Gospodarstvo

Ukrajina brez plina

Moskva/Kijev, 01. 01. 2006 15.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rusko podjetje Gazprom je prekinilo dobavo zemeljskega plina Ukrajini. Okrnjene naj bi bile tudi pošiljke v EU.

Ruski Gazprom je ustavil dobavo zemeljskega plina Ukrajini
Ruski Gazprom je ustavil dobavo zemeljskega plina Ukrajini FOTO: Reuters
Moskva želi ceno za 1000 kubičnih metrov zemeljskega plina s 50 povišati na 230 ameriških dolarjev. Kijev se načelno s tem strinja, a si prizadeva za prehodno obdobje.

Rusko naftno podjetje Gazprom je prekinilo dobavo zemeljskega plina Ukrajini, potem ko niso uspeli skleniti dogovora o tem, po kakšni ceni naj bi ga ta država kupovala. Gazprom je namreč z novim letom načrtoval kar štirikratno povišanje cene, čemur pa v Kijevu nasprotujejo.

Ponudbo, ki jo je tik pred zdajci dala Moskva, da naj bi jim v prvem četrtletju leta 2006 še dobavljali zemeljski plin po stari ceni, nato pa naj bi v veljavo stopilo povišanje, Kijev ni sprejel. Je pa ukrajinski predsednik Viktor Juščenko že napovedal, da bo ruskega kolega Vladimirja Putina prosil, naj poskrbi za to, da se bo Gazprom vrnil za pogajalsko mizo.

Ukrajinsko ministrstvo za izredne razmere je zaradi spora glede plina vzpostavilo krizni štab.

Okrnjene pošiljke plina v Evropo?

Največje uvoznice ruskega zemeljskega plina v Evropi so Nemčija, Italija in Francija. Če bo količina dobavljenega plina padla, bodo morale načeti svoje podzemne zaloge ali poiskati novega dobavitelja.

Evropska unija dobi kar četrtino zemeljskega plina iz Rusije preko Ukrajine. Te zaloge naj po trditvah predstavnikov Gazproma ne bi bile ogrožene, razen če ne bi Ukrajina začela prečrpavati plina, namenjenega zahodni Evropi. Kot poroča ruska televizija NTV, ki je v lasti Gazproma, naj bi se to že zgodilo. Količina zemeljskega plina iz Ukrajine naj bi namreč že začela padati.

Ukrajinsko naftno podjetje Naftogaz pa Gazprom obtožuje, da se gredo “politiko na robu vojne”, s katero ne ogrožajo le energetske stabilnosti Ukrajine, ampak vse Evrope.

Tako o težavah že poročajo iz Madžarske, kjer so dobili kar četrtino zemeljskega plina manj kot ponavadi. Največje porabnike zato oblasti v Budimpešti že pozivajo, naj raje uporabljajo nafto.

Vlada v Kijevu prebivalcem obljublja, da jih kljub sporu z Rusijo ne bo zeblo
Vlada v Kijevu prebivalcem obljublja, da jih kljub sporu z Rusijo ne bo zeblo FOTO: Reuters

Politično orožje?

Ukrajinske oblasti so se že vsega začetka odločile, da si želijo konflikta in da bodo od 1. januarja dalje evropskim porabnikom kradle plin. Predstavnik Gazproma Sergej Kuprijanov

Čeprav Rusija trdi, da gre le za posel in da politika ne igra nikakršne vloge, spor močno skrbi svetovne voditelje. Bojijo se namreč, da bo Kremelj svoj nadzor nad energijskimi viri izkoriščal kot politično orožje.

Ukrajini naj bi se želeli maščevati za njeno prozahodno usmerjenost. Posebej naj bi bili v Kremlju nenaklonjeni ukrajinskemu predsedniki Viktorju Juščenku, ki poskuša svojo državo čim prej vključiti v zvezo NATO in Evropsko unijo.