Gospodarstvo

Trgovci vztrajajo pri omejenem zvišanju dodatkov

Ljubljana, 04. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Dodatki za delo v nedeljo, za nočno delo in za delo na proste dni se lahko za zaposlene v slovenski trgovini povečajo z obstoječih 50 odstotkov na 60 odstotkov, je sklenil upravni odbor Združenja za trgovino pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS).

Trgovci tako vztrajajo pri svojem predlogu, ki so ga sindikatom, s katerimi se pogajajo za spremembo kolektivne pogodbe, predstavili v oktobru. Poudarjajo namreč, da so predlogi sindikatov za povečanje dodatkov nesprejemljivi in da bi lahko pripeljali tudi do propada nekaterih trgovskih družb oz. zmanjševanja števila zaposlenih.

V zadnjih predlogih za zvišanje dodatkov za delo v nedeljo, za nočno delo in za delo na proste dni je namreč Zveza svobodnih sindikatov Slovenije po besedah samostojne svetovalke v združenju Mateje Tilia predlagala, da bi se dodatki s sedanjih 50 odstotkov zvišali na 90 odstotkov, Konfederacija sindikatov 90 pa je predlagala povečanje na 75 odstotkov. Ta predloga sta po prepričanju članov upravnega odbora združenja nesprejemljiva in ne temeljita na izračunih ekonomskih posledic takšnega povečanja za trgovska podjetja.