Gospodarstvo

Ob milijardni gradnji TEŠ napovedovali milijonske dobičke, danes beležijo izgubo

Šoštanj , 04. 09. 2024 20.13 | Posodobljeno pred 11 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tadej Grešovnik, Mark Vidrih
Komentarji
276

Ob torkovi napovedi ministra Bojana Kumra, da TEŠ neizogibno drvi proti stečaju, so brez argumentov ostali verjetno še zadnji zagovorniki spornega projekta, TEŠ 6 smo davkoplačevalci krepko preplačali in je nasedla naložba. A pri milijardo in pol vrednem projektu so bili poleg tako levi kot desni, napovedovali so milijonske dobičke, danes pa beležijo rdeče številke, ki bi lahko v nekaj letih bile milijardne. In politika je spet enotna. Tokrat pri sklepu, da gre za nasedli projekt. In da je treba zaščititi prebivalce Šaleške doline, ki bi ostali brez velikega zaposlovalca in ogrevanja. Manj enotna pa je politika pri tem, kako reševati prihodnost termoelektrarne. Prvi odzivi Šaleških prebivalcev pa: Šoštanj, z njim pa vsa Savinjsko-Šaleška dolina, je spet žrtev apetitov slovenskega energetskega lobija, pravljice o transparentnosti naj prodajajo nekomu drugemu. "Ne glede na razplet nas pozimi zeblo zagotovo ne bo," so prepričani prebivalci, ki strašenje pred mrkom edinega ogrevalnega vira razumejo predvsem kot sadistične tendence politike.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Predlog ministra Kumra
    06:35
    Iz 24UR ZVEČER: Predlog ministra Kumra
  • Iz 24UR: Odzivi na napoved stečaja TEŠ
    04:34
    Iz 24UR: Odzivi na napoved stečaja TEŠ

Sprva predvidenih 654 milijonov evrov je kmalu naraslo na 800 milijonov. Na koncu smo za šesti blok termoelektrarne, ki obratuje komaj polno desetletje, odšteli nekaj manj kot milijardo in pol evrov.

"Verjamem, da je v eni milijardi 400, kjer en odstotek predstavlja 14 milijonov, precej prostora za mrhovinarje, ki se očitno plazijo v slovenskem politično-gospodarskem prostoru," je januarja 2014 v državnem zboru dejal poslanec SLS Franc Bogovič

Vselej vroča politična zgodba, privlačna za medsebojna obračunavanja, se danes, o tem ni več dvoma, razpleta v tragedijo. Zanjo pa je, tudi to je jasno, odgovorna politika, tako leva kot desna. Temelje so postavili Janševi, delo nadaljevali Pahorjevi. "Moram biti trdno prepričan, da je najgospodarnejša, najkoristnejša, najbolj okoljevarstvena, najboljša odločitev po tem, ko potegnemo vse kazalce skupaj," je zatrjeval tedanji predsednik vlade Borut Pahor.

A ta odločitev bržkone ni bila nič od naštetega. Gradnja šestega bloka pa bi se lahko ob vseh korupcijskih aferah, je pred leti dejal Pahorjev minister Gregor Golobič, v zgodovino zapisala kot "Patria Pahorjeve vlade".

Protikorupcijska komisija je s prstom pokazala na politike, ministre vseh barv – na Janšo, Vizjaka, Pahorja, Lahovnika, Križaniča in še bi lahko naštevali. "To je mogoče simbolni projekt, kjer sta si leva in desna politika skupaj umazali roke," je junija 2012 dejal tedanji poslanec SD Matevž Frangež.  

A so bili na koncu – eden za drugim – razbremenjeni obtožb. Te se še vedno zgrinjajo nad t. i. šaleškim lobijem, s takratnim šefom TEŠ-a Urošem Rotnikom na čelu, podpisnikom sporne pogodbe s dobaviteljev tehnološke opreme, francoskim Alstomom. Enajst aneksov, dvakratnik sprva predvidene cene za šesti blok in domnevno milijonske podkupnine, ki naj bi jih glavnim akterjem delili francozi. O vsem tem še presoja sodišče. "Nam oziroma meni Alstom ni dal niti centa. Nikoli se nismo pogovarjali o provizijah in nagradah," je v preteklosti zatrjeval Rotnik.

