Gospodarstvo

Telekom ostaja v državni lasti

Ljubljana, 03. 03. 2008 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Medtem ko koalicija trdi, da je vlada ravnala kot dober gospodar, opozicija kritizira postopek prodaje Telekoma.

Matjaž Janša je poudaril, da je komisija zaključila razpis, ni pa zaključila z delom. O nadaljnjih možnostih bo še razpravljala, predvidoma že prihodnji teden.

Komisija za prodajo 49,13-odstotnega državnega deleža v Telekomu Slovenije – ta je vreden milijardo evrov in pol – je sklenila vladi predlagati, naj ne sprejme ponudbe britansko-nemškega konzorcija Bain Capital & Axos Capital & BT niti islandskega Skiptija.

Nobeden ni do roka, ki se je iztekel minuli petek, ponudbe popravil na način, ki bi bil sprejemljiv, je povedal generalni direktor direktorata za elektronske komunikacije na ministrstvu za gospodarstvo Matjaž Janša.

400 evrov za delnico

Janša in Vizjak
Janša in Vizjak FOTO: Tomaž Ungar

Janša je povedal, da sta oba ponudnika ponudila 400 evrov za delnico, hkrati pa je konzorcij hotel odkupiti delnice na način, da bi se Telekom nato zadolžil v višini milijarde evrov, Islandci pa so Skipti Telekomu želeli prodati za 784 milijonov evrov, "kar je več, kot je Telekom s svojimi svetovalci ocenil, da je bila primerna cena za nakup tega podjetja". "Komisija verjame, da bi bila prodaja pod ponujenimi pogoji nesmotrna in ne bi izpolnjevala pričakovanj glede ciljev prodaje, ki jih je komisiji zaupala vlada," je povedal.

Lahko bi popravila svoji ponudbi

Oba ponudnika sta imela do petka možnost popraviti svoji ponudbi. Spomnimo, da je britansko-nemški konzorcij že sam obvestil javnost, da popravljene ponudbe ne bo poslal, komisiji pa očital, da zavlačuje s postopkom prodaje. Janša je na novinarski konferenci minuli teden očitke zavrnil. Pred dnevi je možnost umika napovedal tudi Skipti, ki pa je nato ostal v igri.

Oba ponudnika, islandski Skipti in britansko-nemški konzorcij Bain Capital & Axos Capital & BT, sta imela do petka možnost popraviti svoji ponudbi.
Oba ponudnika, islandski Skipti in britansko-nemški konzorcij Bain Capital & Axos Capital & BT, sta imela do petka možnost popraviti svoji ponudbi. FOTO: POP TV

Prodaja še v tem mandatu?

Na vprašanje, kakšna bi bila sprejemljiva cena, sta Janša in Vizjak dejala, da cena ni bila odločilen parameter. "Glavni problem ni bila cena, ampak prodajni pogoji Skiptija in finančni pogoji konzorcija," je dejal Janša in dodal, da o ceni ne želijo javno govoriti, saj si s tem zmanjšujejo pogajalske možnosti.

Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak o nadaljnjih možnostih ni želel ugibati, ne izključuje pa niti prve javne ponudbe (IPO). Čeprav mnenje komisije ni obvezujoče, vladi ne bo predlagal v odločanje drugačnih zaključkov, je še dodal.

Neuspel mednarodni razpis odpira razmislek o nadaljevanju po drugačni, spremenjeni poti za umik države iz gospodarstva, pravi minister. Postopek prodaje Telekoma bi lahko znova stekel že v času mandata te vlade, dodaja, odločitev lahko pričakujemo "zelo kmalu". Sicer pa za Vizjaka propadel poskus prodaje ne pomeni poraza ministrstva. "Največji poraz bi bila prodaja Telekoma pod ceno oziroma pod zastavljenimi cilji," je dejal in dodal, da je podjetje preveč perspektivno za kaj takega. Zato tudi verjame, da je moč pričakovati boljše ponudbe.

