Gospodarstvo

Trgovci zvišujejo cene

Ljubljana, 05. 12. 2006 13.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zveza potrošnikov Slovenije je ugotovila, da so tudi trgovci začeli dvigovati cene nekaterih izdelkov.

Breda Kutin
Breda Kutin FOTO: POP TV

Medtem ko dosedanja opazovanja gibanja cen izdelkov in storitev, ki jih v okviru projekta pricewatch izvaja Zveza potrošnikov Slovenije, pri trgovcih še niso pokazala bistvenih podražitev, pa se je položaj mesec dni pred prevzemom evra obrnil. Podražitve so že tu, je danes v Ljubljani ob predstavitvi četrtega vmesnega popisa cen povedala predsednica ZPS Breda Kutin. Pri tako nizki inflaciji vsebinski razlogov za podražitve ni, je poudarila.

ZPS v okviru projekta pricewatch, ki ga izvaja v sodelovanju z Mednarodnim inštitutom za potrošniške raziskave, že od februarja v trimesečnih intervalih popisuje cene 352 izbranih živil v 30 prodajalnah pomembnejših trgovskih družb v mestnih središčih vseh slovenskih regij. Doslej so opažali dvig cen predvsem pri storitvah, kjer je omejena konkurenca in potrošniki nimajo ustrezne izbire, denimo še pred začetkom spremljanja cen pri bančnih storitvah ali pri parkirninah. Zdaj pa je posamezne podražitve opaziti tudi pri trgovcih, je povedala Kutinova.

Dražji krompirček, tunina, slanina ...

Od zadnjega popisa v avgustu se je v zadnjem opazovanem obdobju najbolj podražil zamrznjen francoski krompirček, in sicer v Intersparu znamke Ledo za 54 odstotkov, v Hardiju znamke Friand za 50 odstotkov, v Hoferju pa znamke Ladvogt za 20 odstotkov. Podražili so se tudi ostali zamrznjeni izdelki, med njimi v ZPS izpostavljajo grah znamke Ardo v Mercatorju (+30 odstotkov) in grah znamke Eta v Leclercu (+10,6 odstotka).

Potem ko so že avgusta prav vsi trgovci zvišali cene tunine, se je ta tokrat v Mercatorju še dodatno podražila
Potem ko so že avgusta prav vsi trgovci zvišali cene tunine, se je ta tokrat v Mercatorju še dodatno podražila FOTO: POP TV

Potem ko so že avgusta prav vsi trgovci zvišali cene tunine, se je ta tokrat v Mercatorju še dodatno podražila, in sicer za dobrih 23 odstotkov. Nadaljuje se tudi trend rasti cen italijanskega riža - beli italijanski oluščeni riž se je v Tušu podražil za slabih 17 odstotkov, od februarja pa že za skupaj 31 odstotkov.

Prešana mesna slanina proizvajalca Kras Sežana se je v Intersparu podražila za skoraj šest odstotkov, za prav toliko so zvišali tudi ceno 500-gramskega zavitka Sparove skute, medtem ko se je v Mercatorju Vipavska skuta podražila za dobrih pet odstotkov. Podražitve so zabeležili tudi pri sirih, največji trije trgovci so zvišali tudi cene svežih kokošjih jajc, in sicer za tri do sedem odstotkov.

Cene pijač kljub nižjim temperaturam rastejo, ugotavljajo na ZPS. V Sparovih trgovinah so tako zabeležili sedemodstotno podražitev stoodstotnega pomarančnega soka s sadnimi delci proizvajalca Fructal. Isti sok so za deset odstotkov podražili tudi v Tuševih trgovinah, Hofer pa je pomarančnemu soku znamke Sweet Walley zvišal ceno za dobrih 15 odstotkov. V Hardiju so za dobrih deset odstotkov podražili svetlo pivo znamke Litovel classic.

Dražja tudi pica

Če ste opazili, da se je kakšna storitev ali izdelek v trgovini zaradi prihajajočega evra podražil oziroma pocenil, nam to prosim sporočite na elektronski naslov uredniki@pop-tv.si.

O rasti cen ZPS obveščajo tudi potrošniki. Tako jih je neka Ljubljančanka obvestila, da so v podjetju za dostavo hrane na dom Papino prehod na evro izkoristili za splošen dvig cen. Mala pizza special Papino denimo po novem stane 5,70 evra oz. skoraj osem odstotkov več. Podražila se je tudi hrana ponudnikov Halo Karta in Pizza Salamon.

Na podlagi podatkov vseh štirih dosedanjih popisov cen izdelkov in storitev bodo v ZPS čez približno teden ni na spletni strani www.evropotrosnik.si objavili "črno listo" ponudnikov, ki so cene najbolj zvišali. Izpostavitev v javnosti bo morda pripomogla, da bodo ljudje premislili, kje bodo kupovali, je menila Kutinova. S tem naj bi tudi dosegli, da bi posamezniki povsod tam, kjer konkurenca obstaja, šli kupovat drugam. "Želimo izvajati javni pritisk in mobilizirati potrošnike, da tudi sami sporočajo o dvigih cen, ki so jih opazili," je še dodala.

