Gospodarstvo

Telekom gre na borzo

Ljubljana, 25. 09. 2006 11.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Z oktobrom bodo na prostem trgu Ljubljanske borze začeli trgovati z delnico Telekoma.

Telekom Slovenije je danes vlagateljem predstavil svojo delnico, predsednik uprave Ljubljanske borze Marko Simoneti pa je predsedniku Telekomove uprave Bojanu Dremlju izročil listino o sprejemu v borzno kotacijo.

Na borzi bo kotiralo 6.535.478 navadnih imenskih delnic, nominalna vrednost Telekomove delnice pa znaša 10.000 tolarjev. Trgovanje z delnico s skrajšano skupno oznako TLSG se bo začelo 2. oktobra.

Telekom Slovenije
Telekom Slovenije FOTO: POP TV
Imamo močno, agresivno konkurenco, regulatorja, ki vztrajno vzpodbuja še več konkurence in marsikdaj tudi na račun naših prihodkov, vendar vse te stvari sprejemamo kot del poslovnega življenja in začrtane rezultate bomo kljub temu dosegli. Bojan Dremelj, predsednik uprave Telekoma Slovenije

Dremelj je dejal, da je bilo zanimanje vlagateljev veliko, podobno kot ob predstavitvi na nedavnem Dnevu slovenskega trga kapitala na Dunaju. "Borzna kotacija je prelomni trenutek, preizkus naše sposobnosti," je dejal Dremelj. Tudi Simoneti je kotacijo Telekomovih delnic označil za pomembno za organizirani trg kapitala in Ljubljansko borzo. "Po velikosti bo to druga največja družba na Ljubljanski borzi, tudi glede dejavnosti je to zelo zanimiv izdajatelj," je dejal Simoneti.

V skladu s strateškimi usmeritvami za privatizacijo, ki jih je vlada sprejela maja, bo Telekom šel v postopno privatizacijo z mešanim lastništvom. Privatizacija naj bi bila predvidoma končana v treh letih.

Država naj bi obdržala 25 % in eno delnico

Prodaja približno 49-odstotnega deleža države in obeh paradržavnih skladov v skupini Telekom Slovenije bo potekala v treh korakih: z uvrstitvijo delnic na borzo, odprodajo desetih odstotkov delnic državljanom in odprodajo 39 odstotkov delnic strateškemu investitorju. Država bo po končani privatizaciji tako obdržala 25 odstotkov in eno delnico.

Delnica je bila v borzno kotacijo sprejeta 18. septembra, danes pa bo Skupina Telekom Slovenije, ki jo poleg matične družbe sestavljajo še Mobitel, SiOL, GVO, Avtenta.si in Teledat, predstavila tudi poslovanje in vizijo za prihodnost.

Na sivem trgu 75.000 tolarjev in več

Ko so se pojavile prve govorice o možnosti kotacije na borzi, je cena delnice na sivem trgu sredi poletja eksplodirala. Marca letos je bila vrednost delnice blizu 30 tisoč tolarjev, zadnje tedne pa jih borznoposredniške hiše kupujejo od malih vlagateljev tudi po 75 tisoč tolarjev in več.

Telekom Slovenije
Telekom Slovenije FOTO: POP TV

Po Dremljevih besedah se je v zadnjih petih letih vrednost delnice povečala za trikrat, v zadnjih šestih mesecih pa za več kot 30 odstotkov. Telekomu še ni treba objavljati polletnih rezultatov, zato natančnih vrednosti Dremelj ne želi zaupati. Dejal je le, da poslovanje tako družbe kot skupine tudi letos presega načrte in da bodo rezultati nekoliko boljši kot v prvi polovici lanskega leta.

Po neuradnih podatkih je imel Telekom Slovenije do septembra okrog 75 milijard prodajnih prihodkov.

Predsednik uprave Telekoma je povedal še, da so prva slovenska družba na borzi, ki je sprejela pravilnik o omejevanju trgovanja z delnicami na podlagi notranjih informacij. Poleg tega je Telekom pretekli petek z Abanko Vipo podpisal pogodbo, s katero je banko pooblastil za vzdrževanje likvidnosti svoje delnic.


Zamujena priložnost zgodnejše privatizacije

Na Ljubljanski borzi primanjkuje nekaterih sektorjev, tako s področja zavarovalništva, bančništva, telekomunikacij, ki so zelo zanimivi za portfeljske vlagatelje. S tem ko se nam bo pridružil Telekom, bo tudi Ljubljanska borza postala bistveno bolj reprezentativna za slovensko gospodarstvo in bolj zanimiva za portfeljske vlagatelje, tudi iz tujine. Marko Simoneti, predsednik uprave Ljubljanske borze

Kritiki prepočasnega lastninjenja Telekoma Slovenije menijo, da naj bi bila vodilna slovenska telekomunikacijska družba vredna precej manj kot je bila vredna pred nekaj leti. Možni tuji strateški partnerji so se namreč zaradi obsežnih vlaganj in privatizacije nekdanjih državnih telekomov drugod po Evropi finančno izčrpali in niso več pripravljeni ponujati visokih zneskov.

Po mnenju komentatorjev poslovnega časnika Finance pa kljub zakulisnemu mešetarjenju za male vlagatelje ni vse izgubljeno. Predvsem za tiste, ki vlagajao v vzajemne sklade in 'ide', saj bo njihova vrednost že ob začetku kotacije 2. oktobra vredna za nekaj odstotkov več.

Telekom na borzi
Telekom na borzi FOTO: POP TV


Manj državnega zaščitništva, večja učinkovitost?

Od trenutka uvrstitve na borzo se bo cena delnice oblikovala tržno, Skupina Telekom Slovenije pa se bo morala ob zatonu stacionarne telefonije še bolj intenzivno spopasti z inovativnimi rešitvami.

"Spremeniti bomo morali kulturo družbe, način komuniciranja, graditi odnose z investitorji in zaščititi notranje informacije," je ob današnji predstavitvi povedal predsednik Telekomove uprave Dremelj.

S privatizacijo in umikanjem državnega lastništva bo tudi manj razlogov, da bi se vlada kot posredna lastnica obnašala zaščitniško in s tem pomagala vzdrževati monopolni položaj Telekoma, ki negativno vpliva na konkurenco na trgu telekomunikacijskih storitev.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.