Gospodarstvo

Uredili bodo izplačila nagrad

Ljubljana, 02. 07. 2009 15.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Cilj vlade je občutno znižati nagrade upraviteljem v postopkih zaradi insolventnosti. S tem želijo zavarovati primeren obseg stečajne mase.

Minister ob vsem tem pričakuje, da se bo tudi v Sloveniji, tako kot v ostalih članicah EU, verjetno povečalo število stečajev in novela naj bi po njegovem "omilila posledice tega trenda".

Vlada je danes sprejela spremembe pravilnika o odmeri nagrade upraviteljem v postopkih zaradi insolventnosti. Minister za pravosodje Aleš Zalar je dejal, da je njihov cilj občutno znižati te nagrade. Pojavljajo se namreč primeri nesorazmerno visokih nagrad.

"Zakon doslej ni določal nobenih omejitev za nekatera izplačila stečajnim upraviteljem, konkretno je problematičen zlasti tisti del izplačila, ki se nanaša na izdelavo t.i. otvoritvenega poročila. Praksa je namreč pokazala, da so nekatera izplačila nesorazmerno visoka in dosegajo astronomske zneske, tudi do 200.000 evrov," je povedal.

Znižali jih bodo na način, da bodo naprej splošno znižane za 1,3 odstotka zaradi padca cen življenjskih stroškov in potem za nadaljnje štiri odstotke zaradi predvidenega padca gospodarske rasti.

Nazadnje pa bodo možna izplačila občutno znižana s tem, ko bo določena maksimalna vsota, za katero je vlada danes ocenila, da je primerna, in sicer največ 50.000 evrov, pa še to samo v tistih primerih, ko gre za veliko vrednost premoženja. "Na ta način bomo poskušali doseči, da se zavaruje primeren obseg stečajne mase in da ne pride do nesorazmernih izplačil stečajnim upraviteljem," je povedal minister.

Plačilo, če delo tudi konkretno opravi

Minister Zalar
Minister Zalar FOTO: Dare Čekeliš
Glede nagrade v primeru IUV je Zalar izrazil upanje, "da bodo vsi tisti, ki imajo pravni interes, vložili pritožbo zoper sklep sodišča o odmeri nagrade in bo tako morda odprta možnost presoje, ali je možno tudi glede na veljavno zakonodajo šteti, da gre za odločitev, ki je v skladu z obligacijskim zakonikom. Vedeti je treba, da se vsa ta izplačila izvršujejo na podlagi podzakonskega akta, sodišča pa po naši ustavi niso vezana na podzakonske akte, ampak samo na zakon."

Zalar je še pojasnil, da so po starem stečajnem zakonu stečajni upravitelji prejemali akontacije in potem seveda še končna izplačila. Zato je prišlo do spremembe zakona, ki je akontacijo odpravil. Ta ukrep odprave akontacij je smiseln, ker pomeni, da stečajni oz. likvidacijski upravitelj dejansko dobi izplačilo samo v primeru, ko neko delo tudi konkretno opravi. "Znano pa je, da so ta izplačila najvišja v fazi, ko se izdela t.i. otvoritveno poročilo in na ministrstvu za pravosodje so postali pozorni na anomalijo, ko je Ajpes objavil primer izplačila v stečaju IUV, kjer je šlo za 190.000 evrov tega izplačila. Ta pravilnik, ki še vedno določa izplačila, je bil sprejet s strani prejšnjega ministra tik pred iztekom mandata prejšnje vlade in ni določal teh zgornjih omejitev," je povedal.

"Ministrstvo za pravosodje na žalost ni bilo opozorjeno niti s strani stečajnih upraviteljev niti s strani sodišč, ki odločajo o teh izplačilih v konkretnih primerih, da gre tu tudi za primere nesporazmerno visokih zneskov," je dodal. Glede odziva stečajnih upraviteljev Zalar pričakuje, da tej odločitvi "ne bodo ravno zaploskali", ji bo pa po njegovem javnost.

Pahor: Bremena prenašali na ramena zaposlenih

Premier Pahor
Premier Pahor FOTO: Dare Čekeliš

Premier Borut Pahor je dodal, da je bila novela tega zakona predlagana zaradi več podobnih primerov, ne samo zaradi primera IUV. "To je zelo zahteven zakon, ko bo dopolnjen skupaj s pravilnikom, potem bomo rešili enega od velikih problemov, ki je pravzaprav bremena za stečaje v podjetjih nepravično in neupravičeno prenašal na ramena zaposlenih," je dejal.

Kaj želi vlada s spremembami doseči?

