Gospodarstvo

US Airways razglasil stečaj

New York, 12. 08. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriška letalska družba US Airways je včeraj zaradi težav po terorističnih napadih 11. septembra 2001 razglasila stečaj. Družba je lani pridelala za 2,1 milijarde dolarjev izgub, samo v drugem letošnjem četrtletju pa 248 milijonov dolarjev.

Letalo družbe US Airways (Foto: Reuters)
Letalo družbe US Airways (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

US Airways je na sodišču v zvezni državi Virginiji podal vlogo za stečajno zaščito po 11. poglavju ameriškega zakona o stečajih, ki podjetju nudi zaščito pred upniki in omogoča nadaljnje poslovanje. US Airways je razglasil stečaj zaradi težav letalske industrije po terorističnih napadih 11. septembra, predvsem pa zaradi začasnega zaprtja washingtonskega letališča Ronald Reagan, kjer je imel eno svojih najpomembnejših baz.

Družba US Airways, ki je sedma največja v ZDA in 14. največja na svetu, zaposluje 40.000 ljudi in ima sodeč po stečajni vlogi 7,81 milijarde dolarjev premoženja ter 7,83 milijarde dolarjev različnih obveznosti. Predsednik in generalni direktor podjetja David Siegel je obljubil, da bo US Airways posloval nemoteno naprej in ne bo ukinjal prog, iz stečaja pa naj bi se izvlekli že v prvem četrtletju prihodnjega leta.

US Airways je za prestrukturiranje dobil 500 milijonov dolarjev kreditov od bank, med njimi Credit Suisse First Boston in Bank of America. Zvezna vlada bo pogojno jamčila za 900 milijonov dolarjev od skupaj milijarde dolarjev, kolikor pripada US Airwaysu v skladu z zakonom, ki je po 11. septembru 2001 letalskim družbam v ZDA namenil proračunsko pomoč.

Vodstvo podjetja je že doseglo dogovor s sindikatoma pilotov in stevardes, ki sta privolila v zmanjšanje plač in drugih ugodnosti, sindikat mehanikov pa bo o tem še odločal. US Airways si želi zmanjšati stroške za več kot milijardo dolarjev na leto, največ od tega na račun zaposlenih (okrog 950 milijonov dolarjev).

US Airways, ki ima v svoji floti 340 letal in je lani prepeljala 56 milijonov potnikov na 200 progah v ZDA, Mehiki, Kanadi, Karibih in Evropi, je druga ameriška letalska družba, ki je letos razglasila stečaj. Že julija je to storil manjši prevoznik Vanguard, ki je kot razlog prav tako navedel težave po 11. septembru 2001.