V ZPS se želijo izogniti temu, da bi ponudniki ob preračunu cen v evre novo ceno oblikovali v zelo okrogli številki. A prav to se dogaja, je povedala Kutinova. Tako se je parkiranje v garažni hiši Pristan v Mariboru podražilo z 10.000 tolarjev na 11.980 tolarjev oz. 50 evrov. Parkiranje se je podražilo tudi na parkirišču ob železniški postaji v Ljubljani, in sicer z 200 tolarjev za prvo uro na 240 tolarjev. "Kako prikladno, ravno en evro," je komentirala Kutinova.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bohem
11. 12. 2006 12.10
Poglejte si na strani http://www.zps.si/ pod rubriko "podražitve so tu". Opazile so se podražitve od 5 pa vse tudi do več kot 100!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kako je vse to g. Bajuku uspelo uiti, medtem, ko je bil zadolžen za uvedbo evra (podraživtve so posledica uvedbe evra)?!?!?!?!?!????? On pa veselo pobira nominacije in nagrade za dobrega finančnika - nerazumljivo, kajti pozabil je na najpomembnejše - na nas ljudi, potrošnike, državljane ki naj bi bili najpomembnejši (saj naši visoki predstavniki delajo za nas ljudi ane?)! ČE verjameš :) @Bfras: praviš, da bi se cene dejansko morale dvigniti zaradi inflacije? Ampak tu gre za podražitve BREZ UTEMELJENIH RAZLOGOV in kljub OBLJUBAM raznih združenj in trgovcev, da do tega nebi prihajalo je pregladko prišlo!!!!! Bo treba narediti kakšne barikade do trgovin in ustanov, ki so tako veselo in nesramno podraževali stvari in storitve :) Aja, a se je horse burger v Lj tudi kaj podražil (da malo izpopolnimo črno listo na zavodu za potrošnike)? LP
zupancicevajama@email.si
11. 12. 2006 11.55
whereareweheadedto Popolnoma se strinjam.Samo pripomnil bi.Ali se niso cene ze prej dvigovale? In? Ali ste manj zapravljali? Niste! Samo jokanje.Kuhajte si kavo sami doma.Kupite pijaco v diskontu.Peljite se z mestnim prometom in ni potrebno placati parkiranja.Pizzo ni potrebno narocit na dom.Skuhajte si kaj hitrega in zelo poceni sami doma. Razvajenost! Saj ne trdim, da sem kaj boljsi, samo ne jokam in ne krivim ne drzave, ne trgovcev.Moj denar gre tam kamor sam zelim.Nihce me ne tepe, naj kupim "naravni" pomarancni sok v tetrapaku.Skuhajte si caj, ga ohladite in shranite v hladilnik.Krasen ledeni caj.Cena? Tako na brzino okoli 0.1 eur za dva litra.Vodo ni potrebno kupovat v plastenkah, ker je to moderno.Hvala bogu je iz vodovoda se vedno zadovoljive kvalitete. Da ne omenjam raznih Kebabov, pet gsm aparatov, tekstil "priznanih " znamk...
whereareweheadedto
11. 12. 2006 11.15
Pameten potrošnik se bo pač obrnil tja, kjer so trgovci BOLJ fer. Fer ni noben, so pa razlike med posameznimi. Jaz zase vem, da bom po novem letu manj hodil na pijačo, ker so vsi lokali cene zaokrožili malo preveč za moj okus... Kaznujemo lahko le potrošniki, vlada sedaj ne more nič več storiti. Ne glede na to, kateri opciji pripada. In jaz idiot sem mislil, da se bomo iz izkušenj ostalih državah ob prevzemu evra kaj naučili. Ha! Pozabil sem, da smo Slovenci.
max99
11. 12. 2006 11.09
Trgovci.....krvosesi,pijavke,paraziti,zajedlci izogibal se vas bomo.Dviganje cen....lakomnost!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
s_slovenec@hotmail.com
11. 12. 2006 11.03
To se bo dalo čisto hitro rešiti, seveda če bo vlada pametna. Vsi, ki so zvišali cene v zadnjih dveh mesecih, naj cene vrnejo na staro stanje in plačajo še visoko kazen.
rosomoh@email.si
11. 12. 2006 10.58
Plače delavcev nimajo nič z zviševanjem cen. Cene višajo pogoltni trgovci in ponudniki raznih uslug na katere vlada nima vpliva. Bo pač treba nekatere "ignorirati" in poiskati poštene ,če obstajajo.
drago.anzur@volja.net
11. 12. 2006 10.18
Ali se bodo plače delavcev tudi zaokroževale navzgor? Kdo verjame v pravljice?
Krbo?
05. 12. 2006 22.46
Cene se bodo zvisale z ali pa brez evra, ker imamo vedno inflacijo (celo EU obmocje).