Gospodarstvo

V Drogi Kolinski nova odpuščanja

Ljubljana, 11. 08. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Število odpuščenih delavcev družbe Droga Kolinska se bo večalo v skladu z novonastalimi potrebami po odpuščanju.

Sprejeti načrt zmanjševanja zaposlenih v Drogi Kolinski predvideva, da naj bi do konca leta odpustili 146 delavcev. S prvimi izmed njih so ta teden že začeli individualne razgovore, kot je pojasnila Vagaja, pa še nihče v družbi doslej ni prejel odpovedi. "V Drogi Kolinski bodo še dodatno opuščali programe, če se bo skozi poslovanje pokazalo, da ne dajejo pričakovanih rezultatov," je povedala direktorica odnosov z javnostmi v Drogi Kolinski Polona Vagaja.

Nepremičninski posredniki in investitorji, povezani z uradniki mestne občine Ljubljana, kažejo veliko zanimanja za zemljišča, na katerih je Kolinska. (Foto: D. Čekeliš)
Nepremičninski posredniki in investitorji, povezani z uradniki mestne občine Ljubljana, kažejo veliko zanimanja za zemljišča, na katerih je Kolinska. (Foto: D. Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš

Zaradi nasprotovanja zastavljenemu programu odpuščanja je odstopil predstavnik delavcev v nadzornem svetu družbe Ljubo Berdajs, ki se z načinom odpuščanja, kot ga je zastavilo vodstvo družbe ne strinja. "Prav tako se ne strinjam s tem, da se bo proizvodnja Droge Kolinske selila na trge bivše skupne države," je povedal Berdajs. Za odstop se je sicer odločil po tem, ko je vodstvo Droge Kolinske sklenilo, da se bo število delavcev, ki bodo odpuščeni, povečevalo.

Izgovor za pridobitev časa?

V torek se je vodstvo družbe na sedežu v Ljubljani sestalo s predstavniki sindikata Droge Kolinske in obalne sindikalne organizacije, pri čemer jim je zagotovilo, da bodo pripombe sindikata k programu razreševanja presežnih delavcev znova preučili. "Na sestanku so nam tudi jasno povedali, da bo z odpuščanji tako, kot si je zamislilo vodstvo družbe. Njihova obljuba o ponovni preučitvi je le izgovor za pridobitev časa, saj se z vodstvom ni dalo skleniti nikakršnih dogovorov v zvezi z delavci, ki naj bi jih odpustili," je pojasnil Berdajs.

Ukinjajo nedobičkonosne programe

"Droga Kolinska ima regionalne ambicije in z zadnjimi aktivnosti gremo v tej smeri, rastemo. Poleg tega začenjamo graditi tovarno v BiH, od koder bomo pokrivali območje nekdanje Jugoslavije in trge Bližnjega in Daljnega vzhoda," je povedala Vagaja.

Družba se bo razvijala v smeri racionalizacije blagovnih znamk. Obstoječih 32 bodo skrčili na devet blagovnih znamk, razvrščenih v pet nosilnih stebrov združenega podjetja. To so poleg Maestra, med drugim Cockta , Donat Mg, Argeta, Barcaffe.

Ukinili bodo nekatere nedobičkonosne programe, kot je na primer pakiranje posameznih surovin, program marmelade. Vsake tri mesece bodo ugotavljali, katere programe bo treba ukiniti oziroma jih narediti bolj dobičkonosne.

SORODNI ČLANKI