Gospodarstvo

Telekom kupil makedonski Cosmofon

Atene, 30. 03. 2009 10.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Telekom Slovenije je podpisal pogodbo z vodilnim grškim mobilnim operaterjem Cosmonote o nakupu makedonskega mobilnega operaterja Cosmofon in GTS. Posel je vreden 190 milijonov evrov.

Telekom Slovenije
Telekom Slovenije FOTO: Dare Čekeliš

Telekom Slovenije je danes s Cosmote in Germanos podpisal pogodbo o nakupu 100-odstotnega deleža družbe Cosmofon Mobile Telecommunications in 100-odstotnega deleža v družbi Germanos Telecom (GTS). Skupna vrednost transakcije znaša 190 milijonov evrov, so sporočili iz Telekoma.

Pogodbo o nakupu oziroma prodaji sta podpisala predsednik uprave Telekoma Bojan Dremelj in namestnik glavnega izvršnega direktorja Cosmonote Group Michael Tsamaz.

Grško družbo OTE (Hellenic Telecommunications Organization) so v prodajo Cosmofona prisilile makedonske oblasti, potem ko je v njo investiral Deutsche Telekom. Deutsche Telekom ima namreč pomembne deleže tudi v drugih dveh konkurenčnih mobilnih operaterjih v Makedoniji.

Bojan Dremelj je ob tem dejal: "Zelo smo zadovoljni, da smo podpisali dogovor o nakupu 100-odstotnega deleža v Cosmofonu in družbi GTS. Ta nakup zaokroža in dopolnjuje naše dosedanje aktivnosti v Makedoniji, hkrati pa predstavlja pomemben korak v naši strategiji postati eden najpomembnejših telekomunikacijskih ponudnikov v JV Evropi.

Predsednik uprave Telekoma Bojan Dremelj
Predsednik uprave Telekoma Bojan Dremelj FOTO: Kanal A

Michael Tsamaz pa je ob podpisu povedal: "Zelo smo veseli, da lahko objavimo uspešno zaključeno prodajo Cosmofona in GTS, in zanimanje za nakup, ki ga je pokazalo več telekomunikacijskih skupin. Radi bi se zahvalili in čestitali Telekomu Slovenje, kot tudi vsem drugim sodelujočim v tem procesu. V nadaljevanju želimo Cosmofonu, GTS in vsem zaposlenim, s katerimi smo sodelovali kot člani Cosmonote Group, veliko uspeha v prihodnje. Prepričan sem, da bo Telekom Slovenije nadaljeval uspešno začrtano pot na makedonskem trgu.

Cosmofon je začel s svojo komercialno dejavnostjo junija 2003 in ima drugo mobilno licenco v Makedoniji. Cosmofon je Avgusta 2005 kupil največji grški mobilni operater Cosmonote Group, sicer del grškega nacionalnega telefonskega operaterja Hellenic Telecomunications Organization – OTE. Cosmofon ima danes približno 30-odstotni tržni delež v Makedoniji. Germanos Telecom pa je distributer Cosmofonovih storitev v državi, s 66 prodajnimi mesti.

Pogodbo o nakupu mora potrditi še makedonska regulatorna agencija.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marselika
30. 03. 2009 23.01
Vse prodat pa bomo srečni.
Buena Vita
30. 03. 2009 22.59
damirg@email.si
30. 03. 2009 22.04
kje telekomu slovenije tolk denarja, ka še sam ni tolk vredn?
odbogaposlan
30. 03. 2009 18.17
He,he. Še ena slaba naložba, naših velecenjenih meneđerjev!
drzavljan35
30. 03. 2009 11.33
Zdej pa imamo TELEALFA :) No zdej pa porihtajte, da SLO drzavljani, ko dopustujejo dol imajo klice po interni tarifi.