Gospodarstvo

Umik zaradi razvoja

Ljubljana, 02. 09. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

SOD in KAD sta se iz Mercatorja umaknila, ker je umik v skladu s strategijo razvoja.

Mercator
Mercator FOTO: POP TV

Slovenska odškodnina družba (SOD) in Kapitalska družba (KAD) sta se za odprodajo svojih lastniških deležev v Mercatorju odločili zato, ker je odprodaja državnega premoženja v gospodarstvu ključen del strategije nadaljnjega razvoja Slovenije, so sporočili iz obeh družb. KAD je svoj 16,33-odstotni delež v Mercatorju prodal Istrabenzu, SOD pa svoj 13,74-odstotni delež Pivovarni Laško.

Odločitev je smiselna


Po podatkih Pivovarne Laško je uprava Mercatorja v predlogu dokapitalizacije predlagala odkupno ceno za delnico v višini 38.000 tolarjev.

Država že sedaj ni imela odločilnega vpliva na upravljanje Mercatorja, zato je odločitev o prodaji delnic slovenskim investitorjem smiselna, so še pojasnili v obeh družbah. SOD in KAD s tem sledita tudi strategijam razvoja svojih portfeljev, Mercatorju pa omogočata nadaljnji razvoj v skladu z zastavljeno strategijo. Ker KAD in SOD verjameta v razvojne načrte uprave, podpirata dokapitalizacijo Mercatorja še naprej.

Pogodbi o prodaji, ki so ju sklenili v torek, vsebujeta odložni pogoj in ju bosta morala potrditi še upravni odbor SOD oz. nadzorni svet družbe KAD. Po kakšni ceni so prodali delnice Mercatorja, v obeh družbah niso navedli, so pa zapisali, da je bila ponujena cena primerljiva s tisto, ki jo je uprava Mercatorja določila za dokapitalizacijo in je v skladu z opravljenimi cenitvami.

SD poziva k ukrepanju

Poslanska skupina SD je predsednika vlade Janeza Janšo pozvala, naj zaradi odločitve KADa in SODa o načinu prodaje deležev v Mercatorju takoj ukrepa proti vodilnim v obeh skladih. Odločitev skladov je v nasprotju z obljubami iz koalicijske pogodbe, da se bo država postopno in transparentno umikala iz gospodarstva, je v sporočilu za javnost zapisal poslanec SD Dušan Kumer.