Gospodarstvo

Tudi Laško v Srbijo?

Ljubljana/Celje, 14. 04. 2006 16.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pivovarna Laško vstopa v pivovarno v SČG, ki ima iste lastnike kot novi Mercatorjev strateški partner.

Skupina Rodić M&B je eden največjih trgovcev z živili in podobnim blagom v SČG, za letos pa načrtujejo približno 370 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje. Družba je v lasti bratov Milana in Bogdana Rodića, ki imata poleg trgovske verige in pivovarne v lasti še nekaj bencinskih servisov, hotele in tudi nogometni klub Hajduk iz Kule.

Pivovarna Laško se zanima za nakup srbske pivovarne MB, pogovori s predstavniki te družbe pa že potekajo, vendar zaenkrat še ni dogovorjeno nič konkretnega, je dejal predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot.

MB pivovarna ima na srbskem trgu približno 20-odstotni tržni delež, kar je za približno polovico manj od vodilne pivovarne v Srbiji, Apatinske pivovarne, ki je v lasti belgijskega InBeva. Družba MB svoje pivo, ki ga trži pod sloganom "Svetovno, a naše", vari po nemški recepturi, letno pa ga navarijo 4,5 milijona hektolitrov. Glavni trg za pivo MB sta Srbija in BiH, prodajajo pa ga tudi v Slovenijo, Nemčijo, Francijo, Italijo, Švico, Madžarsko, Romunijo, Rusijo, Hrvaško, Makedonijo in celo Avstralijo.

Pogovori s predstavniki MB pivare še potekajo, konkretno še ni nič dogovorjenega, je dejal predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot (na sliki)
Pogovori s predstavniki MB pivare še potekajo, konkretno še ni nič dogovorjenega, je dejal predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot (na sliki) FOTO: Dare Čekeliš


Največji slovenski trgovec Mercator, katerega pomemben lastnik je tudi Pivovarna Laško, pa je z družbo TUP Rodić M&B iz Novega Sada podpisal pismo o nameri strateškega povezovanja na področju dejavnosti trgovine z živili in podobnim blagom v SČG in širši regiji. Skupina Mercator naj bi postala pomemben lastnik podjetja, ki bo v skupini Rodić M&B izvajal dejavnost trgovine v SČG, skupina Rodić M&B pa bi s prevzemom delnic družbe Mercator postala eden pomembnejših lastnikov družbe Mercator.

Skupina Mercator naj bi postala pomemben lastnik podjetja, ki bo v skupini Rodić M&B izvajal dejavnost trgovine v SČG, skupina Rodić M&B pa bi s prevzemom delnic družbe Mercator postala eden pomembnejših lastnikov družbe Mercator.
Skupina Mercator naj bi postala pomemben lastnik podjetja, ki bo v skupini Rodić M&B izvajal dejavnost trgovine v SČG, skupina Rodić M&B pa bi s prevzemom delnic družbe Mercator postala eden pomembnejših lastnikov družbe Mercator. FOTO: POP TV


Kot pojasnjujejo v Mercatorju, je cilj strateškega povezovanja utrjevati položaj vodilnega trgovca v jugovzhodni Evropi ter zagotoviti najvišje standarde kakovosti trgovskih storitev za vse potrošnike. "Prepričani smo, da takšna strateška povezava lahko pomembno doprinese k razvoju trgovske dejavnosti v regiji jugovzhodne Evrope in pozitiven primer poslovnega sodelovanja med državami jugovzhodne Evrope, še posebej med Slovenijo in SČG," navajajo v Mercatorju.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.