Gospodarstvo

Upniki zahtevajo zamenjavo

Kranj, 16. 06. 2006 16.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Upniki Iskraemeca so predlagali zamenjavo upravitelja prisilne poravnave in uprave družbe.

Upniki Iskraemeca so na seji upniškega odbora sklenili, da bodo predlagali zamenjavo upravitelja prisilne poravnave, razpravljali pa so tudi o dopolnjenem načrtu finančne reorganizacije, ki ga je predložila uprava, in se strinjali, da ni sprejemljiv. 

V dopolnitvah je sicer predvideno nekoliko višje poplačilo upnikov, vendar ne za vse enako. "Gre za poskus uprave, da bi nas upnike sprla med seboj, vendar ji to ne bo uspelo," je povedal direktor Iskre Mehanizmi Marjan Pogačnik.

Upravitelj prisilne poravnave Veljko Jan po mnenju upnikov pri svojem delu krši predpise in postopkov ne vodi tako, kot mu to nalaga zakon. Zato so se upniki odločili poravnalnemu senatu kranjskega okrožnega sodišča predlagati njegovo zamenjavo. Realno gledano pa zamenjave ne pričakujejo, saj upajo, da se bo postopek prisilne poravnave čim prej končal oz. ustavil.

Hkrati so upniki nadzornemu svetu Iskraemeca predlagali, da zamenja upravo. Njenemu predsedniku Jožetu Mencingerju so poslali nekaj finančnih izračunov, ki so po njihovem mnenju dovolj zgovoren dokaz, da uprava ne deluje v korist podjetja, lastnikov in upnikov. Iskraemecovi nadzorniki, ki imajo moč, da odstavijo upravo, bi se sicer na seji nadzornega sveta morali zbrati že danes, vendar je bila seja prestavljena na torek.

Predsednik uprave Iskraemeca Karl Rozman je v današnjem sporočilu za javnost poudaril, da "so vsi postopki in ravnanja uprave pri reševanju težkega ekonomskega stanja v družbi pregledni ter so bili zainteresiranim dobronamernim, vpletenim v ta proces, vselej na voljo in bodo tudi v bodoče". Spomnil je, da sta predstavnika KAD in SOD na torkovi skupščini zagotovila, da sta pripravljena pomagati z likvidnostnimi posojili. Zato je uprava po skupščini pisno pozvala vse večje lastnike družbe za posojilo, ki sta ga pa nato KAD in SOD v četrtek zavrnila.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.