Gospodarstvo

Argumenti Tovšakove niso presenetili. So prepričali?

Velenje, 19. 08. 2010 07.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prisilna poravnava bi bila boljša od stečaja, ker bi Vegrad lahko še naprej vodil projekte, ki jih ima doma in v tujini, je dejala Tovšakova. Tudi prvi Vegradov sindikalist je napovedal, da se bo zavzemal za to.

Prva dama Hilda Tovšak obvladuje tudi največjega lastnika podjetja, družbo Vegrad Naložba.
Prva dama Hilda Tovšak obvladuje tudi največjega lastnika podjetja, družbo Vegrad Naložba. FOTO: Aljoša Kravanja

Sestanek Hilde Tovšak z lastniki Vegrada se je kot že običajno končal brez rezultatov. V dveh urah se tako niso uspeli zmeniti nič, prvi človek državnega sklada SOD, ki je lastnik PDP, Tomaž Kuntarič in prvi nadzornik Klemen Boštjančič pa sta bila vidno razočarana in jezna. Tovšakova je, kot pričakovano, predstavila načrt finančnega prestrukturiranja družbe, torej predlog prisilne poravnave, ki ga je tudi sama že vložila na sodišče.

Verjamem, da je prisilna poravnava možna, v končni fazi pa so upniki tisti, ki bodo odločali za ali proti prisilni poravnavi. O podrobnostih finančnega prestrukturiranja pa ne morem govoriti. Zaupanje med nami manjšinskimi delničarji in upravo Vegrada je relativno nizko. Direktor PDP Matej Golob Matzele

Direktor PDP Matej Golob Matzele je povedal le, da bodo upniki ocenili, ali je predlog izvedljiv in ali prinaša več kot katera koli druga rešitev. Pojasnil je, da ga argumenti, s katerimi je danes Tovšakova upravičevala predlog za uvedbo prisilne poravnave niso presenetili. Na vprašanje, ali v PDP razmišljajo o vseh pravnih možnostih, če ne bo Tovšakova še naprej spoštovala mnenje manjšinskih delničarjev, je Golob Matzele dejal, da se kot 29-odstotni lastniki Vegrada zavedajo, da je vrednost njihovega deleža izgubljena, čeprav so ga v preteklosti skušali zaščititi.

Morebitno odstavitev Tovšakove z mesta glavne direktorice Vegrada Golob Matzele ni hotel komentirati, saj meni, da se mora do tega vprašanja opredeliti nadzorni svet družbe, ki se bo sešel v petek.

Dejstvo, da je uprava Vegrada mimo nadzornega sveta in lastnikov podala predlog za prisilno poravnavo, je prvi mož PDP pospremil z besedami, da to kaže na odnos Vegradove uprave tako do nadzornikov kot tudi do manjšinskih delničarjev.

Oglasila se je Tovšakova

Predsednik Vegradovega sindikata Samo Mastnak je napovedal, da se bo na petkovi seji nadzornega sveta zavzemal za uvedbo prisilne poravnave. Dejal je tudi, da je pod pritiskom oziroma je prejel kar nekaj grozilnih pisem.

Medtem pa je Tovšakova pojasnila, da se za uvedbo prisilne poravnave zavzema zato, ker bi Vegrad tako lahko še naprej vodil projekte, ki jih ima doma in v tujini, medtem ko bi jih v primeru stečaja prevzelo kakšno drugo podjetje. Po besedah Tovšakove bi nad poslovanjem družbe v primeru prisilne poravnave bedel prisilni upravitelj, vpogled v poslovanje bi imeli tudi upniki. Koliko naj bi bili upniki v primeru prisilne poravnave poplačani, pa Tovšakova ni mogla odgovoriti. Prav tako ni želela razkriti podrobnosti predloga o finančnem prestrukturiranju Vegrada.

Hilda Tovšak je poudarila, da je Vegrad pri projektu Celovški dvori kljub medijski gonji dokazal, da zna dobro delati in pri tem izpostavila, da to nikakor ni nasedla naložba.
Hilda Tovšak je poudarila, da je Vegrad pri projektu Celovški dvori kljub medijski gonji dokazal, da zna dobro delati in pri tem izpostavila, da to nikakor ni nasedla naložba. FOTO: Aljoša Kravanja

V rokah policije

Vegrad so sicer že pred časom pod drobnogled vzeli policisti, je danes v oddaji Vroči mikrofon na Radiu Slovenija zatrdil generalni direktor policije Janko Goršek. Sektor kriminalistične policije na celjski policijski upravi že nekaj časa preverja različne dogodke, ki bi lahko vsebovali elemente kaznivih dejanj. "Policija je že bila aktivna v zvezi s tem, zdaj pa smo delo kriminalistov intenzivirali," je poudaril Goršek.

Kot je še pojasnil, je naloga kriminalistov v primeru Vegrada preveriti vse sume, ne samo tiste, ki se nanašajo na kršenje temeljnih pravic delavcev, temveč tudi nekatere druge iz prejšnjega obdobja, ki temeljijo na anonimkah, prijavah. Policija po njegovih besedah pri obravnavi tovrstnih primerov sodeluje s tožilstvom.

