Gospodarstvo

Po stavki so se vrnili na delo

Ljubljana, 27. 10. 2009 09.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
D.Š./B.S./STA
Komentarji
33

Zaposleni v družbah Prevent Globala so zaradi slabih razmer v podjetju za eno uro prekinili delo. Po zagotovilu, da bodo dobili plačo za oktober, so stavko prekinili.

V družbah Prevent Globala so se danes zaradi razmer v podjetju odločili za stavko. Zaposleni so po pogovorih s predsednikom uprave Ivanom Majcnom vendarle nadaljevali delo. Po besedah predsednika podjetniškega sindikata Vlada Zormana so delavci dobili zagotovilo, da bodo dobili plačo za oktober.

Zagotovilo, da bodo delavci dobili plačo, je bilo za delavce dovolj, je dejal Zorman, vendar pa je ponovno opozoril na zahtevo kupca, to je nemškega podjetja Prevent DEV, da bo odselil proizvodnjo iz Slovenije, če ne pride do zamenjave uprave Prevent Globala. Po Zormanovih besedah je pričakovati, da bo Prevent DEV odpeljal repromaterial iz Slovenj Gradca, ki je v njegovi lasti, možno pa je tudi, da Prevent DEV, ki je kupec večine v Sloveniji sešitih avtomobilskih sedežnih prevlek, ne bo več dal naročil, meni Zorman.

Proizvodnja potekala normalno

V podjetju Prevent Global so še danes zjutraj za 24ur.com potrdili, da delo poteka nemoteno, vendar pa pred podjetjem čakajo tovornjaki, ki naj bi odpeljali reprometerial. Prav tako še niso dobili nobenega obvestila o nameravani selitvi proizvodnje iz Slovenije.

Predsednik podjetniškega sindikata Prevent Global Vlado Zorman je v ponedeljek potrdil, da naj bi štirje tovornjaki družbe Prevent DEV želeli naložiti repromaterial iz tovarne Prevent Global, a pristojni tega niso dovolili.

Delavke v Preventu
Delavke v Preventu FOTO: POP TV

Zorman je že v ponedeljek poudaril, da je bila grožnja Prevent DEV v lasti Nijaza Hastorja, da bo začel seliti proizvodnjo iz Slovenije, če do nedelje ne bo zamenjana uprava Prevent Globala, resna. Dejal je, da so zato tudi opozorili upravo in nadzorni svet, da s svojimi odločitvami sprejemajo odgovornost.

Prevent DEV vztraja pri nameri, da proizvodnjo izseli iz Slovenije, če ne bo prišlo do zamenjave uprave, pa je v pogovoru z generalnim sekretarjem Sindikata tekstilne in usnjarskopredelovalne industrije Slovenije Antonom Rozmanom dejal predstavnik podjetja Prevent DEV Carsten Unverricht. Kot je Rozman povedal, se je Prevent DEV kljub temu še pripravljen "konstruktivno pogovarjati".

Uprava pripravljena odstopiti

V skupini Prevent Global je skupaj zaposlenih 3300 ljudi, sestavlja pa jo devet podjetij avtomobilske panoge v Sloveniji, podjetja Prevent Mislinja, Lesna TIP Otiški vrh in Aerodrom Maribor ter podjetja v Braziliji in na Hrvaškem. Od teh 3300 je 1300 delavcev zaposlenih v Sloveniji v podjetjih avtomobilske panoge.

Uprava je pripravljena odstopiti, če nemški Prevent DEV zagotovi, da družba Prevent Global ne bo šla v stečaj, da se ohranijo delovna mesta in da se ohrani vsaj dosedanji obseg proizvodnje.

Nadzorni svet, ki se je v nedeljo na izredni seji seznanil s pogojno pripravljenostjo uprave za umik, uprave ni razrešil. Izrazil pa je načelno podporo zahtevi Prevent DEV po razrešitvi uprave, v kolikor lahko Prevent DEV zagotovi 5,2 milijona evrov takojšnjega posojila, redefiniranje komercialnih pogojev, ki bi zagotovili normalno poslovanje družbe Prevent Global, in ohranitev vseh programov vsaj do izteka pogodb, je po seji nadzornega sveta pojasnil predsednik nadzornikov Vladimir Bilić.

Nadzorni svet mu je naložil, da mora čim prej organizirati sestanek med predstavniki družb Prevent Global in Prevent DEV. Na nedeljsko izredno sejo sta sicer bila vabljena oba največja lastnika, Janko Zakeršnik (52 odstotkov) in Nijaz Hastor (45 odstotkov), vendar se slednji, ki je tudi lastnik Prevent DEV, seje ni udeležil.

