Gospodarstvo

Triglav nelojalno proti Vzajemni

Ljubljana, 06. 01. 2006 17.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odločitev višjega sodišča še ne pomeni zaključenega postopka, so prepričani v Zdravstveni zavarovalnici Triglav.

Zavarovalnica Triglav
Zavarovalnica Triglav FOTO: POP TV

Vse zavarovalne pogodbe, sklenjene po določbah spremenjene zdravstvene zakonodaje, so veljavne, poudarjajo v zdravstveni zavarovalnici Triglav. Odločitev koprskega višjega sodišča, ki je ugodilo pritožbi Vzajemne in v postopku zoper Triglav zaradi nelojalne konkurence razveljavilo sklep sodišča prve stopnje, tako pomeni ponovno odločanje, nikakor ne pa zaključka postopka, menijo v zdravstveni zavarovalnici Triglav.

Po mnenju zdravstvene zavarovalnice Triglav ugotovitev višjega sodišča, da naj bi imele zavarovalnice možnost obveščati izključno svoje zavarovance, ne pa tudi drugih zavezancev za doplačila, ni v skladu z zakonsko ureditvijo. Sprememba zdravstvene zakonodaje je namreč želela omogočiti prav prosto izbiro zavarovancem in zagotoviti enake pogoje vsem ponudnikom dopolnilnega zavarovanja.

Njihove tržne aktivnosti so bile zato usmerjene v sklepanje zavarovanj na osnovi kakovostne ponudbe, ne pa v prekinjanje pogodb pri konkurenci. Enak pristop sta uporabljali tudi konkurenčni zavarovalnici, poudarjajo v zdravstveni zavarovalnici Triglav.

Kot je razvidno tudi iz sklepa višjega sodišča, so vse zavarovalne pogodbe, sklenjene po določbah spremenjene zdravstvene zakonodaje, veljavne, še poudarjajo v zdravstveni zavarovalnici Triglav in dodajajo, da so si kot ponudnik dopolnilnega zavarovanja v skladu z dobrimi poslovnimi običaji prizadevali pridobiti nove zavarovance, ki jim je že sam zakon omogočil preprosto zamenjavo zavarovalnice.

V zdravstveni zavarovalnici Triglav bodo zato še naprej v vseh postopkih zagovarjali legitimno odločitev svojih zavarovancev, ki so na zakonski podlagi izbrali zavarovalnico, kjer želijo biti v prihodnje dopolnilno zavarovani. Ob tem v zdravstveni zavarovalnici Triglav poudarjajo, da odločitev koprskega višjega sodišča pomeni ponovno odločanje, nikakor ne pa zaključka postopka.