Gospodarstvo

Triglav ob 20 mio evrov

Ljubljana, 01. 10. 2007 13.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zavarovalnica Triglav bo v povračilo škode ob nedavni vremenski ujmi prizadetim izplačala okoli 20 milijonov evrov.

V območnih enotah Celje, Kranj in Nova Gorica so izplačali okoli 20 milijonov evrov
V območnih enotah Celje, Kranj in Nova Gorica so izplačali okoli 20 milijonov evrov FOTO: POP TV

Pričakovanja Zavarovalnice Triglav o višini škode, ki jo je povzročilo neurje 18. septembra, so bila po besedah predsednika uprave Triglava Andreja Kociča pravilna. "Celotna škoda, ki jo bo izplačala Zavarovalnica Triglav, bo na vseh treh področjih, v območnih enotah Celje, Kranj in Nova Gorica, približno 20 milijonov evrov," je povedal Kocič.

Zavarovalnica je po njegovih besedah zabeležila 5000 prijav škod in jih doslej likvidirala, torej zaključila in izplačala, več kot 70 odstotkov. Na območju Gorenjske so zabeležili približno za osem milijonov evrov oz. 40 odstotkov skupno ocenjenih škod in 2500 prijav, na Goriškem za 1,5 milijona evrov škode oz. 100 prijav, na Celjskem pa približno za 10,5 milijona evrov škode oz. približno 2400 prijav, je povedal direktor premoženjskih škod v Triglavu Iztok Žgavc.

Škoda je najbolj prizadela območja, kjer zavarovalnica beleži visoke, nadpovprečne tržne deleže, je spomnil Kocič. "Na področju Železnikov je delež Triglava približno 80-odstoten," je ponazoril. Ob tem je ocenil, da bodo takšni dogodki ljudi tudi spodbudili in bo takšnih zavarovanj v prihodnosti več. "Ljudje pa so se premalo ustrezno zavarovali," je menil predsednik uprave največje slovenske zavarovalnice.

Kocič je še poudaril, da je šlo v tem primeru za izjemni dogodek tako v smislu zneskovnega obsega kot množičnosti. "Gre za največjo posamično škodo doslej," je ocenil, a poudaril, da je zavarovalnica na takšne dogodke pripravljena s primerno razpršitvijo in pozavarovanjem. "Naše osnovno poslanstvo pri tem je, da pri takšnih dogodkih čim prej izpolnimo svoj del zavarovalne pogodbe," je dejal.

Odpravljanje posledic nedavnega neurja v Železnikih
Odpravljanje posledic nedavnega neurja v Železnikih FOTO: Dare Čekeliš

Podobne stvari se bodo po njegovem mnenju v prihodnje dogajale bolj pogosto in bodo bolj uničujoče. "Vendar se zaradi konkretnega dogodka naša ponudba ne bo spremenila," je zagotovil. Glede cen sledimo trendom v Evropi in na kratek rok ne bo sprememb, je menil. "Če pa bo prišlo do občutnih sprememb v prihodnosti, je možno, da bo prišlo do določenih sprememb v zavarovalnem kritju," je povedal.

Zavarovalnica Triglav je danes zdravstvenemu domu Železniki izročila denarno podporo v višini 50.000 evrov. "Nekaj podobnega bomo storili tudi na območju Celja," je napovedal Kocič. Kot je ob tem povedal zdravnik in predstavnik zdravstvenega doma Branko Košir, je dom, ki so ga v letih 2000 in 2002 v celoti prenovili, vodna ujma močno poškodovala. Ob tem je izpostavil, da je voda uničila tudi približno polovico kartotek treh tamkajšnjih zdravnikov.

