Gospodarstvo

Meso bo še dražje

Ljubljana, 29. 08. 2007 13.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rast cen v Sloveniji v zadnjih mesecih je predvsem posledica višjih cen hrane in tekočih goriv, pojasnjujejo na UMAR-ju.

Kdo je kriv za zvišanje inflacije?
Kdo je kriv za zvišanje inflacije? FOTO: Reuters

"Na podlagi razpoložljivih podatkov ni mogoče sklepati, da so za zvišanje inflacije krive neustrezne ekonomske politike vlade," so v odzivu na torkov poziv Zveze svobodnih sindikatov Slovenije vladi k ukrepanju zaradi visoke inflacije.

V Perutnini Ptuj so napovedali, da bodo zaradi sprememb na svetovnem trgu zvišali cene izdelkom. Za razlog navajajo dražjo krmo, ki se je v povprečju podražila za tretjino, ob upoštevanju zadnjih cen pa celo za 62 odstotkov. Obdobje poceni hrane se je po njegovih navedbah izteklo, Perutnina pa bo morala cene izdelkov v povprečju dvigniti za 10 odstotkov ali pa še več.

"Ključne usmeritve makroekonomskih politik, ki jih vodi vlada, se letos niso spremenile. To seveda ne pomeni, da z njihovo spremembo oz. zaostritvijo ne bi mogli doseči, da bi se inflacija umirila, vendar bi to hkrati upočasnilo doseganje drugih ciljev vlade na gospodarskem področju," so zapisali v poročilu Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Po njihovem mnenju je treba nadalje peljati sedanje politike, ki neposredno vplivajo na inflacijo, predvsem restriktivno politiko uravnavanja reguliranih cen ter vzdržno plačno politiko.

Kako umiriti inflacijo?

V Mercatorju so se ogorčeno odzvali na očitke ZSSS, da med največjimi trgovci v Sloveniji obstaja kartelni dogovor. V Mercatorju so ogorčeni nad "insinuacijami predstavnikov ZSSS" in da najostreje zavračajo "neosnovane trditve o vlogi trgovcev pri spreminjanju cen ali celo dvigu stopnje inflacije". V Mercatorju so napovedali, da bodo, če bodo ugotovili, da gre pri navedenih insinuacijah in pri blatenju dobrega imena za namerno povzročanje poslovne škode, ustrezno ukrepali.

Po mnenju Umarja je treba zagotoviti tudi, da bo fiskalna politika delovala proticiklično oz. da v ugodnih gospodarskih razmerah ne bo dodatno vzpodbujala povpraševanja. "Prav tako je pomembno, da sedanje višje inflacije ne vgradimo v usklajevalne mehanizme na področju plač, saj bi s tem povečali njeno persistentnost oz. podaljšali čas, ko bi se inflacija ohranila na sedanji višji ravni," so dodali.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije so v torek opozorili na dvig cen prehrane in s tem zniževanje delavskega standarda. Predsednik zveze Dušan Semolič je napovedal tudi, da bodo sindikati zaradi visoke inflacije že letos zahtevali popravke pri plačah.

