Gospodarstvo

Trgovina: Za las porazili veto

Ljubljana, 11. 01. 2006 14.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi ponovnega glasovanja o nedeljskem delu trgovin so morali poslanci vladne koalicije zbrati 46 glasov.

Državni zbor je danes s 46 glasovi za in 23 proti znova potrdil novelo zakona o trgovini, ki jo je sprejel že 20. decembra lani, tri dni pozneje pa je državni svet nanjo izglasoval odložilni veto. Za vnovično izglasovanje zakona je bila potrebna absolutna večina glasov poslank in poslancev, torej najmanj 46. Novela zakona, ki znatno razširja seznam prodajaln, ki bodo v nedeljo lahko odprte, bo začela veljati dan po objavi v uradnem listu.

Razprodaja
Razprodaja FOTO: Dare Čekeliš

Novela zakona o trgovini določa, da so lahko prodajalne z nujnimi življenjskimi potrebščinami odprte do največ deset nedelj v letu, medtem ko so lahko prodajalne z omejeno površino prodajnega prostora do 200 kvadratnih metrov na bencinski servisih, v starih mestnih in trških jedrih, naravno-, kulturno-zgodovinskih in romarskih centrih, smučarskih centrih, marinah, kampih, zdraviliščih, turističnih središčih, bolnišnicah, pokopališčih, hotelih, na letališčih, mejnih prehodih ter železniških in avtobusnih postajah odprte vse nedelje.

Danes sprejeta novela zakona o trgovini bo zamenjala zakon o trgovini, ki velja od letošnjega 1. januarja. Po trenutno veljavnem zakonu je večina prodajaln ob nedeljah zaprta. Za prodajalne z nujnimi življenjskimi potrebščinami velja sicer izjema desetih nedelj, brez omejitev pa poslujejo prodajalne na bencinskih servisih, v bolnišnicah, hotelih, na letališčih, mejnih prehodih ter železniških in avtobusnih postajah.

SORODNI ČLANKI