Gospodarstvo

UNMIK razveljavil razpis

Priština/Ljubljana, 21. 10. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

UNMIK je razveljavil razpis, s katerim je bil za drugega mobilnega operaterja na Kosovu izbran konzorcij Mobitel/Mobikos.

Po mnenju prvega moža misije ZN na Kosovu (UNMIK) Sorena Jessen-Petersena so namreč vsi postopki, dogovori in odločitve v zvezi s tem razpisom neveljavni in brez pravnega učinka. To velja tudi za danes podpisano koncesijsko pogodbo med Mobitelom in Mobikosom.

Soeren Jessen-Petersen
Soeren Jessen-Petersen FOTO: Reuters

UNMIK v odredbi, podpisani že v sredo, objavljeni pa danes po podpisu pogodbe med kosovsko agencijo za telekomunikacije in konzorcijem Mobitel/Mobikos, še pravi, da naj bi razpis ponovili v "transparentni in brezhibni obliki". Ob tem poudarjajo, da so se za razveljavitev odločili v korist Kosova in tamkajšnjega gospodarskega razvoja, še posebej njihove sposobnosti pridobivanja investicij.

UNMIK v sporočilu za javnost sicer obžaluje, da je direktor kosovske agencije za telekomunikacije (ART) Anton Berisha s predstavniki konzorcija Mobitel/Mobikos danes podpisal koncesijsko pogodbo, ne da bi o tem prej obvestil UNMIK ali kosovsko vlado. Berisha ni upošteval navodila, ki mu ga je UNMIK posredoval junija, naj ne nadaljuje aktivnosti v zvezi z razpisnim postopkom. Berisheva odločitev je po mnenju UNMIK toliko bolj nerazložljiva, ker naj bi Berisha že dolgo vedel, da ima UNMIK resne pomisleke glede tega razpisnega postopka.

"UNMIK se veseli sodelovanja z vlado in ART pri objavi novega razpisa. S tem bo lahko Kosovo v najkrajšem času lahko uporabljalo storitve drugega mobilnega operaterja, izbranega prek transparentnega postopka, ki bo v popolnem skladju z zakonodajo," še navaja UNMIK.

V Mobitelu so presenečeni

Stavba Mobitela
Stavba Mobitela FOTO: POP TV

V družbi Mobitel so nad ravnanjem UNMIK-a presenečeni.

"Pričakovan odziv operaterja, ki je s koncesionarjem podpisal koncesijsko pogodbo, katero je naknadno razveljavil UNMIK, je temeljita proučitev nastale pravne situacije in odločitev o sprožitvi ustreznih pravnih oz. finančnih aktivnostih. S takim razvojem dogodkov največ izgubljajo uporabniki mobilnih telekomunikacij na Kosovu, saj se pestrejša ponudba sodobnih in kakovostnih storitev mobilnih telekomunikacij po konkurenčnih cenah obeta šele s prihodom drugega operaterja," so sporočili v Mobitelu.

Kljub zapletom podpis pogodbe

Kot je znano, sta predstavnika Mobitela in Mobikosa, Mobitelovega partnerja na Kosovu, z direktorjem kosovske agencije za telekomunikacije (ART) Antonom Berisho po večmesečnih zapletih danes podpisala koncesijsko pogodbo za drugega mobilnega operaterja na Kosovu. Konzorcij Mobitel in Mobikos je s tem uradno postal drugi kosovski mobilni operater, so sporočili iz Mobitela.

V zvezi z zapletom je konec avgusta posredovalo tudi slovensko ministrstvo za zunanje zadeve, ki se je zavzelo za pregleden in zakonit postopek. ART in ministrstvo za promet sta sredi septembra dosegla dogovor in potrdila junijsko odločitev ART.

Koncesijska dajatev znaša 6,5 milijona evrov, v prvih 18 mesecih namerava konzorcij na Kosovu vložiti 200 milijonov evrov. Ponudba Mobitela in Mobikosa je bila kot najboljša na mednarodnem razpisu, na katerem je sodelovalo šest družb, med njimi ameriški Western Wireless International in švedski Tele2, izbrana konec junija. Partnerja sta tedaj zagotovila, da bosta v poldrugem letu po podpisu koncesijske pogodbe zagotovila 40-odstotno pokritost ozemlja Kosova, v prihodnjih letih pa zaposlila več sto ljudi.

Usoda razpisa se je zapletla, potem ko je kosovski minister za promet in komunikacije Zef Morina sredi avgusta natečaj razveljavil. Zaradi domnevnih kršitev in nedoslednosti v postopku natečaja, ki naj bi jih ugotovila neodvisna revizorska hiša, je kosovsko vlado k razveljavitvi razpisa pozval tedanji v.d. vodje misije posebnega predstavnika generalnega sekretarja ZN za Kosovo (UNMIK) Charles Brayshaw.

MZZ se je odzvalo na razveljavitev razpisa

S strani Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije so se ves čas zavzemali za transparentnost in enakopravnost vseh sodelujočih na razpisu. V tem smislu so tudi večkrat posredovali pri začasnih institucijah na Kosovu in še posebej pri UNMIK-u, od katerih so prejeli zagotovila, da bo ponudba Mobitela obravnavana v skladu z mednarodno pravno prakso in preglednostjo. Ministrstvo pričakuje od UNMIK-a pojasnitev okoliščin sprejetja takšne odločitve.

Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije se bo še naprej zavzemalo za zagotovitev pravno pravilnega in preglednega postopka in bo ponovno posredovalo pri odgovornih institucijah v smislu zaščite legitimnih interesov slovenskih podjetij na Kosovu.