KOMENTARJI (143)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gripa6
29. 08. 2010 09.51
Vlada bi morala sprejeti zakon( expresno) s katerim bi Tovšakovi in njej podobnim (Bavčar, Zidar, Šrot, razni politiki... Točno tako. Predlog je odličen, samo vlada tega nikoli nebo naredila, ker potem bi sebe najbolje ogrozila. Nekaj jih bo reskirala in preganjala, tatinska karavana pa bo šla naprej.
gripa6
20. 08. 2010 23.45
Pa kaj ne vidite da Tovšakovi in podobnim tajkunom ni nihče dorasel. Niti policija, niti sodišče pa tudi ne vlada. Slednja jih celo podpira, namesto, da bi jih po uradni dolžnosti preganjala in nemudoma popravljala zakone, tako da se jih nebi dalo tolmačiti kakor komu paše. Slovenija drvi v propad !!!
tiger200
20. 08. 2010 13.18
Sedaj bodo držali Tovšakovo za vrat v katerega ji bodo dohali vse do zastaranja kaznivega dejanja !
malec
20. 08. 2010 07.22
malec
20. 08. 2010 07.20
Oprostite, ali je direktorica bavarska kuharica, da je tako vodila Vegrad. Prisilna poravnava je legalna kraja upnikom. Kdaj bodo spremenili zakon o stečaju in prisilni poravnavi? Take stvari se lahko dogajajo samo v okoljih, kjer se to tolerira. Zakonitosti se ne zagotavlja z aninimkami, temveč z ustrezno zakonodajo in družbenim nadzorom inštitucij, ki jih davkoplačevalci plačujemo.
tiger200
20. 08. 2010 06.39
Če bi bila zbrana vsa dokumentacija bi morala biti kazenska ovadba podana v roku nekje enega meseca. Sedaj pa bodite pozorni, kdaj bodo res podali ovadbo zoper Tovšakovo. Glede na kadrovanje v policiji zasedajo mesta kriminalistov samo "kimavci", ki niso preveč pametni ampak imajo druge "vodstvene lastnosti " !
tiger200
20. 08. 2010 06.35
Ko bi vi vedeli kako potekda delo v policiji. Ena sama birokracija in dopisovanje z drugimi organi, ki pa roko na srce hodijo v službo samo po plačo, saj delat tako ne znajo.
tiger200
20. 08. 2010 06.34
Glede na kazniva dejanja, ki so bia storjena v podjetju Vegrad bi bilo potrebno poskrbeti, da bi kriminalisti odložili kavo in v čimkrajšem času spisali kazensko ovadbo zoper Tovšakovo.
Marko Rafolt
19. 08. 2010 22.54
..kako dokazati nekaj kar je več kot očitno..
ninaia
19. 08. 2010 22.38
@antiusa se popolnom strinjam s teboj! Iz te "ženske" izžareva sama negativa zato jo ne gledam več, pogled na njo je dobesedno srhljiv.
voren
19. 08. 2010 20.52
KDAJ BO PRI NAS LETO 1933
volek
19. 08. 2010 19.47
Sem desničar vendar nikdar ne bi volil in tudi nisem SKD in SLS. To sta stranki, ki nista bili vredni pol počenega groša. Slovenijo je uničil Lojze z Dalenjske, ki mu ni bilo važno s kom je v koaliciji, samo da je stranbka pri koritu. O ja pa da ne pozabim inženirja lesarsdtva, ki dobro oblikuje les hahaha. Ta žolnir je eden boljših slovenskih ambasadorjev. Ta je na desni ali pa nalevi, samo da je ambasador, hahaha. Uboga država.
am_staff
19. 08. 2010 19.20
Nagrado Hildi za učinkovito manipulacijo z državo.
DAEMONIUM
19. 08. 2010 19.08
SRAMOTA ZA SLOVENIJO A ŠE VEČJA ZA VLADO KATERA TO OMOGOČA!
waris
19. 08. 2010 19.03
Pa kaj to babnico še ne bodo zaprli????
obmar
19. 08. 2010 18.57
Psi lajajo, karavana gre pa naprej!
Nicolete
19. 08. 2010 18.52
Dejmo še mal o Preventu, Hitu....pa tja do Metalne Tama in Elkroja ..Modnega salona., El kroja Mipa, Istrabenza....Usnjarne..Steklarne... Vegrada smo že siti..
variolog
19. 08. 2010 18.26
So mi sporočili da ne smem uporabljati vulgarnih besed.Če se bom začel lepo izražati bo to trajalo do jutra pa še vsega ne bom napisal o teh tajkunih.Ampak vseeno--V AREST Z NJIMI PA BOMO IMELI MIR ;JA PA KRAMP V ROKE DA BOJO VI DELI KAKO TEŽAK JE DELAVSKI KRUH !
DAEMONIUM
19. 08. 2010 18.25
haha bravo Hilda le tako naprej. Nisi ti popolnoma nič kriva. Kriva je država ki ti je to dovolila. V normalni državi pa tudi na Hrvaškem in v Srbiji vbi ti bila že dacvno, davno za zapahi v tvoji vili kjer stanuješ pa bi država namestila brezdomce. Tako delča država ki da nekaj nase in na svoje državljane. Kaj pa pri nas??? Kdo bo sprejel (še prej predlagal) takšne zakone? A Kresalka ki na leto polačuje 2 milijona EUR za stavbo prijatelju Pogačniku? Mogoče Golubič s svojimi intrigami in slamnitimi podjetji? Zato pa je Hilda takšna kot je in v bistvu ni nič kriva saj ji politika, ki z zakonodajo tega ne želi spremeniti, omogoča da to počne!
alterego
19. 08. 2010 18.24
zdaj pa ne vem, a je Tovšakova tolk pokvarjena al pa se je babi dokončno vtrgalo?