Gospodarstvo

Telekom Slovenije dobil posojilo

Luksemburg/Bruselj, 28. 06. 2007 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Evropska investicijska banka je Telekomu Slovenije odobrila posojilo v višini 40 milijonov evrov.

Celotno posojilo je 'težko' 100 milijonov evrov
Celotno posojilo je 'težko' 100 milijonov evrov FOTO: POP TV

Evropski investicijski banki (EIB) so poudarili, da je celotno posojilo Telekomu Slovenije vredno 100 milijonov evrov. Posojilo v višini 40 milijonov evrov je namreč le prva tranša, druga naj bi bila podpisana avgusta, so še dejali. To naj bi bil prvi primer v Sloveniji, da tveganje prevzema podjetje samo, brez bančnega poroštva.

Največji slovenski telekomunikacijski operater bo s tem posojilom financiral posodobitev obstoječega bakrenega in optičnega omrežja, osrednji prenosni sistem ter operacijske podporne sisteme. 

Telekom bo denar namenil nadgradnji stacionarnega telekomunikacijskega omrežja
Telekom bo denar namenil nadgradnji stacionarnega telekomunikacijskega omrežja FOTO: POP TV

Posojilo bo namenjeno tudi razvoju digitalnih naročniških linij (Digital Subscriber Line - DSL) za večjo uporabo naprednih širokopasovnih storitev. Širokopasovni dostop pomeni visoke hitrosti in višjo kakovost telekomunikacijskih storitev, kar bo po mnenju EIB prispevalo k rasti produktivnosti v sektorju informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT).

V banki poudarjajo, da je to njihova nova usmeritev, saj so pripravljeni prevzeti večja tveganja v povezavi s posojili in ponuditi boljši dostop do dolgoročnega financiranja pod ugodnimi pogoji. Na ta način želijo podpreti projekte, ki prispevajo k razvoju znanja temelječe in informacijske družbe. "To je skladno z lizbonsko strategijo," so še poudarili v banki.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jrainer@siol.net
29. 06. 2007 21.32
40 mio EVR nepovratnih državnih sredstev je dobila Poni Pukšičeva občina Destrnik, za izgradnjo zdravilišča.
damirg@email.si
29. 06. 2007 17.57
financna injekcija za dodatne prevzeme slovenskih podjetij - ker ocitno ne znajo dobiti strank na drug nacin.