Gospodarstvo

Ugodna gospodarska gibanja

Ljubljana, 03. 08. 2007 13.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Uradu za makroekonomske analize poudarjajo, da so se nadaljevala ugodna gospodarska gibanja iz začetka leta.

Na Uradu za makroekonomske analize in razvoj so na današnji novinarski konferenci ob izidu julijske številke Ekonomskega ogledala poudarili, da so se tudi v drugem četrtletju nadaljevala ugodna gospodarska gibanja.

Kljub ugodnim gibanjem na trgu dela rast plač še vedno ostaja v vzdržnih okvirih, saj bo tudi letos zaostajala za rastjo produktivnosti
Kljub ugodnim gibanjem na trgu dela rast plač še vedno ostaja v vzdržnih okvirih, saj bo tudi letos zaostajala za rastjo produktivnosti FOTO: POP TV

Poleg domačih dejavnikov so k temu prispevala spodbudna gibanja v mednarodnem okolju, ki so omogočila ohranjanje visokih stopenj rasti izvoza (18,3 odstotka nominalno v prvih štirih mesecih), rast uvoza pa se je aprila povišala (19,6 odstotka nominalno v prvih štirih mesecih), kar je bil ključni razlog za povečanje primanjkljaja na tekočem računu plačilne bilance.

Sloveniji je v prvi polovici leta uspelo ohraniti tudi druga ključna makroekonomska ravnotežja. Kljub ugodnim gibanjem na trgu dela namreč rast plač še vedno ostaja v vzdržnih okvirih, saj bo tudi letos zaostajala za rastjo produktivnosti. Lanskoletnim pa so podobna tudi gibanja na področju javnih financ. »V skladu z veljavnim proračunom primanjkljaj sektorja država letos ne bo presegel 1,5 odstotokov BDP, v prihodnjem letu pa bo predvidoma višji za eno desetinko odstotne točke,« je pojasnil Boštjan Vasle.

Zadolženost Slovenije

Na UMAR so pojasnili tudi zadnje spremembe bruto zunanje zadolženosti Slovenije. Ta je ob koncu aprila znašala 29.479 milijonov evrov in se je v primerjavi z decembrom 2006 povečala za 5.584 milijonov evrov. »62 odstotkov skupnega povečanja dolga je posledica vključitve Slovenije v plačilni sistem evroobmočja, torej gre za statistično prilagoditev, 29 pa zadolževanja domačih poslovnih bank,« je pojasnil Boštjan Vasle.

Medletna inflacija se je povišala na 3,8 odstotka, k čemur še vedno največ prispevajo cene hrane in tekočih goriv. Na Uradu so prepričani, da višja inflacija ni posledica makroekonomskih neravnovesij, saj pregled podatkov potrjuje, da se ta ravnovesja letos v primerjavi z lanskim letom niso pomembno poslabšala.

Dodal je še, da »je večje zadolževanje bančnega oziroma podjetniškega sektorja pričakovan rezultat procesa dohitevanja razvitejših članic evroobmočja. Raven zadolženosti podjetij je namreč v Sloveniji še vedno precej pod povprečjem držav evro območja.«

Cene življenjskih potrebščin se po povišanju v zadnjih treh mesecih julija v primerjavi s predhodnim mesecem niso spremenile. Podobno kot v istem mesecu preteklih let so k temu največ prispevale sezonske spremembe cen, na eni strani nižje cene oblačil in obutve, na drugi pa višjih cen počitnic.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