Po njegovih besedah zdravstveni dom stoji na zelo izpostavljenem mestu, saj jim kletne prostore zalije ob vsakem hujšem nalivu. Odločitev o tem, ali bodo dom prenovili ali se odločili za novo lokacijo, pa je v rokah občine Železniki, ki je lastnica doma, je povedal Košir. Zdravniki, ki so imeli prostore v pritličju, bodo predvidoma že ta teden začeli delo na rezervni lokaciji.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

piko2263
02. 10. 2007 21.14
Zakaj nekaj komentirate, če o določenem sploh nimate pomja zakaj gre. Zavarovalnica izplača škodo na podlagi zavarovalne vsote za katero je objekt zavarovan oz. za določeno škodo, oziroma v tem primeru zav.vsoto za poplavo. V večini primerov je ta vsota na prvi riziko, kar pomeni največja pričakovana škoda za posamezen primer in ne manj kot 3% od zav.vsote za katero je objekt zavarovan. Ker pa po lastnih izkušnjah vem kako težko je plačati npr. 300 eur na leto za hišo katera gradbena vrednost se giblje okrog 150000 eur (pri tem je všteta tudi premija za stanovanjske premičnine) se premije gibljejo povprečno okrog 120 eur, kar pa je premalo za kvalitetno zavarovanje. V tem primeru zavarovalnica izplača škodo v proporcu glede na gradbeno vrednost hiše in škodo. Potem je pa huda kri. Kar po eni strani razumem saj ljudje mislijo, da imajo vglavnem vse zavarovano, po drugi strani pa so to slabi zastopniki, katere je strah reči strankam, da v primeru škode premija nebo zadostovala za pokritje škode 100%. V tem primeru bi seveda tudi jaz popenil. Vendar za avto 500 eur ni problem dat, ko si ga lahko kupiš mimogrede, za hiško katero garaš pa celo življenje pa je težko dat 250 eur, pa čeprav je to tvoja eksistenca.
mf80
02. 10. 2007 11.26
Kak ni država kriva? A je mogoče voda od ljudi? Vsi plačujemo davke, in morajo pomagati, ne pa da so ko neki dobrohotneži ko hodijo tam z čeki. Še zrak je od države in ga bi najraje zakasirali. Vzamejo ti zemljo kadar hočejo, ko ti pa njihova voda in zemlja uničita hišo, ker niso prej to predvideli in sankcionirali, pa kar naeenkrat to ni njihovo. Dolžnost države je, da pomaga ne pa njihova dobra volja ! Teh 20mio € bo pa zavarovalnica tak cene dvignila in bodo dobili nazaj, tak da nič bat!
Granturismo
02. 10. 2007 10.32
Kr nej dajo mal € na luft, da se ne bodo tolk z dobičkom konc leta bahal
HandOfSteel
01. 10. 2007 19.29
rafter: a ti sploh preberes clanek preden komentiras ? Nikjer ne pise o nepovratnih sredstvih drzave, zavarovalnica bo izplacala zneske svojim zavarovancem - torej so imeli zavarovano svoje imetje ... 4mio je res malo, ampak dvomim, da so dobili vsi po 4 mio, vsak je dobil odskodnino, ki ustreza natsali skodi ... ceprov vemo kaksne so zavarovalnice ... 100% skode itak nikol ne krijejo ...
Uros Lovrencic
01. 10. 2007 15.53
Luke, umiri konje. Če mi meni šla bajta k vragu, bi bil izredno vesel štirih milijončkov. Nepovratnih, seveda. Saj pa ni država kriva, da je bila poplava? Folk si naj zavaruje svoje imetje.
lukE
01. 10. 2007 15.49
Približno 4 milijone tolarjev oz 16700€ na eno hišo ? glih tok da streho pokriješ morda pa stene poravnaš....švoh švoh
kritika@email.si
01. 10. 2007 15.27
Ma novinarji so danes itak nepismeni. Njim so besede tuje. Sicer pa se mi Triglav nič ne smili glede na to kakšne barabe so. Denar takoj vzamejo, ko ga je pa treba (upravičeno) izplačati pa samo komplicirajo in zavlačujejo.
brojhec@gmail.com
01. 10. 2007 14.02
Kdorkoli je že napisu tale člank...Naslov pravi Triglav !!!IZPLAČAL!!! 20 mio evrov. V podnapslovu pa pišete, da BO izplačal 20mio evrov.A sem mogoče jaz nepismen al pa vi ne veste kaj pomen sedanjost in kaj prihodnost?!?!?!?!?!?!? GROZA!