Kljub nenehnim podražitvam pa je obveljalo, da šesti blok potrebujemo. Takratne projekcije so za prihodnje leto, torej leto 2025, obljubljale 35 milijonov evrov dobička. Da gre za račun brez krčmarja, so takrat opozarjali le redki. "Projekt bo na dolgi rok, tak kot je zdaj, ekonomsko nevzdržen," je pred skoraj desetletjem in pol opozarjal Robert Golob, danes premier, ki skupaj z resorjem za energijo TEŠ rešuje pred stečajem. 150 do 200 milijonov bi morala vložiti država, če želi ohraniti delovna mesta v Šaleški dolini in rešiti ogrevanje tamkajšnjih prebivalcev.  

"Dokler ne bo ta prehod narejen, mislim, da je prav, da država naredi vse, da ublaži negativne učinke zaprtja," danes meni poslanec Levice Matej Tašner Vatovec.

In če je politika – ironično – tudi danes precej enotna, ko gre za reševanje šaleške doline, pa je manj enotna, ko gre za načine, kako to urediti, kako zagotoviti sredstva za ob dvigu cen emisijskih kuponov predrago obratovanje elektrarne. "Iz podnebnega sklada, iz katerega TEŠ daje denar za kupone, iz tega sklada financirati to ogrevanje prebivalstva, dokler se nek nadomestni vir ne zgradi," predlaga poslanec Franc Rosec iz SDS.  

V Novi Sloveniji pa so kritični predvsem do napovedanega prenosa TEŠ iz HSE-ja na Slovenski državni holding."Mi predlagamo, da se v reševanje vključi HSE, ne vidimo potrebe, da bi se tukaj prenašalo in 'palamudilo', po domače povedano," meni Janez Žakelj iz vrst NSi.

V Holdingu slovenskih elektrarn so to možnost sicer že zavrnili, saj da bi TEŠ preoblikovali v javno službo, sami pa se, kot je pojasnil prvi mož državnega HSE-ja, ukvarjajo s tržno dejavnostjo.

"Ta TEŠ smo mi zgradili, zdaj nam ga pa Ljubljančani podirajo"

Sploh ne strah pred zaprtjem edinega ogrevalnega vira Šaleške doline, v ospredju pogovorov med prebivalci danes, nasprotno: spomini na korupcijske posle, ki so za večno zaznamovali ta del države.

"Sem že 67 let star in so tukaj v Šoštanju vedno umazane igre, mi Šoštanjčani vemo, zakaj, ampak nič ne moremo. Ta TEŠ smo mi zgradili, zdaj nam ga pa Ljubljančani podirajo," dogajanje komentirajo lokalni prebivalci. 

Da je v ozadju najverjetneje še ena v nizu umazanih iger, pa v en glas tudi predstavniki tako velenjske kot šoštanjske civilno-družbene pobude: "Prve misli so to, da so nas dobesedno okradli. Zato ker slovenska energetika je okradla Šoštanj. In mi smo mnenja, da je tu zadaj neka velika špekulacija, neke rabote, sicer ne vemo poimensko, kdo so ti ljudje, ampak prepričani smo, da bo to šlo v roke spet nekaterih ljudi, ki spretno izrabljajo energetiko v Sloveniji," meni Valter Kolar iz Civilne iniciative Šoštanj. 

"Igre tukaj zadaj zagotovo niso čedne. Iz izkušenj vemo, da niso do zdaj bile, zato močno dvomimo, da bo tudi v prihodnje drugače in da bosta v ospredje res postavljena interes in dobrobit javnosti," opozarja tudi Sara Bajec iz Ljudske iniciative Velenje. 

Ni namreč dolgo od tega, ko je med Šalečani zavrelo nazadnje. Spomnimo: bilo je februarja letos, ko so prebivalce na ulice pognali vrtoglavi zneski na položnicah za ogrevanje.  

"Že osem mesecev čakamo na dokumente, kako se ustvarja cena, pa imamo pred sabo še vedno zgolj kopico črno pobarvanih dokumentov, zato naj nam pravljic o transparentnosti ne prodajajo več," je še kritična Bajčeva. 