'Kooperativno sodelovanje ni več mogoče'

Na dogajanje v Prevent Globalu so se kritično odzvali v družbi Prevent DEV, kjer zanikajo, da bi slovenjgraško družbo silili v stečaj. “Takšno predpostavljanje je brez vsakršne osnove in ne odraža kritičnega stanja v družbi Prevent Global d.d.. Prav nasprotno, razpoložljivo poslovno vrednost je vodstvo Prevent Global d.d. s pasivno držo v preteklih mesecih uničilo, kar je vodilo v zelo kritièen položaj družbe Prevent Global d.d. in stečaj družbe Prevent PUR d.o.o,” so zapisali v izjavi in poudarili, da imajo trenutno omejene možnosti za kakršne koli spremembe. Kot glavni kupec pa nujno potrebujejo kompetentno upravo v Prevent Globalu, da bi spodbudili in hitro dosegli potrebno konsolidacijo ter preprečili nadaljno škodo, so še zapisali.

Normalizacija poslovnih odnosov in preprečitev stečaja je po njihovih besedah mogoče le z odstopom Majcna, ki naj bi ugledu družbe v javnosti, pri kupcih in konkurenci povzročal veliko škodo, zaradi česar mu v Prevent DEV ne zaupajo več. Glede na to, da Majcen ni odstopil do 25. oktobra, kooperativno sodelovanje ni več mogoče, dodajajo.

Sedaj smo, v interesu naših kupcev, pogodbeno in poslovno prisiljeni dokonèno udejaniti napovedane ukrepe, saj je stanje v Sloveniji izredno nestabilno. Današnja stavka in ukrepi gospoda Majcna potrjujejo negativen razvoj dogodkov, ki ga noben izmed naših kupcev ne tolerira. Prenosa določenega dela proizvodnje v tem trenutku ni več mogoče preprečiti, za kar odgovornost prevzema vodstvo družbe Prevent Global d.d. Naša naloga je, v interesu zaposlenih in kupcev, zagotovoti preostalo proizvodnjo v Sloveniji, ne glede na vse okoliščine.”

