Gospodarstvo

Tudi v Elanu bodo odpuščali

Begunje/Novo mesto, 28. 10. 2008 14.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko so odpuščanje delavcev že napovedali v Revozu, Kolektorju, Unitechu, Primorju in Gorenju, se enaka usoda obeta tudi delavcem v Elanu. Kot kaže, je recesija že dodobra udarila slovensko gospodarstvo.

Tudi slovensko gospodarstvo se recesiji ni uspelo izogniti. Najbolj je prizadela gradbena in tekstilna podjetja, prizanesla pa ni niti Elanu, kjer so že upadla naročila. Ta so se samo v zadnjih dveh mesecih zmanjšala za 30 do 40 odstotkov, kar se bo poznalo tudi pri delovni sili. Kljub vsemu že iščejo vzporedne programe, ''vendar to ni tako hitro, posebno ne v času, ko vsak poskuša rešiti, kar se rešiti da. Nobeno podjetje ti ne bo ponudilo nekaj, kar se ne potrebuje,'' je za 24ur.com povedal predsednik uprave Skimarja, lastnik Elana Ivan Štrlekar, in dodal, da bodo letošnje leto izvedli po načrtu, saj gre predvsem za naročila, ki so bila izvedena že lansko leto.

Elan
Elan FOTO: POP TV

Vseeno pa bodo delavce odpuščali. Štrlekar je poudaril, da že delajo programe rekonstruiranja organizacije kadrov, naslednji teden pa bodo začeli pogajanja s sindikati in nato nadaljevali po postopku, ki je za to predviden. Štrlekar števila delavcev, ki bodo ostali brez službe, ni mogel povedati, je pa poudaril, da številke, ki se pojavljajo v medijih (petina vseh delavcev oziroma 20 odstotkov, op. p.), ne držijo. Vsekakor pa bodo najprej odpustili "mehke variante ljudi", torej osebe, ki so pred upokojitvijo, in tiste, ki imajo pogodbo za določen čas. ''Ti so žal prvi na udaru,'' je povedal Štrlekar.

Na udaru tudi Dolenjska in Bela krajina

Sekretar Območne organizacije Dolenjske in Bele krajine Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Jože Miklič je pojasnil, da so v območni organizaciji v septembru in oktobru o ekonomsko-socialnem položaju v regiji anketirali tamkajšnjih 50 velikih in srednjih gospodarskih družb, hkrati pa so opravili tudi pogovore z upravami 40 podjetij.

Iz pogovorov z upravami dolenjsko-belokranjskih gospodarskih družb, ki naj bi jih prizadela recesija, so izvedeli, da bodo v podjetjih Revoz, TPV, TPV Johnson Controls, Adria Mobil, Podgorje, Tom Mokronog, Prevent in še v nekaterih z manj zaposlenimi zmanjšali stroške dela, trenutno pa nekatera podjetja blažijo stanje s prerazporejanjem delovnega časa in obvezno izrabo letnih dopustov. Ker naj bi bila, kot je dejal Miklič, po ocenah uprav kriza daljša, bo po oceni območne organizacije ZSSS do konca leta v regiji 500 manj zaposlenih.

Kriza naj bi najprej prizadela tuje in najete agencijske delavce ter mlade delavce, ki imajo po Mikliču praviloma pogodbe za določen čas. Dolgoročno se bo poznala tudi pri zmanjšani rasti dobička in posledično pri rasti plač, ki so se v zadnjem obdobju v regiji povečevale hitreje kot v preostali državi, je še dejal Miklič.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fantodfare
29. 10. 2008 17.50
Seminar, lepo si jim naplozal; vodstvo: ne vedo kaj delajo. Če bi vedeli, kaj delajo, potem bi že kaj delali.
seminar
28. 10. 2008 19.34
Vodstvo, ki je postavljeno sedaj (Štrlekar, Ožbolt, Jaklič, itd.) je bilo postavljeno za združitev z Seaway-jem. V istem trenutku ko so lastniki zavrnili le to povezavo, bi morali vsi odletet, kajti sedaj načrtno delajo tako, da se bo slej ko prej potrebno združiti zaradi slabega poslovanja. Bla, bla kriza. V Elanu se je to začelo že pred tako imenovano krizo, novinarji pa povprašajte kakšnega delavca kje drugje kot pa pri vratarju, pa saj veste zakaj. Elan se je začel potapljati z prihodom novih direktorjev na vsako eno ali dve leti, vsak od njih pa pobere nekaj denarja. Nedolgo nazaj, pred krizo, sem delal projektno nalogo na temo vizija, poslanstvo podjetja pa vam lahko povem odgovor vodstva: ........... ga ni bilo. J.... tako vodstvo,ki nima vizije ampak samo čaka na 15. v mesecu. (politika) lp vsem Elanovcem, očitno bodo pravniki imeli veliko dela v naslednjih dneh!!!
iztok-ateist
28. 10. 2008 16.17
živel komunizam to sem čakal skoraj 20 let evo pa ga spet imamo
Roxy79
28. 10. 2008 15.57
Niko- se strinjam.Ampka tudi dejstvo je da bodo odpuščali delavce ki imajo plačo 500€,ne pa tudi meneđerjev ki imajo plačo preko 1500€ in več. Pred mesecem dni so VSI v en glas se bohotili pred kamerami... MI PA NE BOMO,PRI NAS PA NE BO........ itd.KOliko direktorjev bo sedaj odstopilo?Koliko tajnic bodo odpustili,koliko varnostnikov bodo odpustili??. NEEEEEEEEE Odpustili bodo samo delavce.SRAMOTA
Tonček Balonček
28. 10. 2008 15.53
Kako s eže pozna, da je Bajuk v odhodu in prihajajo levaki! vsi vemo, da gre z odhodom pomladnikom in nastopom komunizma na slabše, ampak da pa tako zgodaj, si pa nismo mislili! A je šlo za hišo iz kart, potempkinovo vas?
Niko_K
28. 10. 2008 15.12
Ko gre podjetju dobro, se kiti najprej uprava, ko pa mu gre slabo pa nadrljajo najprej tisti, ki so dejansko kaj naredili.