Gospodarstvo

'Skupaj bomo rešili to krizo'

Washington, 11. 10. 2008 11.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

''Pri soočanju s finančno krizo bomo stopili skupaj in naredili vse, kar je potrebno, da jo rešimo,'' je dejal Bush in dodal, da bo svetovno gospodarstvo postalo še močnejše kot je bilo doslej.

Ameriški predsednik George Bush je po kriznih pogovorih z vodji Svetovnega monetarnega sklada (IMF) in Svetovne banke ter s finančnimi ministri skupine sedmih najrazvitejših držav G7 dejal, da so se v pogovorih strinjali, da svetovna finančna kriza potrebuje "resen globalni odziv".

Potop na azijski borzi
Potop na azijski borzi FOTO: Reuters

"Pri soočanju s tem problemom, ki ogroža našo blaginjo, bomo stopili skupaj. Storili bomo vse, kar je potrebno, da bomo rešili to krizo," je dejal Bush in dodal, da bo svetovno gospodarstvo postalo še močnejše kot je bilo doslej. Ob tem sicer ni razkril nobenega novega ukrepa, napovedal je le skupen pristop k reševanju svetovne finančne krize.

Bush je pozdravil tudi dosedanja mednarodna prizadevanja za rešitev krize in poudaril, da bi se skupina sedmih najrazvitejših držav pri reševanju tega problema morala razširiti na skupino 20 držav, med katerimi so tudi največja svetovna gospodarstva, kot so Rusija, Indija in Kitajska. Ob tem je poudaril, da je potrebno zagotoviti, da ukrepi ene države ne bodo spodkopavala prizadevanj druge.

Do podobnih sklepov so v petek prišli tudi finančni ministri in guvernerji centralnih bank skupine G7, ki so na srečanju v Washingtonu najavili akcijski načrt za boj proti svetovni finančni krizi. Ta med drugim predvideva uporabo "vseh orodij, ki so na voljo", v podporo ključnim finančnim ustanovam, tako da te ne bodo propadle.

Ameriški finančni minister Henry Paulson je v ločeni izjavi dejal, da je G7 oblikovala "agresiven akcijski načrt, s katerim odgovarja na pretrese na svetovnih finančnih trgih in pritiske na naše finančne ustanove".

"Zavezujemo se, da bomo še naprej sodelovali pri stabilizaciji finančnih trgov in obnovi toka posojil, da bi tako podprli svetovno gospodarsko rast," so poudarili vodilni finančniki skupine G7. Slednjo sestavljajo ZDA, Nemčija, Japonska, Francija, Velika Britanija, Italija in Kanada.

Kako izboljšati situacijo?

Načrt po njegovih pojasnilih zagotavlja skladno ogrodje, ki bo usmerjalo posamične in skupinske politične ukrepe, s katerimi se bo zagotovilo likvidnost na trgih, okrepilo finančne ustanove, zaščitilo varčevalce in uveljavilo zaščito vlagateljev.

Finančniki G7 so v svojem načrtu med drugim zapisali, da bodo članice naredile vse potrebne korake, da odmrznejo posojilne in denarne trge ter zagotovijo, da bodo banke in druge finančne ustanove imele širok dostop do likvidnostnih sredstev in pomoči. Lahko bodo prišle do zadostnega kapitala tako iz javnih kot zasebnih virov, tako da bo mogoče ponovno vzpostaviti zaupanje v finančni sistem, omogočeno bo dajanje posojil gospodinjstvom in podjetjem.

Poleg tega bodo države G7 zagotovile, da bodo nacionalni ukrepi glede zavarovanja in jamstva za vloge 'robustni', tako da bodo ljudje prepričani v varnost svojih vlog.

Zasedanje v znamenju finančne krize

Finančniki G7 so se srečali pred jesenskim zasedanjem Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke, ki ta konec tedna poteka v Washingtonu in se ga bo udeležil tudi slovenski finančni minister Andrej Bajuk z delegacijo. Zasedanje bo potekalo v znamenju svetovne finančne krize, zaradi katere propadajo finančne ustanove, tečaji delnic tonejo v rdeče, posledice pa že čuti tudi realni sektor.

Ameriški finančni minister Henry Paulson je napovedal, da bo ministrstvo začelo odkupovati lastniške deleže ameriških bank. Do tega prihaja prvič po veliki depresiji v 30-ih letih prejšnjega stoletja, potem ko vsi dosedanji ukrepi proti krizi niso uspeli pomiriti finančnih trgov.

Še pred finančniki G7 so se v petek v Washingtonu sestali finančni ministri in guvernerji centralnih bank skupine držav G24. Gre za razvijajoče se države iz Azije, Afrike ter Latinske Amerike in Karibov, ki so opozorile, da bi vse globlja finančna kriza lahko negativno vplivala na njihove razvojne možnosti. Zato so priporočile obsežen mednarodni odgovor, s katerim bi preprečili, da bi se ena najtežjih situacij v zadnjih desetletjih še poslabšala.

