Gospodarstvo

Trgovci proti omejitvam

Ljubljana, 11. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Upravni odbor združenja za trgovino pri Gospodarski zbornici Slovenije se z vladnim predlogom novele zakona o trgovini ne strinja, saj besedilo ni bilo usklajeno med socialnimi partnerji.

Na združenju še menijo, da predlog z izjemami diskriminatorno ureja opravljanje trgovske dejavnosti, ter so zato pripravili svoj predlog spremembe 17. člena zakona o trgovini.

Vladni predlog spremembe 17. člena naj bi po njihovem povzročil neenakost na trgu, privilegiran položaj določenih panog, zmanjševanje zaposlenih v trgovinski dejavnosti ter zmanjševanje pravic potrošnikov, pa tudi nove ustavne pobude.

V skladu s predlogom upravnega odbora, bi obratovalni čas določil trgovec samostojno, pred tem pa bi moral obvestiti svet delavcev ali drug organ zaposlenih. Ob določitvi obratovalnega časa bi trgovec upošteval potrebe potrošnikov ter število zaposlenih delavcev v skladu s pravicami in obveznostmi iz delavnopravne zakonodaje in v skladu z omejitvami predpisov s področja varstva pred hrupom.

Zakon bo ustrezno dopolnjen šele jeseni

image (28)
image (28) FOTO: 24ur.com

Ustavno sodišče je pred letom sporni 17. člen razveljavilo in ministrstvu za gospodarstvo naložilo popravek zakona v letu dni. Ker bo razveljavitev začela učinkovati 28. julija, je vlada parlamentu predlagala sprejem novele po hitrem postopku na izredni julijski seji. Zaradi neuvrstitve novele na potekajočo sejo, bo na tem področju konec meseca zavladala pravna praznina, obravnava pa bo morala počakati na jesensko redno sejo DZ.