Gospodarstvo

Trgovci s svojo zbornico

Murska Sobota, 22. 10. 2006 12.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenski trgovci so se odločili ustanoviti novo Trgovinsko zbornico, s katero želijo doseči predvsem racionalizacijo.

Za pridobitev statusa reprezentativne zbornice se mora vanjo vključiti nekaj več kot 5500 podjetij
Za pridobitev statusa reprezentativne zbornice se mora vanjo vključiti nekaj več kot 5500 podjetij FOTO: POP TV

Združenje za trgovino pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) je v Murski Soboti pripravilo prvega iz serije območnih posvetov o pripravah na ustanovitev samostojne Trgovinske zbornice. Po besedah predstavnikov iniciativnega odbora za njeno ustanovitev priprave potekajo po načrtih, tako da naj bi začeli uradno delovati sredi novembra, ko bodo organizirali skupščino.

Nova krovna organizacija, katere ustanovitev so podprli vsi veliki trgovci v Sloveniji, naj bi v nasprotju z dosedanjo GZS zadovoljevala vse člane in v letu dni postala reprezentativna. Predsednik združenja za trgovino pri sedanji GZS Peter Zavrl je trgovcem iz Pomurja pojasnil, da je bilo združenje v sedanji zbornici najbolj aktivno, že več let pa je zaradi neodzivnosti in potratnosti kritiziralo delo v GZS, ki bo po 24. novembru prenehala obstajati v sedanji obliki. Pri ustanavljanju nove Trgovinske zbornice ne gre za preoblikovanje združenja za trgovino, pač pa za ustanovitev nove zbornice, kar je soglasno podprl tudi upravni odbor združenja, je poudaril Zavrl.

Trgovina v Sloveniji ustvari 33 odstotkov vseh prihodkov gospodarskih družb in zaposluje dobrih 17 odstotkov zaposlenih, samostojni podjetniki, ki jih je skoraj 10.000, pa zaposlujejo 9000 ljudi. Trgovci podjetniki ustvarijo dobrih 23 odstotkov prihodkov vseh slovenskih samostojnih podjetnikov, dobrih 14 odstotkov dodane vrednosti in 14 odstotkov dobička.

Za pridobitev statusa reprezentativne zbornice se mora vanjo vključiti nekaj več kot 5500 podjetij, ki imajo v preteklem obračunskem obdobju skupaj najmanj 1471 milijard tolarjev prihodkov od prodaje. Kot je povedal predsednik Iniciativnega odbora za ustanovitev Trgovinske zbornice Viktor Vauhnik, večjih problemov pri ustanavljanju ni, so pa pri sporazumevanju s sedanjo zbornico, pri čemer želijo najti kooperativen odnos s preoblikovano zbornico, ki bo verjetno združevala veliko industrijskih podjetij in bo usposobljena za vrsto storitev, in z njo sodelovati.

S Trgovinsko zbornico želijo trgovci doseči več ciljev, predvsem racionalizacijo. Danes za sisteme GZS združujejo več kot 800 milijonov tolarjev, od tega pa se jim vrne le nekaj več kot 200 milijonov. Po novem bodo plačevali manjše prispevke, v zbornici naj bi bilo zaposlenih le od 10 do 15 vrhunsko usposobljenih strokovnjakov, ukvarjali pa bi se s svetovanjem in izobraževanjem, začeli bi razvijati informacijski sistem za trgovce in se sporazumevali s tistimi, ki so zainteresirani za njihovo dejavnost.

V Sloveniji je registriranih 21.000 trgovcev, aktivnih jih je 12.000, anketa, ki so jo izvedli, pa kaže, da približno dve tretjini članov, ki so se nanjo odzvali, podpira ustanovitev samostojne Trgovinske zbornice.

Na posvetu so govorili tudi o aktivnostih v zadnjih mesecih pred sprejemom evra, kar naj bi trgovcem prineslo več pozitivnih kot negativnih učinkov, v prihodnjih dneh pa bodo posvete organizirali še v Mariboru, Celju, Novem mestu, Novi Gorici, Kopru, Kranju in Ljubljani.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mindfucker
22. 10. 2006 18.29