Gospodarstvo

Ustanovljena Fundacija Elan

Begunje na Gorenjskem, 27. 11. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pet članov uprave Elana je predstavilo svojo odločitev, da skupaj s še nekaterimi partnerji ustanovijo Fundacijo Elan, na katero bi prenesli sredstva iz udeležbe na dobičku, do katerih so upravičeni.

Prokurist Elana in direktor družbe Skimar Uroš Korže
Prokurist Elana in direktor družbe Skimar Uroš Korže FOTO: POP TV

Kot je znano, je uprava na podlagi pogodbe, ki jo je s Slovensko razvojno družbo (SRD) podpisala marca 2000, upravičena do udeležbe na dobičku, in sicer do 1,1 milijarde tolarjev. Ker se uprava po besedah prokurista Elana in direktorja družbe Skimar Uroša Koržeta zaveda, da dobri poslovni rezultati preteklih let niso le rezultat petih ljudi iz uprave, temveč vseh zaposlenih, so se odločili, da vsa sredstva, ki jim pripadajo, namenijo v dobrodelne namene oz. v korist ljudem, ki so k temu prispevali.

Lastnikom družbe so zato predlagali, da se udeležba na dobičku izplača v obliki lastniškega deleža fundacije v Elanu. S tem bi po Koržetovih besedah dobili stabilnega lastnika družbe, hkrati pa se ne bi upočasnil razvoj. Elan namreč dobiček namenja za razvoj, izplačilo nagrade oz. udeležbe na dobičku pa bi upočasnila razvoj družbe.

Lastniki Elana so investicijski sklad NFD2 (8,37 odstotka), Kapitalska družba (1,23 odstotka) in družba Skimar (90,38 odstotka). V slednji ima največji lastniški delež Kapitalska družba (26,67 odstotka), ki upravlja še z lastniškim deležem Prvega pokojninskega sklada v družbi Skimar (16,85 odstotka), večji lastniki Skimarja pa so še SRD (19,05 odstotka), pid KD (16,23 odstotka), NFD2 (8,12 odstotka) in Triglav steber II (8,12 odstotka).

Elan bo sicer letos izdelal in prodal 400.000 parov smuči, 185.000 snežnih desk in 250 jadrnic. Družba naj bi zabeležila 80 milijonov evrov konsolidirane prodaje, s čimer naj bi po oceni uprave ustvarila dobre tri milijone evrov čistega dobička. V prihodnjem letu v Elanu, ki bo v četrtek v Obrovcu na Hrvaškem odprl tovarno za program motornih čolnov, načrtujejo nadaljnjo dinamično rast. Skupna konsolidirana prodaja skupine naj bi tako dosegla 110 milijonov evrov in se s tem približala cilju, da v letu 2005 realizirajo 160 milijonov evrov skupnih prihodkov. Ob tem v podjetju nadaljujejo z intenzivnimi vlaganji, ki bodo v prihodnjih dveh letih presegla 20 milijonov evrov, namenjena pa bodo predvsem razvoju novih izdelkov in izboljšanju produktivnosti, poslovne učinkovitosti ter okoljske ustreznosti. Vse to po omogočilo nadaljnjo rast plač in donosov za lastnike, poudarja uprava, ki pojasnjuje tudi, da je danes v Elanu po zmanjšanju števila zaposlenih v letih 2000 in 2001 ponovno zaposlenih 850 delavcev, kar je več kot pred začetkom sanacije.