Poslanka SDS Eva Irgl je danes na vlado naslovila pisno poslansko vprašanje, ki se nanaša na dolge stečajne postopke in nerazumno visoke nagrade stečajnim upraviteljem. "To prinaša gospodarsko škodo tako podjetju, ki je v stečaju, kot upnikom in celotnemu slovenskemu gospodarstvu," je v poslanskem vprašanju zapisala Irglova. Med drugim jo zanima, kdaj bo vlada sprejela ukrepe, ki bi skrajšali stečajne postopke, ali držijo navedbe v današnjem časniku Dnevnik o višini nagrad in na kakšni podlagi so bile te nagrade izplačane.

Vlada sicer želi s spremembo omenjenega zakona olajšati dokazno breme upnika pri dokazovanju pogojev za začetek stečaja, zlasti delavcem oziroma Jamstvenega in preživninskega sklada RS, ki predlaga začetek stečajnega postopka. V noveli se določa neizpodbojna domneva trajnejše nelikvidnosti, če dolžnik za več kot tri mesece zamuja s plačilom minimalnih plač in s tem povezanih davkov in prispevkov.

Z novelo želi vlada tudi zagotoviti ustrezen nadzor nad dolžnikom pred začetkom postopka zaradi insolventnosti, če ta predlaga odložitev odločitve o upnikovem predlogu za začetek stečajnega postopka. Zaradi tega se kot dodatni pogoj za odložitev odločanja določa pravočasno plačevanje minimalnih plač in s tem povezanih davkov in prispevkov. Dokler nad delodajalcem ni začet stečajni postopek, delavci namreč ne morejo uveljavljati pravic po zakonu o javnem jamstvenem in preživninskem skladu (plačilo neizplačanih minimalnih plač iz sredstev sklada).

Iz istega razloga se določajo dodatna pravila o nadzoru nad poslovanjem dolžnika v obdobju odložitve, ki ga opravlja upravitelj. Njegova naloga je, da pri nadzoru preverja, ali dolžnik pravočasno izplačuje minimalne plače delavcev in s temi izplačili povezane davke in prispevke, ki bremenijo izplačevalca, in ali upnike obravnava enakopravno. Kršitev teh pravil je razlog za preklic odložitve odločanja o upnikovem predlogu za začetek stečajnega postopka.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zulumike
03. 07. 2009 12.22
V času Kučanove vladavine se je prijela ta praksa saj so tedaj stečajniki prodajali imovino firm samo za to da so sami prejeli izplačila nagrad vsi ostali pa so se obrisali pod nosom. Iztočasno pa je imel ekipo strokovnjakov ki so uspešne firme v pol leta pripeljali v stečaj in se preden so zaključili z eno so bili že grobarji v drugi. To praktično delajo ze od 91.
resslovenka
03. 07. 2009 10.25
Takole je to gospodje in gospe stečajniki. Najprej sebi, potem pa ..., če kaj ostane. Sem doživela stečaj, kjer zaposleni nismo dobili niti ficka. Iz zgoraj omenjenega razloga.
Braveheart
03. 07. 2009 10.17
Zalar je včeraj "zagrozil" z odstopom - prazne obljube Zalar, narod te prosi, da odstopiš v dobro ljudi.
Neurath
03. 07. 2009 09.25
Leandra Res je, LDS sedanja stranka s satelitki SD in Zares je bila liberalna in legalistična le takrat, ko je bilo to potrebno za interes kapitala, sicer pa je njena tvorba in program idelano gojišče za oportuniste! Stalni spori o delitvi vojnega plena pa so v stranki stalno povzročali tenzije, razcepe, izstope!
Neurath
03. 07. 2009 09.20
Kdaj je šlo NAJVEČ podjetij v stečaj V času konvertitov, torej levih.
Prvo Borec
03. 07. 2009 09.12
Sedaj, ko je vse že prodano ali uničeno. Kdaj je šlo NAJVEČ podjetij v stečaj ??
lesnikovsok
03. 07. 2009 03.01
Braveheart podpis :) tisti k pa minus dajejo pa so ze dobil pesk v oči in ne vidjo :)
aryan
02. 07. 2009 20.33
No ki je zdej komentar?
aryan
02. 07. 2009 20.33
Kdaj bodo še začele padati kazni za neuresničen "posloveni" načrt
Leandra
02. 07. 2009 17.32
Za Zalarja je še jabke in štrika škoda to je tisti pokvarjen LDS - vec, ki je drugič podkupil pardon kupil garjav LDS ovski sistem in danes ta kupleraj nima nobene cene več..
Braveheart
02. 07. 2009 16.55