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zvonka Burzi?
17. 11. 2009 14.45
Fale je pa mogo s Preventa it ker je preveč vedel...
In_2_Something
28. 10. 2009 12.39
Bivsi financni direktor Preventa, mislim da se pise Fale, si je pa postavil vilo nad Prevaljami. Menda ma clo zlate kljuke na omarah, ta trditev seveda ni preverjena, ampak ni dvakrat za rect.
In_2_Something
28. 10. 2009 12.38
Tajkuni. Zakrsnik je zgubil posel pri Johnson Controls, ker je imel 30 procentov drazje prevoze kot ostali, pa so amerikanci po desetih letih komi to ugotovili!
tripet
27. 10. 2009 19.47
Hastor naj bi imel že nekaj časa namen preseliti proizvodno iz Slovenije nekam kjer je cenejša delovna sila. Zaplet z Zakršnikom ga mogoče le nekoliko zavira. Če Zakršnik izgubil vpliv v tem podjetju, potem je pod vprašajem tudi njegova prevozniška firma, ki prevaža ekskluzivno za Prevent. Pred časom se je Hastor tudi sestal z Pahorjem zaradi te zadeve. Kaj sta se dogovorila pa bomo videli.
etul
27. 10. 2009 18.49
tu me spomne ona krilatica da če ne bomo dobro plačevali menedžerjev potem bodo šli v tujino predvsem to velja za menedžerje v firmah ki so v državni last,monopolsti ali v negospodarstvu eden takih je tud Meh ki je bil do nedavnega v preventu sam je pravočasno zavohal težave pa jo je v državno službo poprhal pa tud Svetelšek je en tak tiček.
Milan Koleznik
27. 10. 2009 15.21
JEZ-ZUZU A VESELI MORAJO BITI KO IMAJO SLUŽBE,A SI TI MALO POKARJ PUTA SKRENIO.VESELA JE LAHKO VLADA KO SMO TAKO PONIŽEN NAROD,TI PA GOVORIŠ O VESELJU DA IMAMO SLUŽBO,NE MOREM VERJETI TAKIM KOMENTARJEM V TAKEM STOLETJU.
sherlock2
27. 10. 2009 15.18
Menadžerji točno vedo za končni rezultat. Zatiskam si oči....še ena socijalna bomba več.Za nekatere bo to res hud udarec...škoda...škoda.
Denis Krajnc 1
27. 10. 2009 15.07
Aja točno...Oni mislijo, da zato, ker smo študenti bomo delali kar zastonj.
Denis Krajnc 1
27. 10. 2009 15.04
Pa to nemoreš verjet, točno pred tednom dni smo bili z šolo v Preventu in se nam je direktor hvalil, da med časom recesije niso niti enkrat imeli finančnih problemov.Rekel je tudi, da če bi se zaradi kakršnih koli razlogov obrat zaustavil za eno uro bi bili v minusu za 150.000€.To bo še napeto, nevem zakaj potem prevent išče delavce (študente), če nima dovolj denarja, da bi odplačal trenutne.
Misija1
27. 10. 2009 15.00
@ masni: Podpis pod tvoj post. Zadel si 100 %. Taksni so najglasnejsi, rojen tukaj, sin hrvatov. Hvali hrvasko, Slovenija mu pa dava kruh in vse. Ze ve kje je razlog da je tukaj, pravtako ve zakaj so se sem privekslali njegovi starsi.
Kimberley-Echo
27. 10. 2009 14.10
Uprava Preventa bo odstopila takrat, ko bo prepozno. Pri ultimatu ni več kalkuliranja in obratnega ultimatiziranja. Ultimat sprejmeš ali zavrneš. Posledice na obeh straneh so znane ali vsaj predvidljive. Nekaj je gotovo: je lastnik ugotovil, da je uprava gnila ali pa je ugotovil, da bo sam propadel, če ima tako drago upravo podjetja, ki lebdi v oblakih, vleče visoko plačo in morda kopčuje s podjetjem po privatni plati - se pravi za svoj žep. Najbrž bo to zadnje, zato lastnik rešuje, kar se rešiti da. Nobeden od akterjev te igre, pa seveda v resnici ne gleda kaj bo z delavci. Ne vem kje je zdaj tu sindikat? In ne mi govorit, da sindikat nima dovolj vpliva na odvijajočo se zadevo. Sindikat je država v državi! Ima le nesposobnega voditelja, a vse to je rešljivo, če le podrejeni ne bi bili enako nesposobni. V Sloveniji sploh ne veste kaj je pravi sindikat, lahko pa se podučite že v Franciji, Italiji, Nemčiji...
tron3
27. 10. 2009 13.43
Za stanje v državi so krive in odgovorne politične stranke brez izjeme, kajti v parlamentu se sprejemajo zakoni, ki jih predlaga vlada lahko tudi posamezni poslanci. Kako je lahko recimo polpismeni Janko Zakršnik postal lastnik podjetja zakonodaja mu je to omogočila! Kdo bo najebal delavci ki se seveda odločajo o poslovnih odločitvah uprave, ki je pa tudi totalno nesposobna v večini slovenskih podjetij in ne samo v Preventu, pa ta španovija s Hastorjem katastrofa:
d_dejan
27. 10. 2009 13.34
Sej spoh ne vem zakaj so odprli halo v Mežici.Saj je obratovala ene par let nato so jo pa mogli zapre.Nekdo se je obogatel na ta račun.Ko je pa hotel to halo kupiti TAB pa se direktor preventa ni strinjal.Samo kradejo denar.Sej pa ja vidim po moji mami ki dela na preventu.Osnovna plača je 350 evrov, kar je pa od moje sestre avtobusna karta polovica njene plače.In vprašanje je kako se bo zdej preživljala naprej če izgubi službo.Prav na bruhanje mi gre ko slišim za slovensko oz našo vlado.
bradonja
27. 10. 2009 13.08
Slovenija zgodba o barbah in sovražnih prevzemih z podporo države
mmickica
27. 10. 2009 13.06
Eno samo izsiljevanje! Žalost.
masni
27. 10. 2009 12.49
Hrvat 2 Starša ,sta prišla delat v Slovenijo,ker na Hrvaškem nista dobila dela(od lakote bi pocrka..če ne bi prišli v Slovenijo) Tu v Sloveniji si se rodil tudi ti, sem siguren.SLO te hrani imaš socialo,šolo itd..Na Hrvaškem si bil vsega skupaj med počitnicam po par dni in kako se potem moreš biti velik Hrvat.Malo premisli in končaj že enkrat z tem neumnim komentarjem ali pa se hitro odseli v Hrvatsku ,kjer te že čaka dobro stanovanje in dobra služba.Drugače pa iz zgodovine Hrvaške, poznaš sigurno samo ,kdo je DINAMO ali Hajduk NEUMNEŠ
alojz2
27. 10. 2009 12.47
prokleta AlKaida..........
nikana
27. 10. 2009 12.46
Ja službe že, pa ne za tako mizerno plačilo, da ko plačajo položnice, jim ne ostane nič. Kdaj se bo le nehalo krasti v naši državi. Ali imamo res tako nesposobno finančno policijo in nesposobno državo, ki sprejema zakone, ki so lopovom in seveda ministrom, poslancem, direktorjem in drugim vodilnim ,pisani na kožo. To pomeni, da lahko kradejo kolikor jih je volja, pa se vse pomete pod preprogo. Kar se sedaj dogaja (vem, da za tem stoji tudi že prejšnja vlaga) je zares sramotno.
Baphomet
27. 10. 2009 12.38
nej bojo veseli da majo sluzbe...
brencl
27. 10. 2009 12.34
Slovenija, zgodba o uspehu.