SORODNI ČLANKI

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

siFBI
30. 08. 2007 12.00
Zarad mene lahko meso podražijo trikratno. Dokler ga pridelam doma se sploh ne bom sekiral. Tiste uvožene prašiče in teleta pa itak niso za jest. Bolj je da greš v lekarno pa se nafiksaš z vsem kar majo, pa ne boš požru tolk strupa kot ga je v uvoženem mesu. Da ne govorim koliko kemije dajo žvini, da pridobi na teži kaj pa kvaliteta. Meso, ki ga prodajajo naši trgovski centri bi lahko zapeljali v Kočevski rog na mrhovišče, pa sem prepričan, da ga nobena žival niti povohala nebo. Zdaj nam pa je EU dala po piz... Vse je treba ukint kot nam reče Nemc in Francoz. Ukint je treba vinogradništvo, prid. sladkorja, malo kmetij., samo, da bomo lahko od njih kupovali drage in zanič stvari. Tako je to, če smo sinovi hlapcov in hlapci bomo ostalo ker nimamo jajc, da bi rekli NE. Delali bomo tako kot to sami hočemo in kar bo za nas najbolje. Vsem politikom rdečim in belim in zelenim, pa se že po fac vidi da so eni sami ritolizniki. Niso vredni, da jih ps' poš..je. Dokler bomo mi delali cel mesec za 500 EUR/mes si tudi politiki nebi smeli privoščiti več. Če je drek padel na nas je padel na vse, neglede iz katere politične smeri si.
DarthRevan
30. 08. 2007 11.38
mazozazo, odgovor na tvoje vprašanje je: NIMAM POJMA!
mazozazo@email.si
30. 08. 2007 11.32
Vprašanje za 100000€ Ali bi tudi pod vlado g.Ropa oz. g.Pahorja doživeli podražitve????
ivo55
30. 08. 2007 11.21
Samo višanje cen hrane, če sodimo po tem, kako se z njo ravna niti ni problematično. Tudi pridelovalci bodo prej na slabšem kot na boljšem saj nezadržno rastejo cene na njihovi vhodni strani. Skrb vzbujajoče pa je nesorazmerje cen hrane v SLO in neto prejemki prebivalstva v primerjavi n.pr. z Avstrijo in odgovornostjo povzročiteljev inflacije izven potrošnje prebivalstva.
exim@t-2.net
30. 08. 2007 09.07
Toliko groženj: bomo pa hodili v tujino po nakupih. Pejte že enkrat, pa ostanite tam. Kako ste nori!!!!!!!!!! Po vašem mnenju, v času tržnega gospodarstva vlada določa cene! Največ, kar lahko naredi vlada v tem primeru je,. da ukine Sindikate in lenuharje ob sindikalnih koritih. Kaj je, do danes, naredil Semolič, kar bi ga zapisalo kot dobrega delavca-sindikalista!? Nič! In vi, tronteljni, kar verjamete, da je njemu do vas. Ojoj. Je pa prav, da vas izkorišča, saj se mu pustite. Potem je pa vlada kriva za podražitve. Ojoj, nagci!
bobi.ma@gmail.com
30. 08. 2007 08.33
Saj cene niso previsoke....so čist primerljive recimo z Avstrijo....če pa pogledate samo podatek o povprečni neto plači v Avstriji (ca. 1500 eur) pa je slika čist drugačna. Nič čudnega, da ljudje lahko živijo bolj normalno... pri nas pa bi samo višali cene ostalo pa nikamor. Naj si pustijo marže take kot so...le delež tega naj namenijo za višje stroške dela.
slosap@yahoo.de
30. 08. 2007 06.50
Tja, bomo pač spet hodili v tujino po nakupih....edino kar se bojim je, da so podražitve napovedane po vsej Evropi...Le kako to, da našim novinarjem to uide? V Nemčiji grozijo npr. s povečanjem cen živil, ker so baje Kitajci sedaj razvili zmožnost pitja mleka!!! Hahahaha, ne vem kdo koga v tej sladki EU nateguje. Nekdo že, naši pa le izpolnjujejo kar se drugje dogovorijo.Tja saj že v Bibliji piše, da bodo prišli dragi časi...
johc
29. 08. 2007 20.39
važno, je da se iz tega denarja (previsokih marž, ki bi jih država lahko obdavčila in prisilila trgovine k znižanju!) izgrajujejo vsi trgovski centri po vsej jugi... nekateri ekonomisti sicer trdijo, da se marže, ki bi bile obdavčene sprevržejo v še višje cene, kar mi ni najbolj jasno... tudi trditve direktorja Spara, da mora biti do 8. zvečer na razpolago cela paleta kruha ne drž, Spar na Jesenicah ga ima že ob 5 popoldna samo nekaj vrst, TRGOVCI ŠE VEDNO TUDI NE VEDO, DA NA DAN IZPLAČILA PLAČ VEČJIH FIRM IN PENZIJ KRUHA ZMANJA ŽE ZGODAJ POPOLDAN...skratka trgovina in posredniki jemljejo preveč...kmetov veleposestnikov pa na zgornjem Gorenjskem in severnem Primorskem skoraj ni...mogoče to velja za Prekmurje in Štajersko..nastali so pa zato, ker se nekratrim ni več ljubilo zemljo obdelovat...velika večina ima zemljo v najem...
mikis@mail386.com
29. 08. 2007 18.57
Slovenceljni so nori. Pokupijo vse kar vidijo.
ARHIV3@EMAIL.SI
29. 08. 2007 17.50
Pa kaj me briga, saj imam denar. Sem že povedu, kmete je treba šraufat. Ti so krivi za vse, naši politiki so pa lepi. Edino ne razumem kako to , da so na oblasti že 16 let eni in isti. A mi lahko to nekdo razloži?
muvimen
29. 08. 2007 17.25
meso meso meso ..... sol :))
Nauders
29. 08. 2007 17.13
meso meso meso ..... rak
Eastman
29. 08. 2007 16.53
Dajte že nehat s temi domobranci in podobnimi zadevami. O podražitvah so nas opozarjali še preden smo uvedli novo valuto. In če bi imel takšno kratko pamet kot nekateri bi lahko dejal da je zato kriva prejšnja vlada saj je ona sprejela euro.
valfar@gmail.com
29. 08. 2007 16.28
Jožajoža ni domobranec, ampak mentalni pacient. :>
dejan22@email.si
29. 08. 2007 15.19
In domobranci ste glasno zacvili! Lepo da vse verjamete kaj vam tile telički povedo!
Jožajoža
29. 08. 2007 14.20
ni mesec od tega, ko je zver na domobranskem shodu dejal, da slovenija doživlja zlate čase??????????????????????