Gospodarstvo

Trgovci začeli z zbiranjem podpisov

Ljubljana, 17. 01. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V sindikatu delavcev trgovine so začeli z zbiranjem podpisov za predhodni zakonodajni referendum o obratovalnem času trgovin. Nedeljskega obratovalnega časa z njim ne želijo ukiniti, ampak le omejiti na največ deset nedelj v letu.

Z referendumom bi volivke in volivce povprašali: "Ali ste za to, da so prodajalne odprte največ do deset nedelj v letu, razen bencinskih servisov z omejeno prodajalno površino ter prodajaln v bolnišnicah, hotelih, na letališčih ter železniških in avtobusnih postajah, ki so lahko odprte brez omejitev?"

"V ponedeljek bomo 1000 podpisov predložili predsedniku DZ in če bo predsednik razumen, nam bo takoj dal rok za zbiranje 40.000 podpisov za razpis predhodnega zakonodajnega referenduma. Mi se bomo potrudili podpise zbrati v zakonskem roku 30 dni oz. v najkrajšem možnem roku, da bi še ulovili marčna referenduma o vstopu v Nato in EU. Tako da nas ne bodo napadali, da smo državi povzročili dodatnih 600 milijonov tolarjev škode," je nadaljnje aktivnosti sindikata pojasnil njegov predsednik Franci Lavrač.

"Če bo referendum uspel, v kar sploh ne dvomimo, bo zakon za poslance zavezujoč in ga najmanj eno leto ne bodo smeli spremeniti," je dodal predsednik sindikata, ki zastopa 42.000 zaposlenih v trgovinski dejavnosti.