Gospodarstvo

Uprava Palome pred inšpektoratom

Sladki Vrh, 14. 02. 2008 15.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Palomini delavci so predsednika Marina zaradi kršitve zakona o delovnih razmerjih prijavili Inšpektoratu za delo.

Člani sveta delavcev v sladkogorski tovarni papirja Paloma so poudarili, da ne nameravajo kloniti pritiskom, šikaniranju in ustrahovanju, ki ga nad njimi izvaja uprava družbe.

Svet delavcev očita Marinu, da s prekinitvijo delovnega razmerja zavestno krši zakonodajo.
Svet delavcev očita Marinu, da s prekinitvijo delovnega razmerja zavestno krši zakonodajo. FOTO: POP TV

Predsednik uprave Palome Danilo Marin naj bi po njihovem mnenju kršil zakon v njegovem 113. členu, ki prepoveduje odpoved pogodbe o zaposlitvi članu sveta delavcev brez soglasja omenjenega organa. Prav to pa naj bi delodajalec storil v primeru predsednika sveta delavcev Palome Jožeta Korotaja, saj soglasja s strani sveta ni dobil in ga niti ni poskušal dobiti, čeprav Korotaj po mnenju sveta ni kršil ne zakona, niti kolektivne pogodbe in pogodbe o zaposlitvi.

V svetu delavcev navajajo, da so vsa Korotajeva dejanja, ki so mu očitana, povezana izključno z opravljanjem njegove delavsko-predstavniške funkcije in so bila podprta s strani celotnega sveta delavcev. Izvrševanje sklepov organa, ki mu predseduje, pa ne morejo predstavljati kršitve obveznosti iz delovnega razmerja, dodajajo v svetu delavcev, ki zavrača tudi očitke o izdaji poslovne skrivnosti.

Zaposleni v Palomi poudarjajo, da nikakor ne nasprotujejo spremembam in prodaji družbe, želijo pa si, da jim država poišče poštenega lastnika iz branže, ki bo razvijal Palomo in na podlagi uspešnosti zagotavljal ohranitev delovnih mest.

Svet delavcev Palome je zato, kljub temu da ga delodajalec ni zaprosil za soglasje, samostojno sprejel soglasen sklep, da ne daje soglasja k prekinitvi delovnega razmerja Korotaju, saj gre po njihovem zgolj za šikaniranja s strani uprave podjetja. Marinu so očitali tudi, da s prekinitvijo delovnega razmerja zavestno krši zakonodajo, o čemer so poleg inšpektorata že obvestili tudi lastnike družbe.

Od uprave zahtevajo, naj javnosti končno pokaže, kaj je storila v času svoje prisotnosti v Palomi, sprašujejo pa se tudi, kdaj bosta ukrepala finančni minister Andrej Bajuk in predsednik vlade Janez Janša ter kdaj bo notranji minister Dragutin Mate tudi v Palomi preveril, ali so v njej tajkuni in plenilci.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

doki007@email.si
15. 02. 2008 12.05
men še sedaj ni jasno ,...kako mora biti v palomi taka izguba, ko je pa firma zmeraj poslovala zelo dobro ,...???????????
Foen
15. 02. 2008 11.42
Dejanje Palome oz. njenih vodilnih predstavlja med drugih tudi kaznivo dejanje 'Kršitve temeljnih pravic delavcev' po 205. členu Kazenskega zakonika RS. Gre za primer, ko nekdo vedoma ne ravna po predpisih o prenehanju delovnega razmerja, torej Zakona o delovnih razmerjih. Inšpektorji bi morali ob seznanitvi s tem dejanjem storilca kazensko ovaditi oz. zadevo predati tožilstvu. E pa da vidimo če bodo to res naredili...