Gospodarstvo

Uporabniki obtožujejo Telekom

Ljubljana/Maribor, 11. 11. 2005 16.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ob tem, da se Telekom hvali s podatki o novih uporabnikih ADSL, pa naj bi oviral priključevanje naročnikov T-2.

Zaplet je zlasti očiten v primerih, ko so nekateri telefonski naročniki Telekoma pri T-2 sklenili pogodbe za dostop do interneta ali za paket skupaj z internetno TV. "Telekom za delno razvezan dostop ne dovoli dodatne namestitve splitterjev, ki bi povezovali internet s T-2 kolokacijo v isti centrali, telefonija pa bi še vedno ostala v Telekomovi centrali. Po eni strani se na Telekomu branijo, češ da ne bodo investirali v te splitterje, ko pa je T-2 ponudil, da bi sam poravnal stroške zanje, pa se zopet zgovarjajo, da oprema drugih operaterjev nima kaj iskati v njihovih centralah," je zapisal eden od udeležencev foruma na spletnem portalu slo-tech.com.

Na Agenciji za pošto in elektronske komunikacije so potrdili, da so v zadnjih dneh prejeli nekaj elektronskih pisem uporabnikov telekomunikacijskih storitev in vprašanj medijev.

Uporabniki in mediji sprašujejo, kaj je agencija ukrenila v zvezi s prejeto pritožbo družbe T-2 in kdaj lahko pričakujejo odločitev agencije. Menijo, da družba Telekom Slovenije zlorablja svoj tržni položaj in zavlačuje, oziroma onemogoča izvedbo priklopov družbe T-2 na njeno omrežje. Uporabniki še navajajo, da želijo ohraniti svoj telefonski priključek pri Telekomu Slovenije, hkrati pa uporabljati storitev prenosa podatkov prek novejše tehnologije VDSL pri družbi T-2.

Naročniki T-2 na Telekomov priklop čakajo dlje

internet
internet FOTO: B.M.

Direktor družbe T-2 s sedežem v Mariboru Matevž Turk je pred tremi tedni na agencijo poslal zahtevo za izdajo odločbe, saj naj bi Telekom Slovenije svoji hčerinski družbi SiOL omogočal razvezan dostop do interneta v roku največ desetih dni. Pred tem je Telekom na pritožbo T-2 odgovoril z dopisom, da se bo "trudil zagotoviti možne povezave v najkrajšem času oziroma pred potekom maksimalnega roka". Telekom tako po Turkovih trditvah za isto storitev v primeru priključevanja naročnikov T-2 postavlja "nedefinirano dolgo čakalno dobo".

Na agenciji so potrdili, da pobudo družbe T-2 rešujejo v upravnem postopku prednostno. "Agencija si prizadeva, da bi ga zaključila v najkrajšem možnem času," je povedala tiskovna predstavnica agencije Zvezdana Kompara.

Telekom priznava: Izbrance priključimo v desetih dneh

Telekom Slovenije je danes sporočil, da je od razvezave ISDN telefonije in ADSL interneta v svoje širokopasovno omrežje priklopil že več kot 20.000 novih naročnikov. V zadnjih dveh mesecih so tako v promet vključili več naročnikov ADSL kot v prvih letošnjih osmih mesecih skupaj.

Priključne čase so za svoje največje partnerje Voljatel, Perftech, SiOL in Medinet že znižali na deset dni, medtem ko naj bi ta čas do konca leta skrajšali le na le pet dni.

Družba T-2 je svoje storitve na trgu ponudila s 1. oktobrom letos, njene storitve interneta, telefona in televizije pa so zaradi nizkih cen med potrošniki in konkurenco naletele na veliko zanimanja.