V ZDA je lani, kot je znano, izbruhnila kriza na trgu hipotekarnih kreditov, ki je prerasla v posojilno krizo in se razširila tudi v druge razvite države. Septembra letos se je razvila v pravo finančno krizo, v kateri propadajo finančne ustanove, tečaji delnic pa tonejo.

Posledice pa že čuti tudi svetovno gospodarstvo, ki se vse bolj upočasnjuje. Številne razvite države so že na robu recesije ali celo že v njej. Posebej prizadeta je avtomobilska industrija, skrbi pa povzročajo tudi gibanja cen hrane in energije, ki močno vplivajo na inflacijo.

Vendar pa dosedanji ukrepi zaenkrat niso prinesli vidnejših uspehov, poudarjajo vlagatelji in dodajajo, da se kriza vse bolj poglablja. Potem ko je najprej močno zamajala ameriški finančni sistem, se je kmalu preselila v Evropo, kjer je še posebej močno udarila Islandijo, in zdaj resneje tudi v Azijo. Tako ali drugače pa krizo občutijo tudi drugod.

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tony_abcde@yahoo.com
12. 10. 2008 20.43
fresh_prince
12. 10. 2008 20.22
Z E I T G E I S T ! ! ! ! ! ! ! !
fmunih@email.si
12. 10. 2008 18.18
Bravo Bush, dobil boš Nobelovo nagrado za ekonomijo!
jansa-arms
12. 10. 2008 14.56
\'Skupaj bomo rešili to krizo\' kakšen nesmisel pa je to ? svetovni finančni trg rabi samo enega in edinega sposobnega človeka ki zmore spraviti vse nazaj v red ! seveda v mislih imam g. bajuka genija in finančnika leta !
hinko.murovec@siol.net
12. 10. 2008 14.43
Ja skupno bodo breme naložili na delavca. Od kje pa državi denar? Kolikor vem, so delavci tisti, ki ustvarjajo s svojim delom , Bush in ostali gofljači ta denar edino zapravjajo. Barabe se potem še brez sramu hvalijo. Res vzpodbudno, še malo in izvedeli bomo, da moramo delavci zopet zategnit pasove, kdaj jih bodo zategnili razni \"Bushi\" po svetu in pri nas??? Nikoli so rojene pijavke.
ServerAUTOMATIC
12. 10. 2008 12.12
Kitajska zna gospodarsko udariti po svetu. Njeno gospodarstvo šiba dalje. Amerika počasi izgublja svojo moč.
wwpixel@yahoo.com
12. 10. 2008 11.34
uff. Komur inflacija ni všeč naj kar počaka na hiperinflacijo. Ljudje, tako v Ameriki, kot pri nas so zadolženi. Ljudje so državi dolžni več denarja, kot ga država sploh ima. Seveda ob teh pogojih dolgov nikdar ne bodo mogli vrniti, posledica ne-vračanja dolgov, pa so zaradi obrestnih mer še večji dolgovi. No in naenkrat imaš primankljaj 700.000.000.000 $. In zdaj si hočejo sposodit teh 700 ...$, spet z obrestno mero, da ga lahko posojajo dalje, da folk še bolj potlačijo v dolgove. z 100$ si kmalu ne boš mogel kupiti big-maca. Ko dolar dokončno pade, se bo oblikovala nova enota \"Amero\", ki pa bo z podobnim upravljanjem \"sodobnih\" federalnih bank, še večji krog ljudi pahnila v revščino. Takrat se bodo Rusija, Kitajska, mogoče Indija in še marsikatera država distancirale od severno-ameriške-evropske naveze in prava veselica se lahko začne. Pozabite 2012, prava žurka bo šele čez 10-20 let.
brane.sar@gmail.com
12. 10. 2008 11.09
Izraz finančna inekcija se lahko izraža samo ko je Prisoten g. Zidar zato nevem zakaj taki komentarji ki so pristni in potrebni, in razgledani pod tako rubriko. Hlepa- kar se pa tiče stimulacije tastarim ma svaka čast jest svojga fotra ki je tudi že deda tud zdenarjam neprepričam v drug mišljnje kt pa dej mo levi dejmo desni, zdej dejmo mal rdeči no pa nej zmagajo sredinski. Ja tk to je :))))
Tonček Balonček
12. 10. 2008 09.20
Pri nas se pa država baje umika iz gospodarstva....
ServerAUTOMATIC
12. 10. 2008 01.27
Država bo kopupila vse. Amerika prehaja v socijalizem.
fuksel
11. 10. 2008 13.16
ob vikendih ni finančne krize za vikend se pije in je....
tycoon
11. 10. 2008 12.57
G7 pravi, da je treba takoj ukrepati. Kaj pravijo pa Sintal, Varnost, Protect, Praštalo ipd ???
Tonček Balonček
11. 10. 2008 12.57
Zakaj ne dajo finančnih injekcij ljudem, kot je to storila \"ta vlada\", ki je upokojencem z nizkimi dohodki pred volitvami dala še po 100 EUR volilne stimulacije!
grickajcipicips
11. 10. 2008 12.08
Tud jest bi trenutno rabu eno(na easy)FINANCNO INJEKCIJO.. ;)Lp