blinkboy@email.si
05. 08. 2007 13.06
če ste opazil je to namenjeno za komentarje člankov in ni to nikakršen forum. jih mate na netu polno pa pejte se tja kregat
rokenrol
05. 08. 2007 06.58
dejan - tomija pa še dva pacienta lahko mirno preskočiš, ko bereš in pišeš tule gor. Jaz njihove poste prebiram samo zato, da se malo nasmejem zraven... Dobro, da neumnost ne boli. Sicer pa - nekatere grehe prejšnje vlade bomo še dolgo plačevali, grehi zdajšnje vlade pa bodo pokopali malega človeka...
djordjevic.dejan@triera.net
05. 08. 2007 00.26
Za pomanjkanje takoimenovanih paradajzarjev za Tomija, za vse ostale pa ljudi, ki mislijo s svojo glavo, je bržčas krivo to, da normalne polemike preprosto ni moč razviti. Veljajo samo petolizniške izjave v smislu poveličevanja edine zveličavne oblasti in politične sile, torej vladajoče koalicije, vse ostalo pa je le komunistična propaganda. Veliko raje od sodelovanja v tako silno brezplodni razpravi, še bolje, podajanju mnenj, na katera nikoli, ampak res nikoli ni pametnega odgovora, pojdem na pijačo in udarim debato v živo. Nekoč so rekli, da papir vse prenese. Ta rek velja še toliko bolj za internet, kjer se vsak lahko skrije za psevdonim, nato pa stresa takšne bedarije, da bi vsakemu normalnemu človeku ob njih postalo nelagodno. Izmenjava mnenj mora biti in različna stališla tudi, nikakor, za božjo voljo pa ne morem razumeti ljudi, ki vidijo sonce, ko je jasno, da na nebu sije luna. In nekako tako je tudi z napovedmi Umarja, ki so z vsemi ostalimi organizacijami vred samo še en podaljšek vladnega PR-trobila. Pa še to - za visoko gospodarsko rast je zaslužna samo ta vlada in njeni blagorodni ukrepi, vzroke za infllacijo pa, tako taista vlada, gre iskati v širših okoliščinah gospodarstev evroobmočja ... Reality check, anyone?
hinko.murovec@siol.net
04. 08. 2007 20.12
Variatio delectat, dokazal si, da si navaden napihnjen cepec. Prof. Janez Orešnik je predavatelj na FF Lj. Do pred kratkim vodja oddelka za splošno jezikoslovje. Iz tvojega napihovanja in razkazovanja " znanja " sem zaključil, da bi kot poznavalec jezikovnih pravil moral vsaj kdaj slišati zanj, če bi se kdaj sploh kaj učil. Je tudi znanstvenik inprejemnik več visokih državnih priznanj in odlikovanja. Drugo, Moriti nekoga z svojimi bedarijami , to kar počneš na tem forumu. Razumeš ?? Najbrž ne , pa nič hudega en tepec več ali manj jih imamo v Sloveniji itak za izvoz. LP
tomi.passion@gmail.com
04. 08. 2007 11.00
Prvo Borec heheheheh, a to je vse, kar lahko spraviš iz sebe. Hehehehehe, človek bi pa kaj bolj konkretnega pričakoval in ja, mi je mama povedala, da je bila na veselici, kjer si nag skakal okoli žensk. Še danes se ti ne more nehati smejati. Očitno je edino jezik konkreten pri tebi. Ampak, saj veš kaj pravijo, kdor z malim ni zadovoljen, mu večji ne bo zrasel.
Prvo Bore
04. 08. 2007 10.51
tomi.passion se mizdi, da sem bil nekajkrat na veselicah, ampak da sem takšnega pankrta napravil. Ja do hudiča !!! Pa mami povej naslednjič, da si naj tmalo umije, ko gre na veselico.
Matej Rojc
04. 08. 2007 10.39
tomi.passion ti že imaš raka na možganih ...
tomi.passion@gmail.com
04. 08. 2007 10.33
Hehehe, paradajzarji me niste razočarali. Pravijo, da človek od prevelikega negativizma lahko dobi raka. Očitno onkologiji ne bo zmanjkalo dela. Očitno so nekateri najbolj srečni, če so nesrečni, čeprav na podlagi lastne iluzije in fikcije. Vlada je svoje dokazala, čas je, da komunisti svoje blebetanje podkrepite z dejstvi in argumenti (študije, številke, analize). V kolikor kateri koli paradajzar enkrat to končno stori, se bom javno izrekel za partijo in prisegel večno zvestobo Kučanu. PROSIM, SPREJMITE IZZIV IN NAVEDITE DEJSTVA IN ŠTEVILKE za vaše blodnje. SAMO PROSIM NE MI ZOPET Z OSEBNIMI OBČUTKI, TE RES NIKOGAR NE ZANIMAJO. Sicer pa opažam, da je paradajzarjev vedno manj, saj komentarje piše zgolj kakšnih 5 enih in istih paradajzarčkov. Ps še te so iz vrst mladega foruma, kar pomeni, da so srednješolci ali v najboljšem primeru, bruci.