Erjavec še naprej proti

Sam bom temu nasprotoval in tudi menim, da ni možnosti, da bi ta prodaja uspela, saj je še nekaj mesecev do volitev. Tudi če bom v naslednj koaliciji, bom proti temu, da se dobro državno premoženje prodaja. Ni nobenega razloga: proračun nima izgub, zdravstvena blag posluje pozitivno, pokojninska blagajna enako. Karl Erjavec o možnosti prodaje še v tem mandatu

Za komentar smo poprosili ministra za obrambo in predsednika stranke upokojencev Karla Erjavca, ki razprodaji državnih paradnih konjev vseskozi odločno nasprotuje. Dejal je, da ga je novica razveselila. "Zelo sem vesel, da ni prišlo do prodaje Telekoma. Kot veste, sem kot predsednik stranke DeSUS temu ves čas nasprotoval," je dejal v pogovoru za 24ur.com. In dodal: "Jaz bi bil proti, tudi če bi bila ponudba dobra." Prepričan je namreč, "da moramo najboljša podjetja, ki so v državni lasti, ohraniti za boljšo stabilnost pokojninske blagajne". "Ne predstavljam si, kje bomo jemali čez 10, 15 let za pokojnine. Zato je pomembno, da dobra podjetja, ki so v državni lasti, ohranimo še naprej v svoji lasti," je za 24ur.com še povedal minister Erjavec.

Tudi v SLS, kjer so prodaji prav tako nasprotovali, pozdravljajo odločitev komisije. Ta je v celoti potrdila argumente in razmišljanja ljudske stranke, so zapisali v sporočilu za javnost. "V SLS smo optimistični tudi glede lastninjenja Zavarovalnice Triglav in verjamemo, da se bo koalicija uskladila in našla strokovno rešitev, ki bo dobra za vse državljanke in državljane," so dodali. Predsednik stranke Bojan Šrot pa je dejal, da bi lahko delež prodali na način kot delnice NKBM, vendar po bolj realni ceni.

NSi in SDS: Država naj bo dober gospodar

Srečko Hvauc iz SDS pričakuje, da se bo država pri takšnih vprašanjih obnašala kot dober gospodar in poiskala najbolj ugodno ponudbo. "Očitno v tem primeru tisto, kar je bilo ponujeno, ni bilo tisto, kar bi se želelo," je povedal. "Takšna prodaja se izvede le enkrat in pri tem ne gre le zato, da se iztrži največji finančni izplen, ampak da se podjetje naprej uspešno razvija," je poudaril Hvauc.


"V Novi Sloveniji še naprej podpiramo privatizacijo državnega premoženja, vendar ne za vsako ceno, ampak zgolj v primerih, ki privatiziranim družbam omogačajo nadaljno rast in razvoj," je sporočil vodja poslanske skupine Jožef Horvat. Tokrat ponudbi tega nista zagovatavljali, zato odločitev komisije v stranki pozdravljajo.

Zares Telekomu napoveduje usodo NKBM

Postopek je potekal popolnoma nepregledno in ni bilo jasno, kdo postavlja pogoje: država ali kupci. Glede na to, da je predsednik nadzornikov Telekoma nekdo, ki je še pred kratkim prodajal avte v podjetju svojega očeta, je povsem pričakovano, da je prodaja izpadla kot velika polomija. Matej Lahovnik, Zares
Da je odločitev pričakovana in da jo velja pozdraviti, je dejal poslanec Zares Pavel Gantar. Hkrati je opozoril, da je bil poskus prodaje netransparenten, razpis pa nejasen. Vprašal se je, kakšni stroški so ob tem nastali in napovedal, da bo od ministra Vizjaka zahteval javno objavo podatkov o tem.

Gantar pričakuje, da bo vlada "že kmalu sprožila postopek prodaje 10 do 15 ali celo več odstotkov državnega deleža Telekoma malim delničarjem in eventualnim 'domačim' institucionalnim vlagateljem“. Ob tem napoveduje, da se utegne zgoditi podoben scenarij kot pri prodaji NKBM. "To bo sicer politično všečna poteza, a bo bržkone pomenila počasni konec Telekoma oziroma njegovo lastniško razkosanje. Vlada bo na račun javnosti všečnih ukrepov, za katerimi so sicer izključno politični cilji, dosegla negotovo lastniško usodo Telekoma Slovenije,“ dodaja.

'Koalicija se ne bo uspela dogovoriti'

Za Milana Cvikla iz poslanske skupine SD je odločitev "logična posledica razpisa, ki je bil nezakonit in v nasprotju sprejetim odlokom DZ, ki je bil naknadno popravljen, ter na drugi strani postopka, ki je postavil zelo veliko dvomov v cilje vlade," je povedal. Prepričan je, da bi bilo pri Telekomu v prihodnje smiselno razmišljati o dokapitalizaciji družbe in ne o prodaji na hitro. "Telekom potrebuje dodatni kapital, postavlja pa se vprašanje, iz katerih virov bo država vrnila obveznosti do nekdanjih vlagateljev v telekomunikacijsko omrežje," je opozoril.

