Gospodarstvo

Tožbo prejel tudi Istrabenz, Petrol hoče revizijo

Ljubljana, 26. 09. 2008 15.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tožbo ATVP na razveljavitev sklepov, sprejetih na skupščini Istrabenza 28. avgusta, je od Okrožnega sodišča v Kopru prejel tudi Istrabenz.

Istrabenz
Istrabenz FOTO: POP TV

Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) je sicer tožbo vložila proti Istrabenzu in petim udeleženkam skupščine zaradi omogočanja in uresničevanja glasovalnih pravic. Že v četrtek sta tako obvestilo o prejemu tožbe posredovali družbi NFD Holding in Maksima Invest, danes pa še Maksima Holding. Poleg teh sta toženi še družbi Daimond in Fidina.

Kot so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz Istrabenza, ATVP predlaga, da omenjeno sodišče razveljavi več sklepov z avgustovske skupščine.

Tako predlaga, da se razveljavi sklep o izvolitvi Bojana Pečenka za predsednika skupščine, Denisa Kostrevca za predsednika verifikacijske komisije, Klavdijo Ule za prvo preštevalko glasov in Miro Pinter za drugo preštevalko glasov ter sklep, da se ji prisostvuje vabljeni notar Dravo Ferligoj iz Kopra.

Poleg tega ATVP predlaga razveljavitev sklepov, da skupščina podeljuje upravi in nadzornemu svetu družbe razrešnico za poslovno leto 2007 ter da se za revizorja družbe za poslovno leto 2008 imenuje revizijsko družbo KPMG Slovenija, je še razvidno iz sporočila Istrabenza.

ATVP je v začetku julija, kot je znano, ugotovila, da družbe Maksima Holding, NFD Holding, Maksima Invest, Daimond, Finetol in Fidina delujejo usklajeno in dosegajo prevzemni prag v Istrabenzu. Vse skupaj so namreč imele v Istrabenzu skupaj 49,41-odstotni delež, zato jim je agencija 3. julija z odločbo prepovedala uresničevati glasovalne pravice.

ATVP je nato tožbo proti omenjenim vložil 12. septembra, ker ti na avgustovski skupščini niso spoštovali odločbe ATVP o odvzemu glasovalnih pravic. Agencija v skladu z zakonom o prevzemih izpodbija samo tiste sklepe skupščine, ki brez uresničevanja glasovalne pravice s strani družb, katerim je z odločbo prepovedala uresničevanje le-teh, ne bi bili sprejeti, so takrat pojasnili na ATVP.

Petrol zahteva revizijo

Že na skupščini so bile napovedane tudi izpodbojne tožbe. Tako so predstavniki Petrola napovedali omenjeno izpodbojno tožbo na izglasovane sklepe o podelitvi razrešnice upravi in nadzornikom ter izbiri revizorja, delničar Finetol pa izpodbojno tožbo na izglasovan nasprotni predlog o višini dividende. Uprava in nadzorni svet sta predlagala dividende zgolj v višini 72 centov.

Delničarji Istrabenza so sicer na omenjeni skupščini podprli nasprotni predlog Petrola o izplačilu dividend v višini 3,79 evra bruto, v nadzorni svet pa po številnih protipredlogih niso izvolili nobenega člana, tako da je eno mesto člana nadzornikov Istrabenza prazno.

Petrol je tako na koprsko okrožno sodišče vložil tudi zahtevo za imenovanje izrednega revizorja za revizijo računovodskih izkazov Istrabenza.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
29. 09. 2008 19.54
CIKLON kaj se nisi zmotu,Bavčar ni Janšev,ta jee od Kresalove,bodo pravniki poskrebeli za njegov blagor
Buena Vita
29. 09. 2008 19.41
ne se bat je prijatej Kresalove, Gantarja, LDS-OV,TAJKUNI BIDO DOBILI DENAR ZA DOKAPITALIZACIJO,OBLJUBILA JE KRESALOVA,NA KAVICI SE VSE ZMENIJO
ciklon
28. 09. 2008 13.04
Take lopove kot je Bavčar & kompani ,po hitrem postopku soditi,zapleniti neupravičeno pridobljeno premoženje in jih za najmanj 20 let zapreti.