Gospodarstvo

Upniki Merfina skrivnostni glede razlastitve

Ljubljana, 05. 10. 2010 14.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Potem ko je Hypo Alpe Adria Bank International začela postopek zaplembe delnic Merkurja, ki so jih zastavili Merfinovi menedžerji, se pričakuje, da bodo podobno potezo naredili tudi ostali zavarovani upniki.

Še vedno ni v celoti znano, kdo so poleg Hypo banke, ki je zaplenila 25 odstotkov Merkurjevih delnic, upniki Merfina, ki imajo terjatve zavarovane z Merkurjevimi delnicami. Že pred nekaj časa so mediji poročali, da ima na 31-odstotnem deležu, ki je v lasti nekdanjega predsednika uprave Merkurja Bineta Kordeža, zastavno pravico Factor banka, ki je posodila osem milijonov evrov in katerih plačilo je zapadlo s koncem junija. Danes so v banki zatrdili, da nimajo v zastavi delnic Merkurja.

Pri komentarjih glede razlastitve Merfina so za zdaj zelo zadržani tako družbeniki kot upniki.
Pri komentarjih glede razlastitve Merfina so za zdaj zelo zadržani tako družbeniki kot upniki. FOTO: Aljoša Kravanja
"Dogovor z upniki je sedaj prioriteta," se zaveda tudi predsednica Merkurjevega sindikata Mateja Tavčar, ki se zaradi stalnih sestankov med upravo, bankami in dobavitelji še ni uspela pogovoriti z novim predsednikom uprave Blažem Pesjakom, s katerim ima sestanek predviden šele po 15. oktobru. Je pa trenutno priprava dolgoročnega sanacijskega programa, ki bo v paketu izdelan tako za lokacijo v Naklem kot v Celju, ob strani.

Po informacijah, ki se na podlagi revizijskega mnenja na Merkurjevo poslovno poročilo že dalj časa pojavljajo v medijih, so Merfinovi upniki še Alpos, Hidria, Salonit Anhovo, Viator&Vektor, Iskratel in Gorenjska borznoposredniška družba (GBD). Iz slednje so sporočili, da ni v dolžniško-upniškem niti lastniškem razmerju niti z družbo Merkur niti z družbo Merfin. Je pa znano, da je GBD za Merfin kupovala oziroma hranila delnice Merkurja.

Po poročanju časnika Delo bodo ta mesec javne dražbe za prodajo zastavljenih delnic Merkurja objavili tudi drugi upniki Merfina. Kot je ob tem pojasnil Kordež, ki dogajanja ni komentiral, so se za ta korak odločili zaradi želje po večji pravni varnosti ter da bi se s tem izognili očitkom, da je bil kdo obravnavan prednostno in da unovčenje zavarovanja ni bilo transparentno.

Preostali večji lastniki Merfina njihove razlastitve še niso želeli komentirati oziroma za komentar niso bili dosegljivi. Tako je nekdanji predsednik nadzornega sveta Merkurja Jakob Piskernik dejal, da dogajanja v zvezi z Merkurjem ne komentira, podobno je povedal delavski direktor Merkurja in manjši delničar Merfina Marjan Smrekar, ki je dejal, da s položajem še ni dobro seznanjen. Na vprašanja pa se ni odzval nekdanji član uprave Merkurja in sedanji predsednik uprave Slovenijalesa Goran Čelesnik.

Sava: Kaže, da bodo upniki Merfina nekoč lastniki Merkurja

So pa odgovore posredovali iz kranjske Save, ki je petinska lastnica Merkurja. V podjetju, katerega predsednik uprave Janez Bohorič je do srede na poti v tujini, so pojasnili, da je bil postopek pričakovan in kaže na to, da bodo v prihodnosti upniki Merfina postali dejanski lastniki delnic Merkurja.

Vloga Save bo pomembna pri odločanju o morebitni dokapitalizaciji Merkurja, ki ima zaradi insolventnosti velike težave z dobavitelji in pri polnjenju polic v trgovinah. Vrednotenje Merkurja bo pri tem ključna točka sanacije, ki jo morajo v prihodnjih dveh tednih dogovoriti upniki Merkurja, poroča današnji Dnevnik. Banke po njegovih informacijah namreč trdijo, da je vrednost Merkurja glede na ekonomske kazalce enaka nič, medtem ko se lastniki s tem ne strinjajo.

