Gospodarstvo

Tovornega A380 ne bo

Berlin/Pariz, 01. 03. 2007 15.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Airbus je prekinil proizvodnjo tovorne verzije največjega letala na svetu. Zaposleni stavkajo.

Stavka v Laupheimu
Stavka v Laupheimu FOTO: Reuters

Potem ko je lastnik evropskega letalskega proizvajalca Airbus, francosko-nemški letalski in oborožitveni koncern EADS, napovedal postopno zmanjšanje števila delovnih mest za 10.000 ter prodajo ali preoblikovanje šestih proizvodnih obratov, se je v mnogih njegovih obratih ustavila proizvodnja.

Airbus je prekinil proizvodnjo tovorne verzije največjega letala na svetu A380. Kot razlog so navedli velike finančne izzive, s katerimi se sooča podjetje. Za tovorno verzijo vsaj kratkoročno ni perspektive, čeprav bi trg potreboval 400 takšnih letal v prihodnjih 20 letih, ocenjujejo v podjetju.

Airbus se bo zdaj popolnoma posvetil potniški verziji letala.

Okoli tisoč delavcev v Laupheimu je s prekinitvijo dela izrazilo ogorčenje nad načrti lastnika Airbusa, da bo prodal obrat v tem južnonemškem mestu. O prekinitvah dela poročajo tudi iz nemškega Nordenhama ter več Airbusovih obratov v Franciji.

V sindikatu zaposlenih v nemški kovinski in elektroindustriji IG Metal Union napovedujejo, da bo proizvodnja v nemškem Nordenhamu stala do petka, francoski sindikati pa so za jutri napovedali poldnevno vsenacionalno stavko.

Proizvodnji obrat Airbusa v Varelu
Proizvodnji obrat Airbusa v Varelu FOTO: Reuters

Z odpustitvijo 10.000 delavcev do leta 2010 želijo v podjetju povečati produktivnost ter v prihodnjih treh letih prihraniti pet milijard evrov. Načrtujejo prodajo proizvodnih obratov v Saint-Nazairu na zahodu Francije ter Varel in Laupheim v Nemčiji, proizvodne obrate Meaulte na severu Francije, Nordenham v Nemčiji in Filton v veliki Britaniji pa nameravajo predati partnerjem.

Največ delovnih mest (4300) bo izgubila Francija, od tega 1100 na sedežu podjetja v Toulousu, 3700 Nemčija, 1600 Velika Britanija in 400 Španija. Airbus namerava udarec omiliti s tem, da bodo ukinjanje delovnih mest razporedili skozi tri ali štiri leta in spodbujali prostovoljne odhode.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mc_burek@email.si
02. 03. 2007 10.40
hitrej nj bi avione delal pa bi blo, tko nej pa začnejo tm odpuščat kjer so največ zamočil in zamud delal, al nj pa več delovcov ke prestavjo
tomazbodner
02. 03. 2007 05.29
Obstajata 2 moznosti: ali jih odpustijo 10,000 ali pa vse... ocitno so se sindikati odlocili za drugo moznost...