Gospodarstvo

V Hitu brez dogovora

Nova Gorica, 27. 05. 2010 19.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Hitu še niso dosegli dogovora o znižanju plač. Pogajalska skupina uprave je predstavila simulacijo izračuna plač, sindikat pa se bo do predloga opredelil do konca meseca.

V Hitu glede plač še niso dosegli dogovora.
V Hitu glede plač še niso dosegli dogovora. FOTO: Dare Čekeliš

Pogajalska skupina uprave Hita je na današnjih pogajanjih predstavila simulacijo izračuna plač na osnovi predloga Sindikata igralniških delavcev (SIDS). Uprava ugotavlja, da bi bil prihranek preskromen, in je SIDS predstavila svoj predlog. Sindikat se bo do predloga opredelil do konca meseca.

Predlog SIDS se nanaša na korekcijo faktorja učinkovitosti organizacijske enote in t. i. dodatka za nebolovanje. Izračun, ki ga je po predlogu SIDS pripravilo računovodstvo, je pokazal, da bi prihranek znašal 204.000 evrov mesečno, kar je po oceni uprave preskromno.

Pogajalska skupina uprave je predstavnikom SIDS danes tudi izročila konkretne izračune modela znižanja oz. prilagoditve plač, ki ga zagovarja uprava. Predlog uprave, ki je po navedbah družbe socialno naravnan in varuje zaposlene z najnižjimi plačami, so 26. aprila predstavili tudi predstavnikom ostalih dveh sindikatov v Hitu, sindikatu gostinstva in turizma ter Vrbi, ki sta predlog podprla.

Po predlogu bi se plače bolj znižale zaposlenim v višjih plačilnih razredih, manj pa zaposlenim v nižjih plačilnih razredih. Osnovne plače zaposlenih s plačami v najnižjih plačilnih razredih pa ne bi spremenile, torej znižanje ne bi prizadelo zaposlenih z najnižjimi osnovnimi plačami. Znižale bi se sicer tudi plače tistih, ki jim pripada napitnina, vendar manj od povprečja v celotni družbi.

Uprava je pripravila model za progresivno nižanje relativnih razmerij oz. zniževanje osnovnih plač zaposlenih. Po slednjem bi se plače v povprečju znižale za šest do sedem odstotkov. Družba bi tako prihranila okoli 260.000 evrov mesečno oz. okoli 3,1 milijona evrov letno.

Pogajalska skupina SIDS se o predstavljenem predlogu ni izjasnila, vendar bo upravi svoj odgovor sporočila do konca meseca. Uprava družbe sindikatu SIDS predlaga podpis aneksa k podjetniški kolektivni pogodbi, ki vsebuje novo prilogo s tarifnim sistemom s plačilnimi razredi, kar sta ostala dva sindikata že podpisala. V zameno ponuja zamrznitev faktorja učinkovitosti organizacijske enote.
 

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pinkapotepinka
30. 05. 2010 22.09
točnu to, problem hita je, da se sami ukvarjajo s sabo-vodstveni in vodilni. Problem je pa še posjebej ta nova uprava, ki nma pojma kako zadevo spravit iz krize. Bla, bla bla, pa nižat plače, pa podalšavat urnike, pa ukinjat vse mogoče.... tu zna moja nona, wani bi mogli pokazat kej več.
julij13
30. 05. 2010 12.25
"Xu je priznal, da je bil njegov motiv bes, uperjen proti družbi, ker je zaradi kockanja in igralništva izgubil ves denar. Vir; 24 ur.
mimmy7
28. 05. 2010 21.28
Velikokrat se gleda samo na to, koliko gost pusti na mizi - ne pa tudi tega, koliko dobi. Poleg tega pričakuje še zastonj hotel, prevoz in hrano - pa ne obične paštice, ampak drago hrano s še dražjo pijačo. In vse to tudi dobijo, kar je tudi prav. Ker če tega ne bodo dobili pri nas, bodo šli drugam in seveda bodo tja odnesli tudi svoj denar. Kot je bilo zapisano v enem današnjih časopisov: problem Hita je, da se preveč ukvarja sam s sabo in vse manj s svojo osnovno dejavnostjo. Kam to vodi, vemo vsi. Posledice bomo čutili vsi: tisti, ki so bili v zadnjih tednih najbolj glasni v komentarjih, tisti, ki smo bili malo manj in vsi tisti, ki svoje mnenje raje obdržijo zase. Še najmanj se je za bati za sindikalne vodje - ti se bodo po svojih političnih vezah na koncu še najbolj sladko smejali, vsi ostali pa se bomo srečevali na zavodu...
Uncle
28. 05. 2010 20.58
Na mizah delate zgubo??! To verjetno ne bo držalo. Glede treh dobrih gostov pa tut ??? To je opcija in to dobra, ampak povsem nerealna. Gost, ki bi pustu 1mio eur v igralnici pač ne gre v hit - verjetno se kr v vegas pele, se ti ne zdi? Sam kakorkoli se pogleda bo treba v hitu trenutno mal potrpet, tut na račun določenih bonitet. Tako to je, pa ne sam v hitu.
gufla
28. 05. 2010 19.08
atua186 ampak ne bodo,ker je bolj enostavno nam vzet! Komaj čakam na skandinavce in ruse .... jih bo Katja z veseljem in osebno sprejela in jih pospremila v igralnico.Kaj jim bo sploh lahko ponudila,je pa druga zgodba! Na mizah po njenem mnenju itak delamo samo izgubo!
Marko Bašin
28. 05. 2010 18.37
Vsa ta trud za prihranit 3m € letno....... Lahko bi vrli možje na upravi dobili 3 dobre goste ki bi zlahkoto prinesli 3m evrov letno in problema ne bi bilo več.........
procesija
28. 05. 2010 08.31
Ostala dva sindikata sta pokazala veliko mero zdravega razuma, kot pa je že navada, vsi čakajo samo še na SIDS, da zadeve dobro premisli. ??