Poslanca LDS Milana Petka odločitev komisije ni presenetila, saj sta bili po njegovih ocenah obe ponudbi nevredni, nedostojni tega, kar Telekom predstavlja za Slovenijo, za slovensko ekonomijo in za slovensko državo. "To je bilo pričakovano in vse drugo bi bilo presenečenje," je zatrdil. Prepričan je, da se koalicija tudi v prihodnje glede prodaje Telekoma ne bo mogla dogovoriti.

"Mislim, da je odločitev prava. Ta prodaja bi šla zelo na škodo slovenske države in v korist kupca. Če se kaj prodaja, se prodaja zato, da se kaj zasluži, ne pa, da se dela usluge, po drugi strani pa jemlje provizije," pa je komentiral prvak SNS Zmago Jelinčič.

Vrednost delnic padla
Vrednost Telekomovih delnic je po objavi novice padla.
Vrednost Telekomovih delnic je po objavi novice padla. FOTO: Dare Čekeliš

Uprava Ljubljanske borze je ob 11. uri začasno zaustavila trgovanje z delnicami Telekoma Slovenije, do takrat pa se je tečaj delnice znižal in se oblikoval pri okoli 300 evrih.

Na odločitev privatizacijske komisije se je kapitalski trg odzval s padcem. Neuradna informacija o zavrnitvi obeh ponudb je v javnosti zaokrožila že pred zaustavitvijo trgovanja. "Investitorji so bili tako z odločitvijo, vsaj neformalno, že soočeni. Upanja tako ni bilo," je povedal Matjaž Bernik iz borzno-posredniške hiše Ilirika. Po njegovih besedah je bila takšna odločitev komisije pričakovana, na kar je namigoval tudi niz dogodkov v zadnjem času. "Odločitev zato v tem trenutku ni drastična. Ta možnost je obstajala in trg jo je že vračunal v ceno delnice," je pojasnil Bernik.

Bernik je prepričan, da bodo delnice Telekoma Slovenije kratkoročno izgubile na vrednosti, saj je dogajanje v zvezi s privatizacijo Telekoma krojilo trgovanje kar pol leta in ni pričakovati, da bi dokončna informacija ostala brez posledic. Z njim se strinja tudi Jani Javornik iz GBD, ki pravi, da bodo tečaji delnic kratkoročno zagotovo padli, ocenjuje, da bodo izgubili okoli 10 odstotkov vrednosti. Bistvenih padcev pa najverjetneje ne bo, dodaja, saj je bila že doslej možnost neuspeha pri prodaji vpeta v ceno.