ivo55
04. 08. 2007 07.55
Ugodna gospodarska gibanja - ocena na podlagi podatkov večjega uvoza od izvoza, večanja primanjkjaja na tekočem računu, večanja zunanjega dolga...optimizem, ki ima korenine v slovenskem izumu nove vrednosti na podlagi revalorizacije, kreativnega računovodenja in vzdržnega delovno aktivnega naroda.
?ri?ek
03. 08. 2007 23.18
Tele inflacijske škarje bodo JJ jajca odrazale, bo vsaj vedu, da gre v drugem življenu namesti ovce past okoli grosuplja v šolo, pa vsak na ker koli faks....
Variatio delectat
03. 08. 2007 17.47
Murovec, kdo da bi bil Orešnik in kaj ti pomeni moriti? Da nisi malo.... a ga srkaš, ko pisariš?
hinko.murovec@siol.net
03. 08. 2007 17.40
Ali je tu govora o gospodarstvu ali jezikoslovstvu ? Glede na globokoune , že kar ala Toporišič navedbe in popravke g. Variatio delectat se mi zdi , da je to drugo. Upam le Spoštovani težak , da niste z svojim neizmernim znanjem kdaj kot študent moril g. Orešnik Janeza, čeprav dvomim , da ste res tako prekleto učen kot se napihujete. LP
Prvo Bore
03. 08. 2007 16.47
Konja nisem futral toliko časa , dokler ni crknu. Tako je z nami. Še nekak vzdržimo, ampak koliko časa?
Variatio delectat
03. 08. 2007 16.44
Imel sem sodelavca, ki je imel težave pri besedi kiosk, izgovarjal jo je kot kioks, makadam, ki ga je imenoval makamadam in polivinil, ki je bil zanj povinil. To sem napisal zavoljo mateja.rojca, ki nenehno počne nekaj podobnega, samo da še malo globlje zaide. Besede diktator, diktatorski ipd. uporablja za označevanje nečesa, kar je po sami definiciji pojma popolnoma narobe. Se pravi, da besed ne razume. Če je bil ta moj sodelavec s tem predvsem komičen, pa Rojc zagotovo izraža le svojo nevednost in nerazgledanost. Za sofisticirano špikanje je potrebno precej več.
matej.rojc, kako pa lahko podaš svoje mnenje, če živimo v diktatorski državi, a ti še niso ust zaprl al kaj.
DarthRevan
03. 08. 2007 16.36
Tomi, nimam pojma kaj naj bi bil "inbicilni" sendvič. Imbecilni že mogoče...
tomi.passion@gmail.com
03. 08. 2007 16.34
Gen.T vsaj dva sta že zatrobila partijsko bolečino. En je pod mano in en nad mano. Kaj moram res biti v sredini inbicilnega sendviča? Matej.rojc. tebi sicer ne zamerim, saj kot srednješolec ne moreš ravno najbolje vedeti kaj je to diktatura, ti pa dajem domačo nalogo, da to preveriš v učbenikih in leksikonih ter javno napišeš definicijo. Pa še to, 100x jo preberi naglas, da si jo boš zapomnil in se ne boš več smešil pred javnostjjo. Zdaj pa učit smrkavec! Jaz grem pa na zmenek s tvojo mamo, da vidim, če je res, kar pravijo o njej.
DarthRevan
03. 08. 2007 16.29
Hmja, tomi, nikjer ne vidim nobenega "komunajzarja" ki bi jokal in stokal. Si ziher da nisi njihovih bolečin le sanjal?
tomi.passion@gmail.com
03. 08. 2007 16.28
Hehehe, ponovno bolečina za komunajzerje. Komaj čakam izvirne komentarje, ki jih premore samo nizko inteligenta paradajzerska betica. Počasi me že zabava ta njihova bolečina in uspeh vlade.
Matej Rojc
03. 08. 2007 16.24
Moron, ni presenteljivo. Vsaka diktatorska oblast skuša poskrbeti za še tako "privlečene" izjave s katerimi skuša prikazovati svojo uspešnost ne glede na vse. Ne bi komentiral čigavi ljudje so podali te trditve :))