Gospodarstvo

Trgovci še brez dogovora o dela prostih dneh

Ljubljana, 09. 01. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Predstavniki ministrstva za gospodarstvo so se sestali s sindikati in trgovci, da bi omogočili uspešno končanje pogajanj o plačilih za delo ob nedeljah, praznikih in drugih dela prostih dneh. Ministrica za gospodarstvo je pozvala obe strani, naj pogajanja čim prej zaključita.

Pogajanja med trgovci in sindikati se ne premaknejo z mrtve točke
Pogajanja med trgovci in sindikati se ne premaknejo z mrtve točke FOTO: 24ur.com

Delodajalci so na sestanek prišli s predlogom za 60-odstotni dodatek na minimalno plačo za delo v trgovini ob nedeljah, praznikih in drugih z zakonom določenih dela prostih dneh. Sindikalna stran pa ni imela usklajenega predloga, zato se je sestanek končal z dogovorom, da sindikati uskladijo svoj predlog v čim krajšem možnem času, da se bodo pogajanja lahko nadaljevala.

Ministrica za gospodarstvo Tea Petrin, ki je sestanek vodila, je posebej poudarila, da je pomembno doseči tak dogovor, ki ne bo pomenil zmage ene strani za kratek čas. Po njenem mnenju je treba podjetjem v trgovski panogi dolgoročneje zagotoviti stabilno delovanje. Na koncu je še obe pogajalski strani pozvala, naj pogajanja čim prej zaključita, ker zaposleni v trgovini na drobno v nasprotnem primeru vsak dan izgubljajo možnost za povečan dodatek plačila za tako imenovano nedeljsko delo.