V Savi so glede tega, da bi lahko na tak način ostali brez naložbe v Merkurju, poudarili le, da podpirajo vsako rešitev, ki bi pomenila, da se Merkur ohrani. "Pri tem se zavzemamo za celostno rešitev problema, saj se zavedamo, da se Merkurja brez sodelovanja sedanjih lastnikov (in to ni le Sava, temveč je teh lastnikov več in jih bo očitno kmalu še več) ne da rešiti," trdijo v kranjskem podjetju, ki pušča odprto tudi možnost dokapitalizacije.

"Pri tem cilj Save ni ohranjanje deleža v Merkurju, se pa v Savi zavzemamo, da se podjetju zagotovi po eni strani dovolj kapitala, po drugi strani pa tudi likvidnost za nadaljnje poslovanje," so še poudarili v Savi, kjer o predlagani prisilni poravnavi menijo, da bi bil ob doseženem kompromisu vseh upnikov to najboljši način za rešitev nastalega položaja tako za nadaljevanje Merkurjevega poslovanja kot tudi za ohranitev in zavarovanje Savine naložbe v Merkur.

Ta teden začetek postopka prisilne poravnave?

V Merkurju sicer še vedno čakajo, da kranjsko okrožno sodišče okliče začetek postopka prisilne poravnave. Sodišče je, kot je pojasnil njegov predsednik Mihael Kersnik, predlog prisilne poravnave Merkurja že obravnavalo. O začetku postopka pa bo odločilo, ko bo po dopolnitvi vloge preverilo, ali so podani vsi pogoji za prisilno poravnavo.

Uprava Merkurja mora predlog poravnave dopolniti z načrtom finančnega prestrukturiranja, ki je še vedno v usklajevanju z bankami in dobavitelji, ki jim Merkur skupaj dolguje okrog 750 milijonov evrov. Dogovor po predvidevanjih vodstva nakelske družbe ta teden še ne bo sklenjen, saj še vedno ostajajo odprte podrobnosti glede konverzije terjatev v lastniške deleže ali njihovega odpisa in o višini ter načinu poplačila preostalih terjatev. Mora pa biti predlog prisilne poravnave dopolnjen v 15 dneh, sicer ga sodišče zavrže in začne stečajni postopek.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fardi
07. 10. 2010 09.53
se strinjam s savo, da je potreno celovito zadevo obravnavat. samoo ne mi mečkat tehle ne vem koliko dni, ker bo že v vmesnem času zadeva v strečaju. problematično je, da se med samo banke in upniki ne bodo uspeli dogovoriti, saj se do sedaj še nikoli niso uspeli. tako da, prisilka ne bo uspela
domacinka2
06. 10. 2010 14.19
Zaplenit vse premoženje njemu in njegovim pa v zapor s Forumom 21 in kučanom na čelu. Kje ste zdaj novinarji(Bobovnik), ki ste Kordeža razglašal za boga.
vsevednez
06. 10. 2010 11.36
kordeža in čelesnika njegovo desno roko, ki je sedaj generalni direktor slovenija lesa v arest in zapleniti vse premoženje, če bi imeli sposobno sodstvo in tožilstvo, ker ga nimamo pa se krade na veliko.
mac4_m
05. 10. 2010 22.42
upniki ali sokoritniki?
Tetrapan89
05. 10. 2010 19.36
Tukaj kot kaže bodo prodajalaci kratko potegnil..... Odpustil jih bodo 2.000 ,sindikat imajo pa skurumpiran kot mi je ena delvka tam rekla..
bruselj3
05. 10. 2010 18.50
ko jim bodo vse pobrali , še ne bo zadosti! kakšnih 100 milijončkkov pa verjetno skrivajo kje v lihtenšatajnu!
6.9
05. 10. 2010 18.38
razlastitev kordeža pa 20 let ječe
abeceda123
05. 10. 2010 17.52
Naslednji teden naj bi se končala agonija v Vegradu. Pa kaže, da se ta samo seli na novo lokacijo. Resnično pretresljivo.
ognjenorezilo
05. 10. 2010 17.38
lahko zdaj prodajajo delež podjetja ki je mrtvo. sramota kdo pa bo kupil izčrpano trgovsko mrežo
fafajonka
05. 10. 2010 16.02
Bo Kordež, in njegov menedžment ter klientela iz Merfina, ki je, zaradi pohlepa spravila Merkur na kolena,kazensko odgovarjal? Malo jutri!