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

exim@t-2.net
05. 03. 2008 08.06
murovec: zakaj vam pa EU ni ploskala in vas spodbujala, če ste bili tako zelo dobri in pošteni in delavni? Daj, ne soli pameti pametnim, soli jo sebi enakim! Koga ima sedaj EU za svojega partnerja in ga hvali na najvišjih inštancah? Ropa, morda? Bonsaia morda? Komunizem morda? Beri malo tuje časopise in glej tuje TV postaje. Ups, seveda, saj ne zmoreš, ker nisi sposoben! Nagi sprevženec!
hinko.murovec@siol.net
04. 03. 2008 19.47
EXIM, ja , če bo JJ še nekaj časa tako vladal bo potop, dobil je vse lepo pripravljeno in kaj ste Vi potomci " slovenskih cvetov iz časa NOB " naredili iz tega . Svinjak, razprodali za drobiž, z denacionalizacijo povzročili še več škode kot katera koli vojna in to z vračanjem kolaborantom, Cerkci - RKC itd. In ti pristaš ropa Slovenije si drzneš govoriti o sprevrženosti. Veš kaj si , dr. morda , sigurno pa eden od škodlivih parazitov, ki se je izlegel iz bube domobranskega koloradskega hrošča. Prekleti bedniki, cela EU vam dopoveduje, da delate bedarije in škodo vi pa se kar naprej trkate na prsa. Pojdite , najdite si novega Hitlerja in mu prisezite zvestobo , vi zavedni Slovenci. Vedi ljubi EXIM, če bi bil tvoj vzornik le za delček toliko pošten kot se dela bi si upal Hrvatom postavit po robu, dokler je bil Drnovšek in Račan je zadeva uspevala ker ni bil nihče obremenjen z lopovskimi posli, sedaj Hrvatje veselo izkoriščajo možnost držati tvojega heroja na vajetih. Reve prodane. LP
Tonček Balonček
04. 03. 2008 19.26
Pa kakšno pogorišče neki? Vstopili smo v Evropo in vse pripravili za prevzem EUR (Gaspari)! Potem so se pa sončili eno leto! In kaj je bilo tako narobe, kakšen vesoljni potop? A zadaj sanirajo Kukovička, Bajik in Kuclerjeva, pa Zvet? Ha, ha, to je pa burleska, ne le potop!
exim@t-2.net
04. 03. 2008 18.58
murovec: si ti pozabil, da ste vi, ljubitelji Slovenije, oh in sploh, imeli 12 let časa, da bi uredili Hrvate, uredili meje,...In kaj ste naredili? Nič, pustili pa pogorišče. Delali ste po sistemu: za menoj je lahko vesoljni potop. Sprevrženec na kubik!
hinko.murovec@siol.net
04. 03. 2008 15.32
EXIM, žal si v zmoti, v šoli sem bil kar redno in verjameš, večinoma odličnjak. Podrepna muha bi bilo lepo biti, če gledam sedaj na Vas Janšiste kako lepo uživate v takem položaju a mi ni nikoli dišalo tako življenje. Pravzaprav sem vedno videl in kritiziral napake gospode tako rdeče kot sedaj vseh barv. Skratka ljubi Exim, tvoja predvidevanja so prav toliko osnovana kot trditve JJ o splošnji blaginji naroda. Nekajkrat sem že napisal: če bi JJ in njegov klan delali to kar so v predvolilnem času trobili, če ne bi vedno bolj brezsramno in javno uveljavljali privilegijev samo svojih itd., potem bi bilo lahko res vse precej blizu idealnem. Toda priznal ali ne , veliko stvari je pravo nadsprotje prej zagotavljanega, v veliko primerih se izkazuje pravo diletantstvo, vsemu pa je krona še veliko večja oholost kot jo je prej izkazoval LDS. Vse en hudič je ali ga serje Janša ali Franca, dejstvo je , da dokler bo vsak cepec, ki mu bo uspelo nategnit narod lahko počel kar bo hotel bo v Sloveniji raj za lopove in bedake in pekel za poštene delovne ljudi. Je pa žalostna resnica, da bi JJ v korist nekdanjim izdajalcem šenkal tudi moje hlače. Če mu kdaj slučajno kaj spodleti je edino sreča za že izropano Slovenijo. Kako zna veliki vojskovodja branit ozemeljsko celovitost Slovenije se pa lepo vidi, vsak Hrvaški vrtičkar lahko krade našo zemljo dobesedno pred nosom naših vele junakov osvoboditve . Ja res so lahko ponosni nase. LP
exim@t-2.net
04. 03. 2008 13.18
murovec: ti si pa veliko manjkal v šoli. Glede na tvoje komentarje celo mislim, da si živel in užival kot podrepna muha pri koritu koministične zalege. Niti en tvojih komentarjev nima repa in glave, ima pa ogromno žalitev in sprevrženosti. Jaz sanjam in bom sanjal, tebe pa tlačijo nočne more. In najbolj žalostno pri vsem tem je, da se ne moreš zbuditi.
PraviSvobodnjak
04. 03. 2008 11.07
Hinko.murovec, ti se najprej nauči pisati, ker si nepismen. Komunajzerjem upada priljubljenost, zato pa so tako penasti.
matjaz@artoblikovanje.net
04. 03. 2008 10.36
