Gospodarstvo

Usoda Mercatorja negotova

Ljubljana, 04. 05. 2009 09.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Boško Šrot še vedno išče kupca za več kot četrtino delnic Mercatorja, država pa se pripravlja na možnost, da bi od bank odkupila deleže Mercatorja in Pivovarne Laško.

Infond Holding naj bi NLB že prejšnji teden poslal vlogo za podaljšanje 130 milijonov evrov posojila.
Infond Holding naj bi NLB že prejšnji teden poslal vlogo za podaljšanje 130 milijonov evrov posojila. FOTO: Dare Čekeliš

Usoda največjega slovenskega podjetja Mercator in prodaja četrtine delnic tujemu ponudniku je še vedno negotova. Izteka se namreč 130-milijonsko posojilo, ki ga je Nova Ljubljanska banka podaljšala Infond Holdingu. Medtem ko se država pripravlja na možnost, da bi od bank odkupila deleže Mercatorja in Pivovarne Laško, s katerimi je Infond Holding zavaroval svoja posojila, pa Boško Šrot še vedno išče kupca za četrtino Mercatorja, s prodajo katere bi Infond Holding poplačal trenutne posojilne obveznosti do bank, so zapisali v današnjem Dnevniku.

Infond Holding naj bi že prejšnji teden poslal vlogo za podaljšanje 130 milijonov evrov posojila. Možnosti, da bi NLB podaljšala posojilo, ki je pred dvema meseca med drugim sprlo vladajočo politiko, skorajda ni. Če Infond Holding posojila NLB ne bo poplačal, bo banka svoje terjatve poplačala s prodajo delnic, s katerimi je bilo posojilo zavarovano, torej 12 odstotkov Mercatorja in pa 20 odstotkov Pivovarne Laško. Pri tem ima po mnenju pravnih strokovnjakov več možnosti, med katerimi se omenjata prodaja prek borze ali razpisa, ki lahko traja več mesecev, so še zapisali v zgoraj omenjen časopisu.

V prihodnjih dneh naj bi stekla ustanovitev posebne družbe, na katero bi banke lahko prenašale zasežene delnice in deleže pri nepoplačanih posojilih. Ustanoviteljica Posebne družbe za upravljanje naj bi bila Kapitalska družba. V primeru prodaje delnic Mercatorja in Pivovarne Laško bi se lahko tudi ta družba potegovala za nakup, s čimer bi država posredno ponovno postala lastnica teh družb oziroma svoj delež v teh družbah povečala, so še poudarili.


Agrokorja nakup ne zanima

Mercator
Mercator FOTO: Dare Čekeliš

Hrvaška družba Agrokor, ki je v večinski lasti najbogatejšega Hrvata Ivice Todorića, je pred dnevi sporočila, da je nakup Mercatorjevih delnic ne zanima. Zato tudi ne sodelujejo v postopku nakupa delnic Mercatorja, ki jih prodajata Pivovarna Laško in Infond Holding, so sporočili iz družbe Agrokor. Agrokor je s tem uradno zanikal namigovanja, da naj bi se ta družba potegovala za nakup četrtine Mercatorja.

Kot smo poročali, se je za nakup deleža Mercatorja zanimala tudi hrvaška družba Orbico, katere lastnik je Branko Roglić, ki naj bi bila resen kupec za nakup skoraj četrtinskega deleža Mercatorja. Po nekaterih informacijah naj Todorić ne bi imel dovolj denarja za nakup četrtine Mercatorja. Po informacijah Dnevnika naj bi Agrokor našel potrebna sredstva s pomočjo  Anteje Vlahovića, lastnik hrvaške družbe Adris Group, ki je med drugim lastnica pomembnega dela istrskega turizma in Tvornice duhana Rovinj.

V Pivovarni Laško tako še vedno niso našli kupca, zato obstaja tudi možnost, da bi Infond s kupcem sklenil pogodbo o prodaji svojega deleža v Mercatorju pod odložnimi pogoji, povezanimi s soglasji urada za varstvo konkurence in ATVP. Sočasno bi predložil pismo o nameri ene od bank, da je pripravljena financirati nakup.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PALAGRUŽA
29. 05. 2009 13.59
POHITITE PROSIM!
PALAGRUŽA
29. 05. 2009 13.57
BRAVO DRZAVA! CE TO NAREDIJO SVAKA JIM CAST,DA ODKUPIJO DELEZE LASCANOV IN MERCATORJA!MISLIM DA SI TO ZELI VECINA SLOVENCEV!
manco-capac
26. 05. 2009 21.42
Delavci, zaposleni v pivovarni, pa bodo namesto odpravnine dobili sodček pira?
billnebill
26. 05. 2009 19.28
no upajmo samo da ne bo s5 kaksen zalosten konec... kot mip
Piko Boss
26. 05. 2009 17.41
Iščemo kupca za Boška Šrota. Šifra: Največji svinjak v Sloveniji
PosavcKK
26. 05. 2009 16.58
Kje so časi, ko je bil prvi mož pivovarne spoštovani Tone Turnšek... Šroti bojo pa zašrotal pol slovenije... banda pokvarjena!