In ne le velenjski občina in komunala; kaj je v ozadju, kot kaže, prikrivajo tudi na Agenciji za energijo, opozarjajo v Ljudski iniciativi, saj je Agencijo k razkritju dokumentov že pozval tudi informacijski pooblaščenec, a zaenkrat zaman. "Nimamo še uradnih podatkov, ampak stranke v postopku so sprožile upravni spor, samo da ne bi prišli mi do dokumentov in razkrili verjetno marsikatere nečedne posle, ker če ne bi bilo teh nečednih poslov, bi nam z veseljem vročili vso to dokumentacijo," meni Asmir Bećarević iz Ljudske iniciative Velenje.

Vse to pa naj bi dokazovalo le eno: da Šeleška dolina ni nič drugega kot talec slovenske energetike in da bo tako očitno tudi ostalo.  

KOMENTARJI (276)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zibertmi
06. 09. 2024 09.05
+3
Kaj so govorili Pahor, Lahovnik, Janša & co., ko so TEŠ6 potiskali naprej Zbrali smo najbolj odmevne izjave politikov, odgovornih za največjo energetsko investicijo v zgodovini samostojne Slovenije, ki se je zdaj dokončno finančno sesula, državo pa bo stala več milijard evrov.
zibertmi
06. 09. 2024 09.06
+3
(Andrej Vizjak, takratni minister za gospodarstvo, oktobra 2006 ob obisku TEŠ. V istem mesecu je Janševa vlada projekt uvrstila v resolucijo o nacionalnih razvojnih projektih za obdobje 2007 – 2013. Že maja 2006 je ministrstvo s spremembo energetskega dovoljenja dovolilo uvoz indonezijskega premoga v Šoštanj)
Sickk 2
05. 09. 2024 20.00
+2
Kvazi izguba je samo na paperju za javnost, uzadi v oazah pa miljarde. Ze videno tisockrat...
jutri_pa_res
05. 09. 2024 19.48
Ljubljanska Te-to deluje čisto pozitivno z uvoženim indonezijskim premogom. Naj nekdo prosim pojasni, v čem je problem TEŠ-6, oz. ali je problem predragi velenjski lignit? Potem pač rajši zaprimo rudnik in v TEŠ kurimo odpadke in indonezijski premog. Kitajska pravkar gradi 106 novih termoelektrarn na premog, verjetno ne bodo delale z izgubo... Tu nekaj ne štima...Tudi nafto in plin uvažamo...V Nemčiji lepo z dobičkom deluje 14 termoelektrarn na premog...
brezveze13
05. 09. 2024 17.42
+2
zdravkob
05. 09. 2024 14.45
+2
Tule mora bit nekaj zadaj. Ne moreš dat tako elektrarno v stečaj! Nekaj je, al ni dovolj zelena za Ursulo, al pa je kaj drugega. Za nas to pomeni 30% elektrike!
iskriv
05. 09. 2024 13.21
+5
TEŠ 6 spomenik korupciji , laži , potvarjanju in zavajanju se sesuva ! Pot temu spomeniku sta začrtala z odobritvijo projekta Janša in Vizjak ( SDS ) ! Vtem projektu je bila množica potvorjenih in zlaganih podatkov , ki so zlasti ščitili rudnik Velenje , ki ga je takrat vodil Medved , ki je trdil , da je premoga za TEŠ 6 še za 50 let . Po odhodu Janševe vlade , je vlado prevzel Pahor . Gospodarska ministrica v tej vladi je ugotovila vrsto nepravilnosti in zato bila deležna pogroma s strani SDS Vizjaka in iz vrst lastne vlade Križanič in Lahovnik , ki sta prav tako , kot SDS zagovarjala ta projekt . Idejni oče projekta TEŠ 6 je bil sedaj že pokojni ATELŠEK in operativni pa ROTNIK , okoli katerega se je zavrtel klobčič provizij in korupcije . VSI imenovani so bili vpleteni v ta spomenik korupcije , laži , potvarjanj in zavajanj in naj bo to pomnik , da se tako ne vodi projektov in da se mora enkrat končati pri nas praksa nedotakljivosti nekaterih !
peresni
05. 09. 2024 12.48
+2
