Gospodarstvo

Tudi Krka v rokah Švicarjev?

Ljubljana, 13. 09. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
I.K./B.P.
Komentarji
0

Po velikem prevzemu Leka so se pojavila namigovanja, da se Novartis zanima tudi za prevzem novomeške Krke.

Po veliki prevzemni zgodbi, ko je Lek pred dvema letoma prevzel švicarski Novartis, so se sedaj pojavila namigovanja, da se Novartis zanima tudi za prevzem novomeške Krke.

V Novartisu o prevzemu Krke niso želeli komentirati
V Novartisu o prevzemu Krke niso želeli komentirati FOTO: POP TV

Tovrstne govorice so v Krki označili za neutemeljene v pisnem sporočilu, v katerem so med drugim zapisali: "Ker imamo dobre rezultate in optimistične načrte, ne vidimo nobenega razloga za prevzem. Ne izključujemo pa sodelovanja ali ustanovitve kakšnega mešanega podjetja".

O morebitnem prevzemu Krke so molčali tudi v švicarskem Novartisu, je pa res, da je njihov prvi mož pred časom izrazil interes po generičnih farmacevtskih družbah, vendar brez konkretnih imen.

Grega Meden
Grega Meden FOTO: POP TV

Vendarle, govorice o Novartisu in Krki niso presenečenje. Znano je, da se je o tem govorilo že pred leti, kot tudi, da se je Novartis pred prevzemom Leka najprej dogovarjal s Krko. Poleg tega je povsem jasno, da v vseh prevzemnih zgodbah njihovi akterji o tem molčijo, tako je bilo tudi v zgodbi z Lekom. Nekateri borzniki pa menijo, da zadnje govorice kljub vsmu niso povsem neresne.

Borzni posrednik Grega Meden je povedal, da je Krka že kar nekaj časa na spisku Novartisa oziroma podobnih večjih farmacevtsik družb, predvsem zato, ker je Krka na trgu generikov eno izmed najmočnejših podjetij v Evropi. Predvsem pa je Krka med najbolj prodornimi družbami predvsem v ruski federaciji, in sploh na vzhodu.

Glede na to, da je trg že vajen na tovrstna namigovanja in govorice, to za zdaj še ni bistveno vplivalo na ceno Krkinih delnic. Ta se v zadnjem času giblje okrog 78.000 tolarjev.

Prvi mož Novartisa je napovedal nove prevzeme

Daniel Vasella, prvi mož Novartisa
Daniel Vasella, prvi mož Novartisa FOTO: Reuters

Kot piše v današnji izdaji Financ je izvršni direktor Novartisa Daniel Vasella svoje načrte razložil z dejstvom, da je število generičnih družb večje od števila izdelovalcev originalnih zdravil, zato je tudi verjetnost za združitve in prevzeme večje. Švicarski farmacevtski velikan je imel ob polletju na svojem računu 9,7 milijarde evrov gotovine in likvidnih sredstev. Če upoštevamo tržne vrednosti nekaterih največjih evropskih generičnih družb, ki kotirajo na borzi, vidimo, da ima Novartis ogromni prevzemni potencial. "Naše mišljenje je, da je zaporedje manjših prevzemov laže izvesti in mogoče prebaviti, dokler ni hitrosti prevzemov prevelika," je razložil Vasella. Novartis je že leta 2002 za okroglih 200 milijard tolarjev prevzel ljubljansko farmacevtsko družbo Lek.

Bo poleg Krkinih zastav na drogu plapolala tudi švicarska?
Bo poleg Krkinih zastav na drogu plapolala tudi švicarska? FOTO: POP TV

Tudi nakup Krke mu ne bi delal večjih težav, saj ima švicarski mogotec na voljo sredstva v vrednosti dobrih osmih novomeških Krk. Tržna vrednost Krke je ta teden dosegla slabih 278 milijarde tolarjev oziroma 1,16 milijarde evrov, kar pomeni 11,8 odstotka likvidnih sredstev v Novartisovi bilanci.

SORODNI ČLANKI