Gospodarstvo

Toyota bo izdelovala hibridna vozila

Ljubljana, 12. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Japonski avtomobilski koncern Toyota bo v ameriški zvezni državi Kentucky leta 2006 začel izdelovati hibridna vozila znamke camry.

V začetek proizvodnje hibridnega vozila, ki bo potekala v enem izmed že obstoječih Toyotinih obratov v ZDA, Toyota Motor Manufacturing, bo koncern vložil deset milijonov dolarjev. Mesečno naj bi izdelali 4000 vozil, so sporočili iz Toyota Adria.

V Toyoti so prepričani, da hibridna tehnologija predstavlja ključ prihodnjega avtomobilskega razvoja. Prvo hibridno vozilo široke proizvodnje prius je Toyota severnoameriškemu trgu predstavila leta 2000, drugo generacijo modela pa leta 2003. Skupaj so do konca marca 2005 prodali 147.000 enot. Poleg modela prius pa koncern na severnoameriškem trg ponuja še hibridna vozila lexus RX400h in highlander hybrid, leta 2006 pa naj bi predstavil še lexus GS 450h.

Toyota FINE-N (Foto: Reuters)
Toyota FINE-N (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Toyota je sicer decembra 2002 na japonskem in ameriškem trgu kot prva začela prodajati hibridno osebno vozilo na vodikov pogon, toyoto FCHV. Do danes je bilo zakupljenih 16 vozil, da bi postala dostopnejša, pa je po mnenju koncerna treba razrešiti vprašanje cene ter razvoja tehnologije shranjevanja vodika. V koncernu zato, poleg uporabe visokotlačnih rezervoarjev, raziskujejo in razvijajo še druge metode shranjevanja vodika.

Na področju razvoja visokotlačnih vodikovih rezervoarjev so v koncernu pred kratkim razvili dva nova rezervoarja 35MPa in 70MPa. Rezervoarja je že odobril japonski inštitut za visokotlačno plinsko varnost, rezervoar 35MPa pa je dosegel tudi poseben standard, ki mu omogoča 15-letno uporabo. Prejšnji rezervoarji so dovoljevali triletno uporabo.

Nova vodikova rezervoarja vsebujeta posebna vložka proti uhajanju, izdelana iz visoko odporne najlonske smole, ki dobro preprečujeta pronicanje vodika. V primerjavi s svojim predhodnikom lahko rezervoar 35MPa zaradi tanjšega vložka shrani deset odstotkov več vodika, rezervoar 70MPa pa približno 1,7-krat več.