Gospodarstvo

Utajili 100 mio evrov?

München, 20. 11. 2006 16.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V nemškem koncernu Siemens naj bi utajili 100 milijonov evrov. Sledi vodijo v sam vrh družbe.

V Siemensu naj bi poniknilo kar 100 milijonov evrov
V Siemensu naj bi poniknilo kar 100 milijonov evrov FOTO: Reuters

Finančni škandal v nemškem koncernu Siemens je nekaj dni po obsežni preiskavi, v kateri je sodelovalo preko 270 policistov, tožilcev in davčnih inšpektorjev, dobil nove razsežnosti. Po najnovejših ugotovitvah naj bi v družbi utajili in na tuje bančne račune prenesli prek 100 milijonov evrov, kar je petkrat več, kot so sprva sumili preiskovalci. Sledi kaznivih dejanj vodijo tudi v sam vrh družbe.

Finančni škandal je v javnost prišel minuli teden, ko so preiskovalci zasedli prostore družbe v Münchnu in na okoli 30 drugih Siemensovih lokacijah po Nemčiji in Avstriji. Po doslej dostopnih podatkih so pod drobnogled vzeli poslovanje dejavnosti podjetja na področju stacionarnega telekomunikacijskega omrežja Com, ki je v postopku likvidacije.

Po poročanju nemškega tednika Focus so preiskovalci že odkrili, da je imel eden od Siemsovih vodstvenih delavcev na svojem bančnem računu v Grčiji 40 milijonov evrov, enak znesek pa so zamrznili tudi na bančnem računu v Avstriji. Preiskovalci še preverjajo, ali gre pri tem za del sredstev, ki so bila namenjena za podkupovanje tujih kupcev.

Po obsežni finančni preiskavi so se zaradi suma storitve kaznivega dejanja v priporu znašli nekdanji član uprave družbe in štirje drugi zaposleni. Finančne poneverbe je osumljenih dvanajst oseb. V Siemensu so odredili tudi lastno interno preiskavo.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nask
21. 11. 2006 08.59
Lepo vas prosim, kaj se tako čudite, saj sami veste, da je denar sveta vladar. Se vam nič čudnega ne zdi, da tako malo ljudi dela, mladina se vozi v dragih avtih, čepi po gostilnah, vsi so neki privatniki, z svojimi hišami - ja od česa - od poštenega dela se pa res ne da živeti - saj v Sloveniji ne - če že romi spravijo skupaj za hišo, pa sploh ne delajo, mi navadni delavci pa celo življenje le bozi en star avto, ki ga je povozil že čas - premislite in se zamislite
revolucionar
21. 11. 2006 08.24
'Preiskovalci še preverjajo, ali gre pri tem za del sredstev, ki so bila namenjena za podkupovanje tujih kupcev.' Me zanima koliko Siemensovih poslov v Sloveniji je bilo tako podmazanih....bi bilo potrebno preveriti tudi račune naših 'posrednikov'...
goso
21. 11. 2006 00.43
Za časa delavskega samoupravljana kaj takega ni bilo možno. 1 in 1 mora biti 2. Javno. Vsaj v okviru firme. Velja tudi za naše razmere. Zakaj prej nismo poznali dragih revizorskih hiš? Je blo kaj slabše zato?