Gospodarstvo

Tekstilci podpirajo stavko

Murska Sobota, 15. 02. 2008 16.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sindikat pomurskih tekstilcev podpira stavkovne zahteve zveze svobodnih sindikatov in morebitno stavko.

Sindikat pomurskih delavcev tekstilne in usnjarskopredelovalne industrije se je danes pridružil stavkovnim zahtevam Zveze svobodnih sindikatov Slovenije in morebitni stavki 28. februarja, če z delodajalci ne bo ustreznega dogovora o povišanju osnovnih plač.

Aleš Kumperščak
Aleš Kumperščak FOTO: POP TV

Kot je po sestanku zaupnikov območne organizacije Sindikata tekstilne in usnjarskopredelovalne industrije Slovenije (Stupis) povedal predsednik Drago Forjan, imajo delavci iz Pomurja v državi odločilno vlogo. Samo med tekstilci imajo večino, v celotni panogi pa približno polovico članov. Pomurska podjetja so Mura Murska Sobota, Planika Turnišče, Dani-Eli Žižki, RLS Gornji Petrovci, Getex Križevci in Epas-Elos Gornja Radgona. V Sloveniji je v panogi zaposlenih slabih 23.000 delavcev, v sindikatu jih je okrog 14.000, od tega aktivnih 9000.

Kakšne so zahteve?

Zahteve sindikata Stupisa izhajajo iz zahtev Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, da se osnovne plače v prvih petih razredih povečajo za 10 odstotkov, da se osnovne plače od petega do devetega tarifnega razreda povečajo za 5,6 odstotka in da se minimalna plača poveča za 50 evrov, zaposleni - kar je odvisno od produktivnosti v posameznem podjetju - pa morajo participirati tudi delež iz naslova produktivnosti. V pogajanjih so po besedah Forjana pripravljeni, da se z delodajalci najdejo na določeni poti.

Na vprašanje, kaj se dogaja v največjem slovenskem tekstilnem podjetju Mura, je Forjan dogovoril, da so pogajanja o povišanju plač stekla, vendar zaradi interesa obeh strank  več o tem ne more govoriti, v sindikatu pa si želijo, da bi do odločilnega datuma, 22. oziroma 23. februarja, ko je po zakonu potrebno napovedati stavko, prišli do dogovora.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fmunih@email.si
16. 02. 2008 21.54
TEKSTILCI, Z VIŠJO PLAČO BOSTE IZGUBILI DELO. OČITNO SE VAM TO IZPLAČA!? BOLJE BI BILO IGNORIRATI NAKUPE PRI TRGOVCIH, KI SO DVIGNILI CENE!
append
16. 02. 2008 02.01
se pravi...ce prav razumem bi stavka brez podpore tekstilcev padla?