Gospodarstvo

Telekom z enotirnim sistemom

Ljubljana, 05. 06. 2008 14.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada gre nasproti razvojni politiki Telekoma, ki je povezana tudi z učinkovitim načinom upravljanja družbe, meni minister Vizjak.

Enotirni sistem upravljanja ima tudi večina globalnih telekomunikacijskih družb. Tak sistem med drugim omogoča večjo fleksibilnost in učinkovitost. Predvsem pa bo zagotovil večji nadzor nad upravljanjem hčerinskih družb, ki so tudi izven meja Slovenije, kar je po Vizjakovih besedah za Telekom Slovenije zelo pomembno.

Vlada bo predlagala razširitev dnevnega reda skupščine Telekoma Slovenije z glasovanjem o uvedbi enotirnega sistema upravljanja družbe. Kot je po seji povedal gospodarski minister Andrej Vizjak: ''Sledimo želji, da Telekomu omogočimo kar se da učinkovit način upravljanja.''

Skupščina Telekoma bo 30. junija.
Skupščina Telekoma bo 30. junija. FOTO: Kanal A

Na skupščini Telekoma, ki je sklicana za 30. junij, bodo delničarji med drugim odločali tudi o uporabi bilančnega dobička. Že danes pa je vlada kot večinski delničar odločila, da predlaga razširitev dnevnega reda s tremi točkami: prehodom na enotirni sistem upravljanja, imeni članov upravnega odbora ter nagradami članom upravnega odbora.
Upravni odbor naj bi imel devet članov, od katerih naj bi trije zastopali interese zaposlenih, šest pa kapitala. Predlog slednjih, med katerimi je tudi zdajšnji predsednik uprave Bojan Dremelj, je vlada že oblikovala, vendar je Vizjak ob tem opozoril, da se do skupščine lahko še spremeni. Izvršnih direktorjev pa naj bi bilo največ sedem - poleg Dremlja vlada za člane upravnega odbora, predstavnike kapitala, predlaga še Damijana Koletnika, Boruta Štruklja, Andreja Brodnika, Pavla Žaklja ter Karmen Ponikvar.

Vlada gre nasproti razvojni politiki Telekoma Slovenije, ta pa je povezana tudi z učinkovitim načinom upravljanja družbe, je dejal Vizjak in dodal, da ne želijo zamujati pri izkoriščanju razvojnih priložnosti družbe, če se bo katera druga vlada odločila nasprotno, pa bo lahko spet spremenila način vodenja družbe, saj ima država v njem 75-odstotni lastniški delež. Spomnil je, da je vlada v Telekomu Slovenije izvedla vse postopke umika iz lastniške strukture, vendar ni bilo ustreznih ponudb. Država se je tako odločila, da zaenkrat ne bo ponovila razpisa za prodajo. Komisija za prodajo državnega deleža v Telekomu Slovenije bo sicer preučila bo tudi možnost javne prodaje, meni Vizjak, vendar sam zaradi bližajočih se volitev dvomi, da bi bilo to mogoče izvesti še v tem mandatu. "Ocenjujem, da je zadeva bolj ali manj zaključena," je dejal ter ponovil, da želi vlada Telekomu Slovenije omogočiti hitrejši in odločnejši razvojni preboj.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.