Gospodarstvo

Uprava Telekoma z nižjimi plačami

Ljubljana, 18. 03. 2009 10.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Priporočila vlade o znižanju sejnin in nagrad nadzornikov podjetij v državni lasti so očitno začela delovati. Tudi pri Telekomu so se namreč odločili, da bodo sledili priporočilu vlade.

Predsednik uprave Telekoma Bojan Dremelj
Predsednik uprave Telekoma Bojan Dremelj FOTO: Kanal A

Kot so dejali v Telekomu, je uprava iz solidarnosti do številnih zaposlenih v Sloveniji, ki so se bili prisiljeni odreči delom svojih plač ali odložiti že dogovorjene uskladitve, predlagala nadzornemu svetu znižanje svojih plač.

Plača predsednika uprave bo od 1. aprila nižja za 25 odstotkov. S tem bodo usklajene tudi plače članov uprave in direktorjev hčerinskih družb. Po Telekomovih trditvah letne nagrade članom uprave za uspešno delo že do sedaj niso presegale zneska dveh mesečnih plač.

Delničarji Intereurope širijo dnevni red aprilske skupščine

Na skupščini Intereurope, ki je sklicana za 10. april, naj bi na zahtevo Kada in Soda obravnavali tudi spremembo sejnin in povračil stroškov članom nadzornega sveta v skladu s sklepom vlade.

Kad in Sod, ki imata skupaj 15,1-odstotni delež v koprski družbi, sta v zvezo vložila predlog glede predlaganih sprememb statuta družbe. Tako v skladu s sklepom vlade glede izplačevanja sejnin in nagrad zaradi omejevanja učinkov finančne krize predlagata črtanje določbe statuta, ki omogoča nagrajevanje članov nadzornega sveta v dobičku družbe.

Lahovnikova opozorila očitno delujejo

Minister Matej Lahovnik
Minister Matej Lahovnik FOTO: Dare Čekeliš

Znano je, da je vlada sprejela določena priporočila glede sejnin in nagrad za nadzornike, pa tudi glede plač, nagrad ter odpravnin članov in predsednikov uprav družb v delni ali celotni lasti države. Nekateri so takrat gospodarskemu ministrstvu odgovorili, da jim priporočila vlade niso jasna, da ne vedo, kakšna je osnova za omejevanje nagrad in plač ter da so v dvomih. "Če bodo nadzorni sveti v dvomih, ali naj si znižajo sejnino, bom predlagal njihov razrešitev," je bil jasen gospodarski minister Matej Lahovnik. Gre namreč za predstavnike v gospodarskih družbah, kamor so bili imenovani na predlog ministrstva. Če ne upoštevajo sklepa vlade, ne morejo uživati zaupanja, da bodo delali dobro in v interesu družbe, je dejal minister.

Nagrade članom in predsednikom uprav so omejene na največ dve bruto plači letno. Odpravnina je omejena na največ šestkratnik povprečne mesečne plače posameznika, ki je do nje sicer upravičen le v primeru, če družbo zapusti in je razrešen iz nekrivdnih razlogov. Če bo ostal v podjetju, mu odpravnina ne pripada.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

arturius
18. 03. 2009 15.38
so vsaj tolko fer, da so si znižali svoje redne plače in ne tak kot vlada in poslanci, ki so si jih ob začetku mandata najprej noro dvignili, da so jih potem kao znižali.
Uporabnik215111
18. 03. 2009 13.45
meni se Lahovnik edini zdi človeški...Mogoče se motim
Jani.
18. 03. 2009 13.01
Lahovnik je Car! Pa še zdaleč ne samo zaradi te poteze...
listje
18. 03. 2009 11.49
..v dno duše so se mi zasmilil,..res
eizo
18. 03. 2009 11.41
Ubogi revčki, kaj bodo dobili tudi kartice za SOS trgovino?
Maximusgladiato
18. 03. 2009 11.11
preberite si današnje Finance Tema: LADJA NORCEV ali kako je Slovenija izgubila kompas v Veliki Recesiji
blesav
18. 03. 2009 11.07
duda gor ali dol, ta bo vsaj red naredil, za rozliko od prejšnjih lolekov
selector
18. 03. 2009 11.04
Kje je pa Lakomnik dudo pozabu ?
selector
18. 03. 2009 11.02
Kje je pa Lakomnik dudo pozabu?