Vsa poroštva in posojila za teš je dala in najela oblast pod Janšo in Pahorjem. Kaj bi zdaj radi lajšali kletni bevskači? Skrijte se pod najtežji kamen brezvestno razgrajači.
spoštovanje
05. 09. 2024 12.01
+4
30 let uničevanja Slovenije se nadaljuje in prihaja v zadnjo fazo....
bc123456
05. 09. 2024 11.51
+7
TOŽILSTVO na vas je prvi ukrep : ali že sedijo v preiskavi vsi protagonisti kriminala TEŠ6
Lojze Biber
05. 09. 2024 11.51
+1
Vsaka Ivanova cvetka reševanja Slovenije nas je stala v miljardah. In glej čudo. Še vedno se sprehaja prosto naokoli.
fljfo
05. 09. 2024 11.47
+3
Sedaj imamo najboljšega PV Goloba...Pozaprl bo odgovorne in zadevo saniral...Če je saniral zdravstvo, poskrbel za transparentne vladne nakupe in poskrbel za poplavljence ni šment, da tudi tega ne bo rešil...
kiropraktik
05. 09. 2024 11.40
+6
Kako je pa z termoelektrarnami na Poljskem? So tudi v rdečih številkah? Ne, tam imajo svoj premog in ni rdečih!
Trex
05. 09. 2024 11.22
+6
Vse to pa natolcujejo, da bodo lahko povacali ceno elektrike in se naprej sluzili. 30000 stanovanj za ogret pa mislim da ni tak problem, da bi zdaj morala cela slovenija placevati milijarde. Mogoce pa jih mikajo CO2 kuponi.....PO mojem bo kmalu Belektron sredi afere
Samo navijač
05. 09. 2024 11.15
+10
Se spomnem kako se je g .Lahovnik grebu za ta projekt. Vedno je stevilke kar iz frajglave govoril,same superlative. No danes vidimo da nič drugega kod se en nakladač.
Trex
05. 09. 2024 11.13
+6
Lahovnik pametuje z njegovimi izjavami dneva, je pa bil ravno on zraven pri tem poslu. Tezko prenesem ljudi ki kritizirajo, sami pa so pogoreli ko so bili na odgovornih mestih. Pred casom sem bral dileme, ko je Nixon imenoval Kissingerja za sekretarja. Ker je bil Kissinger akademik, so mu vsi prisepetavali da akademike samo vprasas za nasvet, nikoli pa jim ne prepustis exekutivne funkcije. No Kissinger je bil izjema :)
mamma mia
05. 09. 2024 11.05
+10
Ve se da je Pahorček navijal in lobiral za ta nasedli projekt.Kje je danes?Modro molči in se"distancira"od tega,kar je takrat vsakodnevno blebetal.Seveda ni zastonj prodajal nasmeška.Pa še nešteto podpolitikov je pristavljalo piskrček ko so slišali žvenket cekinčkov,ki so padali z mize.
športnik66
05. 09. 2024 10.53
+7
Novinarji so navdušeni, če ima podjetje neomejen dopust za zaposlene, če delajo le 5-6h na dan in potem se v drugem članku ti isti novinarji čudijo, zakaj nas Kitajci prehitevajo po levi in po desni, na vseh področjih... ne vedo pa, da ti Kitajci delajo tedensko 6 dni po 10h na dan...torej, njihov razvojnik dela 60 h tedensko, v SLO pa 35 h oz. pol manj. In kje bo SLO oz EU leta 2050? Nerazvita, revna, ...ampak, bomo pa prosti, to pa. Butci na kvadrat.
detect
05. 09. 2024 10.51
+15
Ekonomist dr. Matej Lahovnik je trgovanje s kuponi za izpuste ogljikovega dioksida označil za anomalijo EU in priložnost za borzne špekulante.Boštjan Bandelj je že na četrtem mestu lestvice najbogatejših Slovencev.Njegovo podjetje Belektron, ki trguje z emisijskimi kuponi, je lani kar potrojilo prihodke na račun rasti cene emisijskih kuponov.
Janik1111
06. 09. 2024 10.53
Nihče, prav nihče ti ne preprečuje da tudi sam začneš trgovati z emisijskimi kuponi.
Majzelj
05. 09. 2024 10.51
+2
Pol pa kabel v rit in bomo plesali kot bojo ptički godli...
Stauffenberg
05. 09. 2024 10.49
+7
In kaj na to rečejo botri te zgrešene investicije: Rotnik, Medved, Kotar, Lahovnik, Janša in Pahor????