Gospodarstvo

Triglav še v igri za Croatio

Zagreb, 17. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Investicijska hiša CAIB je hrvaški vladi svetovala, da pri privatizaciji Croatie Osiguranja nadaljnje pogovore z nemško družbo Allianz in Zavarovalnico Triglav.

Triglav za 51-odstotni delež ponuja 105 milijonov evrov in dokapitalizacijo v višini 15,5 milijona evrov
Triglav za 51-odstotni delež ponuja 105 milijonov evrov in dokapitalizacijo v višini 15,5 milijona evrov FOTO: POP TV

Po neuradnih virih CAIB v svoji oceni najboljšega ponudnika za nakup zavarovalnice glede na predlagani poslovni načrt in pogoje plačila hrvaški vladi priporoča, da zaradi ponudbe Zavarovalnice Triglav, ki naj bi bila skupno boljša, nadaljuje pogovore z obema ponudnikoma ter jih pozove k izboljšanju ponudb.

Za nakup večinskega deleža največje zavarovalne hiše na Hrvaškem so sicer prispele in bile 4. julija tudi odprte dve obvezujoče ponudbe. Zavarovalnica Triglav je za omenjeni delež ponudila 105 milijonov evrov in dokapitalizacijo v višini 15,5 milijona evrov, Allianz pa 56,1 milijona evrov za delniški paket ter dodatnih 30 milijonov evrov za dokapitalizacijo. Ponudbi veljata 90 dni, glede Triglavove pa CAIB meni tudi, da ima nekaj pomanjkljivosti.

Ponudniki za nakup naftne družbe Ina

Hrvaška vlada pa naj bi ta teden predvidoma odločala še o eni veliki privatizaciji. Na četrtkovi seji naj bi med desetimi ponudniki izbrala šest najugodnejših za nakup večinskega deleža v naftni družbi Ina ter jih pozvala k oddaji zavezujočih ponudb. Med izbranimi naj bi bil tudi slovenski Petrol, ki pa po pisanju nekaterih hrvaških medijev nima veliko možnosti tudi za končni uspeh.

Med šestimi izbranci za nakup lastniškega deleža v Ini naj bi bili poleg Petrola, ki se za nakup poteguje skupaj z izraelskimi partnerji, še madžarski MOL, avstrijski OMV, grški Hellenpetrolium ter ruski družbi Lukoil in Roseneft. Med omenjene družbe, ki bodo lahko oddale zavezujoče ponudbe, pa naj bi se po poročanju hrvaških medijev na predlog Inine uprave uvrstil tudi italijanski Edison Gas.

SORODNI ČLANKI