Gospodarstvo

Telekom: Čas se izteka

Ljubljana, 28. 09. 2007 09.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zainteresirani za nakup deleža v Telekomu imajo še danes čas za vložitev vloge za pridobitev statusa registriranega ponudnika.

Telekom
Telekom FOTO: POP TV

V ponedeljek naj bi bilo znano, koliko prijav je ministrstvo za gospodarstvo dobilo za nakup 49,13-odstotnega deleža v Telekomu Slovenije, in od koga. Registracija ponudb sodi v prvo fazo prodaje Telekoma, v okviru katere bodo ponudniki poslali nezavezujoče ponudbe na podlagi prejetega informacijskega memoranduma.

Vsi zainteresirani za pridobitev statusa registriranega ponudnika morajo predložiti obrazec s kontaktnimi podatki in korporacijske dokumente, podpisati pogodbo o varovanju tajnosti podatkov ter plačati 10.000 evrov, ki gredo v državni proračun.

V drugi fazi privatizacije Telekoma bodo nato izbrane registrirane ponudnike povabili k oddaji zavezujočih ponudb na podlagi opravljenega skrbnega pregleda družbe, poročila o prodajalčevem skrbnem pregledu in drugih dokumentov v zvezi s transakcijo. Komisija, ki je poziv objavila skupaj z vlado oz. ministrstvom za gospodarstvo, si sicer pridržuje pravico odločiti se tudi za izvedbo tretje faze postopka, in sicer licitacijo.

Potrebna bo še javna ponudba

V četrtek je hrvaški spletni portal Poslovni.hr poročal, da naj bi se Deutsche Telekom v začetku tedna odločil, da se bo udeležil tekme za nakup 49,13 odstotka Telekoma Slovenije, in sicer prek svoje hrvaške hčerinske družbe Hrvatski telekom (T-HT). Družba T-HT, ki je v 51-odstotni lasti Nemcev, naj bi razpisno dokumentacijo za nakup Telekoma dvignila danes.

Izbrani kupec bo moral objaviti javno ponudbo za nakup preostalih delnic družbe skladno z zakonom o prevzemih in ostalo veljavno zakonodajo ter v skladu s pogodbami za izvedbo transakcije.

Država je mednarodni javni poziv za prodajo 49,13-odstotnega deleža v Telekomu Slovenije objavila 31. avgusta, komisija za vodenje in nadzor postopka prodaje pa bo upoštevala samo tiste nezavezujoče ponudbe registriranih ponudnikov, ki jih bo prejela do 15. oktobra do 15. ure.

Kot je še pred objavo javnega poziva dejal direktor direktorata za elektronske komunikacije na gospodarskem ministrstvu Matjaž Janša, naj bi po pričakovanju ministrstva interes za državni delež v Telekomu izkazalo od 10 do 15 ponudnikov. Z nekaterimi naj bi se na ministrstvu že pogovarjali.
V javnosti se že nekaj časa pojavlja več imen potencialnih kupcev: turški Türk Telekom, madžarski Magyar Telekom, islandski Skipti in Telekom Italia.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
28. 09. 2007 11.01
Politik, pač na našo žalost NIMAM kaj dodati na tvoj post. Sedaj se bodo javili iz JJ pomladka, kako je to dober, da prodamo tujcem.
politik70
28. 09. 2007 10.29
Saj ne rečem da res nismo mali in nekunkurenčni samo da pa ta vlada proda 4 največja podjetja Nemcem (Luka Koper,Interevropa,SŽ in za posladek TELEKOM) Ozirom Angeli Merkel je pa višek.Vsa podjetja eni močni stranki v Nemčiji samo zato ker ga JJ serje in ga ma Merklova v šahu.Vi se kar tolažite z izbiranjem najugodnejših in cenejših. Nobeden ne kupuje zato da bi nam kaj pocenil.Zanima jih samo obvladovanje trga in stem dobiček.In na koncu bomo hlapci.Tako velika podjetja ki poleg tega (razen SŽ) delajo nadpovprečno dobro nebi smeli prodati enemu kupcu .Pri tem poslu pa vse poti vodijo k Angelci pa lajajte kar čte. Ko enkrat prodaš nikoli več nimaš podjetja ki ustvarja dobiček denar porabiš in postaneš brezdomec,klošar hlapec enostavno te pohodijo.