deyvi.edini Se pa malce motiš. Tudi če si pri T-2, brez Telekoma bi bil brez interneta, ker tako rečeno noben naš internetni operater nima svojega omrežja po celi Slo. Čeprav ostali ponudniki delajo na svojih omrežjih že celo večnost, še kljub temu niso nič skupaj spravli, tako da so vsi povprek več ali majn odvisni od Telekoma. Tuji lastnik bi lahko res prinesel napredek ampak več možnosti je verjetno, da bi izkoriščal še bistveno bolj svoj monopol kot ga sedaj Telekom.
hinko.murovec@siol.net
04. 03. 2008 10.23
EXIM pomlad je tu, polži se množijo, začni se brigat za področje , ki ga obvladaš-polže. To je samo prijateljski nasvet nagega džavljana po zaslugi velikega firerja. Janša z svojo vlado pač skrbi za zaslužke svojih vitezov okrogle mize. Ali je to z prodajo skupne lastnine, ali , ko mu kraja spodleti raznimi strokobnimi analizami niti ni bistveno, važno je , da zadovoljuje svoje in svojih vedno večje apetite. Ah veš Exim , drsenje tal pod nogami , ki ga omenjaš je še kako prisotno a nekje drugje, da to drži prča vsebina in ostrina tvojih nekdanjih in sedanjih komentarjev, seveda moraš svoj prehod iz - v izpeljat dostojanstveno kot za dr. strokovnjaka, ki goji jagode in polže pritiče. Pa lepo sanjaj o blaginji . LP
deyvi.edini@gmail.com
04. 03. 2008 10.19
Telekom je potrebno čim prej prodati dokler še dobimo kaj za njega. Vlak ga je že povozil. Fiksne telefonije je vsak dan manj. ADSL prek bakrenih vodov je tudi v večini primerov neuporabna. Prodaja nezanesljive storitve z okorelim, ne strokovnim in arogantnim kadrom. T-2 je s svojo optiko in VDSL tehnologijo daleč spredaj. Po zanesljivosti ga prekaša že Telemah. Telekom potrebuje močno finančno enekcijo dokapitalizacije in kadrovski prepih od spodaj navzgor.
xes
04. 03. 2008 10.01
Ce bi koalicija delovala kot dober gospodar telekomov ADSL ne bi bil najdrazji v drzavi ....
frančišek
04. 03. 2008 09.59
Ko ste se dotaknili teh poročil Svet na kanalu A, RES NE VEM KDO SPLOH TO GLEDA, toliko neumnosti ko jih natrosijo tu, kao raziskovalno novinarstvo. lol
Tonček Balonček
04. 03. 2008 08.15
Najpomembneje je, da so za svoje ideje spet porabili par mio EUR, svetovalci in revizorji si manejo roke ("Skrbni pregled"). Nisem še slišal, d abi kdo, ki mu gre poslovanje dobro (naša vlada), prodajal zadeve, ki so dobičkanosne, še bolj smešno, da nekim Islandcem, kjer je telefonije manj kot v Ljubljani, še tretje generacije mobilne telefonije nimajo, nam naj bi prinesli novo tehnologijo, ha, ha. Sama mafija!Pogeljte, kaj s edogaja s hrvaškim telekom, odkar so ga prodali (državenmu) nemškemu Telekomu. ADSL -ov imajo manj kot Slovenci, vs estoji in se samo izčrpava, to je zgeld prodaje infrastrukture!! Ta dejstva nimajo nobene zveze s poročanjem POP TV-ja, osredotopčite se na bistvo problema, ne na novinarje!! Karkoli od vitalnih in profitabolnih zadev bo vlada prodala tujcem, ne bo nikoli več slovensko, to je jasno, ne glede na POP TV ali Kanal A, tudi takrat, ko teh dveh rdečih trobil ne bo več!!
exim@t-2.net
04. 03. 2008 08.11
deyvo: se strinjam! Zadnjič sem na SvetunakanaluA štel pogojnike in jih je bilo 69!!!!!!!!!! Po eni strani mi je pa všeč to "streljanje iz vseh topov", saj nedvoumno kaže na to, da bonsai in njegova klika izgubljajo tla pod nogami. Perfidno nameščanje "grehov" vladi in JJ osebno je že tako prozorno, da celo mamke iz najbolj nerazvitih delov naše države ne verjamejo več, kljub temu, da ima bonsai "tako lepe plave oči"!
deyvi.edini@gmail.com
04. 03. 2008 00.13
Poročanje na POP TVju je že absurd. Dvomijo v vse kar uradno izjavi vlada - današnji prispevek o prodaji telekoma, ko natolcujejo, da ni prišlo do prodaje zaradi notranji sporov v koaliciji. Vse eno pa objavijo izjavo ministra za gospodarstvo, ki trdi, da vlada ni odstopila od prodaje telekoma. Objavljajo pa novice za katere sicer povejo, da so nepreverjene istočasno pa pripomnijo, da jim oni verjamejo in so zato verjetne.
jansa-arms
03. 03. 2008 20.25
Če niso predragi bi pa jest kupu!
AndrejPaTo
03. 03. 2008 20.21
Dokler bo tole podjetje v državni lasti nas bo imelo pravico posiljevat s svojimi cenami in z vsemi sredstvi ovirat konkurenco - tudi takšnimi pod mizo - če se spomnem samo T-2 štorije v preteklih letih. Jaz pa od tega da Telekom ostane v državni lasti tako ne bom nikoli nič mel.
Adolph
03. 03. 2008 18.00
Erjavec,Koncno neko pametno stalisce
ivan.vindis@gmail.com
03. 03. 2008 15.54
Kakšen božji volek je ta Erjavec :))) Matilda se mu prav nasmiha :))) Kako hitro mu lahko JJ ustreže :)) Ja do volitev, pol pa bo kak bo :)))
hrcekmuri
03. 03. 2008 15.45
v vojski je bil vedno red,bravo minister