Gospodarstvo

Tudi odbor za znižanje cen

Bruselj, 22. 05. 2007 08.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odbor Evropskega parlamenta je prižgal zeleno luč za cenejše gostovanje, zato bomo prihranili tudi Slovenci.

Maloprodajna cena naj bi bila v prvem letu veljave novih pravil 49 centov za odhodne klice v tujini, za dohodne klice pa 24 centov, nato pa naj bi se v treh letih te cene postopno znižale na 43 oziroma 19 centov.
Maloprodajna cena naj bi bila v prvem letu veljave novih pravil 49 centov za odhodne klice v tujini, za dohodne klice pa 24 centov, nato pa naj bi se v treh letih te cene postopno znižale na 43 oziroma 19 centov. FOTO: POP TV

Člani odbora Evropskega parlamenta za industrijo so potrdili kompromis o znižanju cen za klice v tujini, o katerem so se prejšnji teden sporazumeli članice Evropske unije, Evropska komisija in Evropski parlament. Uredbo, ki v prvem letu maloprodajne cene za odhodne klice znižuje na 49 centov, v drugem na 46 centov, v tretjem pa na 43 centov, za dohodne klice pa na 24 centov, 22 centov in 19 centov, naj bi evropski poslanci dokončno sprejeli na plenarnem zasedanju v sredo.

Po novi uredbi EU bodo za klice v tujini v prihodnje manj plačevali tudi Slovenci. A glede nato, da Slovenci največ gostovanj opravijo na Hrvaškem, ki ni članica EU in za katero uredba ne bo veljala, prihranki ne bodo tako znatni.

V skladu s postopkom soodločanja morajo nato uredbo potrditi še države članice, kar naj bi se zgodilo na zasedanju ministrov za telekomunikacije 7. in 8. junija v Bruslju. Cenejše telefoniranje v tujini bo tako predvidoma mogoče konec poletja oziroma v začetku jeseni.

Po uveljavitvi nove uredbe naj bi imeli operaterji mesec dni časa, da uporabnike obvestijo o novi, evropski tarifi. Uporabniki naj bi imeli nato dva ali tri mesece časa, da se odločijo med novo in staro tarifo, sicer pa naj bi jim bila samodejno dodeljena nova, razen če nimajo z operaterjem že sklenjene kakšne posebne pogodbe.

V prizadevanjih za čim boljši pregled nad cenami klicanja v tujini dogovor tudi predvideva, naj operaterji v treh mesecih po uveljavitvi nove uredbe zagotovijo ustrezno obveščanje. Uporabnik naj bi ob vstopu v tuje omrežje prejel sporočilo z informacijami o cenah klicev in številko, na kateri lahko pridobi dodatna pojasnila.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Caterpillar
22. 05. 2007 22.33
dejstvo je, da nasa drzava mobitelu ne pusti dihat. In se bori tko kot se bori. SiMobil je znizal cene, ker mu je to pac dovoljeno, da se vzpostavi neko konkurencno ravnovesje. Kar je sicer po eni strani prav. Samo pomislite kaj bi bilo, ce bi lahko tudi mobitel tako nuzal cene kot simobil. Kar bi si lahko zaradi obilice narocnikov tudi privoscil. Simobil ne bi prisel zraven! V tujini je pa najbrz vec konkurence kot pri nas, pa tudi nasplosno je vec uporabnikov telefonije (razmerje nemcija/slovenija). Tako si lahko tudi privoscijo take cene aparatov. Pa se nekaj. Vsi, ki simfate cez mobitel. Zakaj pa ste bili bili vrsto let njegovi uporabniki, ce pa je zdaj za vas kar naekrat >ku*** od ovce< Ne znate mirno zamenjat strani, ne da bi star rezim simfali? To me spominja na politiko... Butasto mi je, ker se simobil hvali z nizkimi cenami, meddrugim pa zamolci drobni tisk. Z mobitelom pa se primerja v stilu: najcenejsi simobilov paket in najdrazji mobitelov... Res dobra primerjava...Zelo realna... In potem so tu se >pametni simobilovci
Maxsterr
22. 05. 2007 12.34
Kdaj pa boste znižali tudi cene mobilnoih telefonov??? V EU (Avstrija,Nemčija,Italija) ob podaljšanju pogodbe npr. za eno leto plačaš za nov zelo zmogljiv telefon Nokia N serije pičel 1 Euro. To je interesantno ne pa (nižji) klici za par centov.S tem prišparajo kvečjemu operaterji,saj z astronomskimi cenami mobilcev tako ali tako vse pokrijejo in še kar naprej nategujejo narod...
urosgaberscek@gmail.com
22. 05. 2007 12.29
Jaz sm na Simobilu že kar nekaj časa in nisem imel nikoli nobenih problemov. Res pa je da znam sam združiti telefon in slušalko.
Caterpillar
22. 05. 2007 12.19
Ja, je uredu...na simobilu ne znajo niti bluetooth slusalk in telefona sparit. Preverjeno! Ko se govori o cenah so pa vsi strasno pametni! Raje imam dobre storitve kot pa nizje cene. Ce placam jurja vec, ga bom pac placal. F..K SiMobil!
matej.bozic2@guest.arnes.si
22. 05. 2007 09.33
Zato pa smo vsi "ta pametni" že zdavnaj prebekslali na konkurenco, kateri imajo v Evropi že itak partnerja in so klici cenejši. Da o domačih ugodnostih in bonusih ne govorim.
Fazo
22. 05. 2007 09.08
mobitel bo imel kmalu dražje klice v domačem omrežju kot pa klice iz tujine...žalostno a resnično!