Gospodarstvo

V čigavi lasti bo NLB?

Ljubljana, 10. 11. 2005 17.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada se bo glede bodoče vloge KBC v NLB odločila do konca leta. Belgijci namreč želijo več kot 50-odstotni delež.

Bergen je predstavil predloge glede bodoče vloge KBC v NLB
Bergen je predstavil predloge glede bodoče vloge KBC v NLB FOTO: POP TV

Predsednik vlade Janez Janša, minister za finance Andrej Bajuk in član uprave skupine KBC Andre Bergen so na današnjem srečanju govorili o možni prihodnji lastniški strukturi Nove Ljubljanske banke (NLB).

Kot so po sestanku sporočili iz kabineta predsednika vlade, je Bergen predstavil predloge glede bodoče vloge KBC v NLB, vlada pa se bo do njih opredelila do konca leta v sklopu oblikovanja odločitev o drugi fazi privatizacije gospodarstva.

KBC, 34-odstotni lastnici največje banke v Sloveniji, se konec leta izteče moratorij na povečevanje deleža v NLB, v kateri ima država neposredno 35,4-odstotni, skupaj s SOD in KAD pa približno 45,6-odstotni delež. Po pojasnilih finančnega ministra je imela slovenska stran že določene pogovore s KBC, ne pa konkretnih pogajanj.

KBC je 34 odstotna lastnica največje banke v Sloveniji
KBC je 34 odstotna lastnica največje banke v Sloveniji FOTO: Reuters

KBC je v lastniško strukturo NLB vstopila leta 2002. V delničarskem sporazumu se je tedaj zavezala, da do konca leta 2005 ne bo povečevala svojega deleža v NLB. Že večkrat pa je izrazila pripravljenost za okrepitev lastniškega položaja v NLB. Tako je Bergen maja pojasnil, da bodo svoj delež povečali, če "se bo izkazalo za zaželeno".

V primeru, da bi KBC povečala lastniški delež v NLB, bi morala dobiti dovoljenje Banke Slovenije za pridobitev večjega kvalificiranega deleža. Ta je namreč KBC izdala le dovoljenje za pridobitev 34-odstotnega deleža v NLB. Banka Slovenije pa je KBC v primeru povečevanja deleža v NLB tudi postavila pogoj, da mora NLB zmanjšati svoj delež v Banki Celje na največ 10 odstotkov.