Gospodarstvo

Tožba proti Mercatorju?

Ljubljana, 02. 03. 2010 17.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mercatorju se v prihodnjih dneh obeta tožba s strani stečajnega upravitelja Infond Holdinga, Mercator namreč Infold Holdingu ni izplačal dividend v vrednosti 4,23 milijona evrov.

Mercatorju se obeta tožba zaradi neizplačanih dividend.
Mercatorju se obeta tožba zaradi neizplačanih dividend. FOTO: 24sata

Stečajni upravitelj Infond Holdinga Marko Zaman bo v prihodnjih dneh zoper Mercator vložil tožbo na izplačilo dividend v višini 4,23 milijona evrov, ki jih ta ni izplačal Infond Holdingu. Prav tako bo vložil tožbo zoper Zlato Moneto 2, in sicer na ugotovitev, da je pobotna izjava omenjene družbe z Infond Holdingom brez učinka.

Kot je povedal Zaman, je Zlata Moneta 2, ta je upnica Infond Holdinga v stečaju, septembra lani Infond Holdingu poslala pobotno izjavo, s katero bi ji ta v zameno za odpis dolga "prepustil" Mercatorjeve dividende. Mercator in Zlata Moneta 2 sta namreč sklenila pogodbo o prevzemu izpolnitve, po kateri bi Zlata Moneta 2 prevzela obveznost izplačila dividend do Infond Holdinga.

Nihče v Infond Holdingu omenjene pobotne izjave ni podpisal, zato ta nima pravne veljave, pravi Zaman. Razmerje med Mercatorjem in Zlato Moneto 2 pa se Infond Holdinga ne tiče, zato je Mercator še vedno dolžan izplačati dividende Infond Holdingu.

Infond Holding v stečaju pri sklepanju pogodbe o prevzemu izpolnitve, ki sta jo podpisala Mercator in Zlata Moneta 2, ni sodeloval in bi bilo pravno nepravilno pričakovati, da navedena pogodba kar koli učinkuje zoper Infond Holding v stečaju, meni Zaman.

Zaman je sicer v izrednem poročilu sodišču zapisal, da z družbo Zlata Moneta 2 ni našel skupnega jezika za razrešitev nastalega položaja. Ob tem je tudi napovedal, da bo kot stečajni upravitelj celotno dokumentacijo, tudi pogodbe o različnih pogodbah o prenosu delnic med podjetji Infond Holding, Kolonel in Center Naložbe, predal okrožnemu državnemu tožilstvu, in sicer zaradi suma storitve več kaznivih dejanj. Koga sumi kaznivih dejanj, Zaman ni želel razkriti, na vprašanje, če gre tu za nekdanjo upravo Infond Holdinga z Matjažem Rutarjem na čelu, pa tega ni želel ne potrditi ne zanikati. Večinski lastnik omenjenih družb je bil nekdanji prvi mož Pivovarne Laško Boško Šrot.

Mercator: Obveznost je poravnala Zlata Moneta 2

V Mercatorju so pojasnili, da je Mercatorjevo obveznost plačila dividend Infond Holdingu v višini 4,23 milijona evrov septembra lani izpolnila družba Zlata Moneta 2, in sicer na temelju notranjega pogodbenega razmerja z Mercatorjem, pogodbe o prevzemu izpolnitve. Po obstoječem stanju pa Mercatorju samo izplačilo dividend Infondu prepoveduje tudi najmanj ena sodna odločba, ki po vedenju Mercatorja še vedno velja.

V primeru, da bi se v nadaljevanju stečajnega postopka nad Infond Holdingom izkazalo, da Zlata Moneta 2 ni veljavno izpolnila Mercatorjeve obveznosti izplačila dividend Infond Holdingu in da Mercatorju izplačilo teh dividend ni več sodno prepovedano, pa bo Mercator to obveznost plačila dividend Infond Holdingu seveda nemudoma izpolnil.

Mercator je svoje stališče predstavil tudi stečajnemu upravitelju Infond Holdinga, ki pa je namesto skupnega sestanka z vsemi vpletenimi, kot mu je to predlagal Mercator, izbral pot publiciranja in razkrivanja poslovnih vsebin (od katerih posamezne nimajo javnega značaja in so poslovna skrivnost). Te vsebine mu je z namenom čimprejšnje ureditve predmetne zadeve posredoval sam Mercator in s katerimi stečajni upravitelj Infond Holdinga predhodno sploh ni bil seznanjen, so pojasnili.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
03. 03. 2010 22.16
ne bo držalo,,,če neka firma spravi na cesto 13 000 ljudi,kot je to storil merkator---hoi via
specos
02. 03. 2010 20.03
mercator je najbolj vredu slovenska trgovska veriga