Gospodarstvo

Uredba v veljavi

Ljubljana, 30. 06. 2007 10.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropejci si lahko cenejše telefoniranje v EU obetajo konec poletja. Ali bo popustila tudi Hrvaška?

V državah članicah Evropske unije stopa v veljavo uredba EU o cenah gostovanj v tujih mobilnih omrežij, tako imenovanem roamingu. Evropejci si lahko tako cenejše mobilno telefoniranje po EU obetajo že konec poletja. Cene naj bi se znižale tudi do 70 odstotkov, v Sloveniji v povprečju za štirikrat.

V Evropski uniji stopa v veljavo uredba o roamingu
V Evropski uniji stopa v veljavo uredba o roamingu FOTO: POP TV

Nova uredba, ki bo veljala tri leta, predvideva postopno nižanje najvišjih dovoljenih cen: v prvem letu bodo maloprodajne cene - torej cene, ki jih bodo uporabniki zagledali na položnicah - za odhodne klice za minuto pogovora (brez DDV) največ 49, v drugem 46 in v tretjem 43 centov, za dohodne pa 24, 22 in 19 centov. Operaterji si bodo med seboj za storitve gostovanja zaračunavali najprej največ 30, nato 28 in zadnje leto 26 centov.

Operaterji imajo po uveljavitvi uredbe mesec dni časa, da stranke obvestijo o novi evrotarifi. Uporabniki bodo imeli nato dva meseca časa, da se odločijo, ali bodo izbrali evrotarifo ali katero drugo tarifo za roaming. Če se na ponudbo ne bodo odzvali, bodo avtomatsko preusmerjeni na evropsko tarifo, razen če nimajo z operaterji že sklenjene posebne pogodbe.

Izbrana tarifa mora biti v skladu z uredbo aktivirana najpozneje v enem mesecu po uporabnikovi odločitvi. To pomeni: če operater svoje obveznosti izpolni v skrajnem roku, torej do 30. julija, in uporabnik takoj izbere evrotarifo, bi mu operater moral zagotoviti cenejše mobilno telefoniranje v tujini do 30. avgusta.

Slovenija je sicer ob sprejetju končnega dogovora v začetku junija Evropsko komisijo pozvala, naj uredbo čim prej razširi tudi na Hrvaško. Kot poudarjata slovenska mobilna operaterja Mobitel in Simobil, namreč Slovenci mobilni telefon v tujini največkrat uporabijo na Hrvaškem, kjer pa uredba EU o znižanju cen ne velja.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

robinud@volja.net
01. 07. 2007 12.24
In kaj ima to veze z MEDNARODNIM roamingom ?
Krbo?
01. 07. 2007 02.39
Meni je vcist vseeno, ce bodo Hrvatje popustili ali ne! . Raje zapravljam moj denar v domovini :)