Gospodarstvo

Ekonomska kriza: 'Najhujše šele prihaja'

Ljubljana/Pariz/London, 24. 11. 2008 11.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
43

Po nekaterih napovedih naj finančne krize še dolgo ne bi bilo konec. Nasprotno, najhujše šele prihaja, pravijo pri Mednarodnem denarnem skladu. Vrhunec je pričakovati šele leta 2010.

Ekonomist Olivier Blanchard iz Mednarodnega denarnega sklada (IMF) je opozoril, da se bo globalna finančna kriza še okrepila in da pred letom 2010 ni pričakovati izboljšanja. "Najhujše še prihaja," je prepričan. Dodal je, da mora preteči še dosti časa, preden se bodo stvari normalizirale. IMF je sicer prejšnji teden obljubil pomoč Latviji, potem ko je že finančno podprl Islandijo, Ukrajino, Srbijo in Pakistan. Blanchard ob tem opozarja, da ta institucija nima dovolj denarja za reševanje vsakega finančnega problema. "Nikoli nismo imeli toliko denarja."

IMF je sicer kar petino svojega 250 milijard dolarjev težkega proračuna potrošil v zadnjih dveh letih. Blanchard je ob tem pozval osrednje banke po svetu, naj znižajo obrestne mere. Prejšnji teden jih je za celo odstotno točko znižala že največja švicarska banka. Po njegovem mnenju se morajo banke čim bolj približati ničelni stopnji.

Podpora še Turčiji

IMF pa je kljub temu zdaj še Turčiji ponudil 19 milijard dolarjev posojila.

Turški vladni predstavniki ne želijo razkriti, za koliko sredstev je zaprosila Ankara, neuradno pa naj bi vlada v boju proti posledicam svetovne finančne krize upala na kreditno linijo v višini od 20 do 40 milijard dolarjev.

Po pojasnilih vlade Turčija ne potrebuje omenjenega posojila IMF nujno, vendar pa bi dogovor s to ugledno mednarodno ustanov po njihovih pojasnilih okrepil tuje zaupanje v turško gospodarstvo in državi omogočil dostop do sredstev, če bi jih potrebovala.

Doma zmagovalec Aerodrom Ljubljana

Velik, 9,78-odstoten skok navzgor, na 31,87 evra, so doživele delnice Aerodroma Ljubljana.
Velik, 9,78-odstoten skok navzgor, na 31,87 evra, so doživele delnice Aerodroma Ljubljana. FOTO: Dare Čekeliš

Tečaji delnic na Ljubljanski borzi so sicer trgovalni teden v povprečju začeli z rastjo. Najbolj so se danes podražile delnice Aerodroma Ljubljane, Intereurope, Abanke in Krke. Rast sta zabeležila tudi osrednja indeksa; delniški indeks SBI 20 je pridobil 2,46 odstotka, indeks najpomembnejših podjetij SBI TOP pa 2,82 odstotka. Indeks SBI 20 je danes v primerjavi s petkom pridobil 99,14 točke oziroma 2,46 odstotka in trgovanje sklenil pri 4125,98 točke, indeks SBI TOP se je zvišal za 25,82 točke oziroma 2,82 odstotka, na 941,58 točke.

Na borznem parketu je bilo danes sklenjenih za 4,8 milijona evrov poslov. Znova največ z delnicami Krke, 1,06 milijona evrov, katerih enotni tečaj se je zvišal za 5,55 odstotka, na 53,62 evra. Z delnicami Telekoma Slovenije je bilo ob 4,20-odstotni rasti za 202.070 evrov poslov, njihov enotni tečaj se je oblikoval pri 151,70 evra. Tretje najprometnejše so bile delnice Gorenja, s katerimi je bilo za 132.090 evrov poslov, enotni tečaj pa se je zvišal za 0,29 odstotka, na 14,03 evra.

Padec so danes med drugim zabeležile delnice Zavarovalnice Triglav (–2,37 odstotka, na 17,69 evra), Nove Kreditne banke Maribor (–1,58 odstotka, na 11,80 evra) in Pivovarne Laško (–0,84 odstotka, na 42,47 evra).

Delnice Aerodroma Ljubljana so se podražile za 9,78 odstotka, na 31,87 evra. Več kot štiriodstotno rast so zabeležile tudi delnice Intereurope (+6,19 odstotka, na 9,78 evra), Abanke (+6,14 odstotka, na 52 evrov) in Luke Koper (+4,41 odstotka, na 24,60 evra).

Porast na evropskih borzah

Evropske vrednosti delnic so danes po odprtju borz prav tako porastle. Delniški indeks Eurofirst 300, ki vključuje najpomebnejša evropska podjeta, se je dvignil za 3,7 odstotka, na 788, 91 točke. Indeks je samo ta teden izgubil 12 odstotkov, kar je bila najnižja vrednost v več kot petih letih. V celoti je indeks Eurofirst 300 izgubil skoraj 48 odstotkov vrednosti.

Dvig so beležile tudi sledeče borze: Britanski indeks FTSE 100, nemški DAX in francoski CAC-40. Njihove vrednosti so se v povprečju dvignile med 3,1 in 4,3 odstotki.

Nafta nekoliko navzgor

Zahodnoteksaška lahka nafta z januarskim dobavnim rokom se je na newyorški borzi podražila za 59 centov, na 50,52 dolarja.
Zahodnoteksaška lahka nafta z januarskim dobavnim rokom se je na newyorški borzi podražila za 59 centov, na 50,52 dolarja. FOTO: Reuters

Cene nafte so se med današnjim trgovanjem v Aziji nekoliko zvišale. Na trgu se je namreč okrepil optimizem, potem ko je novoizvoljeni predsednik ZDA Barack Obama napovedal odločen spopad s finančno in gospodarsko krizo takoj po svoji zaprisegi 20. januarja prihodnje leto. Zahodnoteksaška lahka nafta z januarskim dobavnim rokom se je med današnjim azijskim elektronskim trgovanjem na newyorški borzi podražila za 59 centov, na 50,52 dolarja za 159-litrski sod. V petek se je sicer podražila za 51 centov, na 49,93 dolarja.

Severnomorska nafta brent z decembrskim dobavnim rokom se je v Londonu podražila za 17 centov, na 49,36 dolarja, naftna košarica držav Organizacije držav izvoznic nafte (Opec), ki jo sestavlja 13 najpomembnejših vrst nafte držav kartela, pa se je v petek znižala za 1,50 dolarja, na 42,56 dolarja.

SŠK o finančni krizi

Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK) je že pred letom opozorila na potrebo po zdravih ekonomskih temeljih, varčevanju in odgovorni porabi. Sedaj želi komisija opozoriti na nevarnosti posledic svetovne finančne krize, ki lahko globoko in dolgoročno prizadenejo prebivalce naše države, podjetja in državo samo, saj se kriza postopoma prenaša tudi v realni sektor gospodarstva in pospešuje gospodarsko recesijo ter tako pomen zdravih financ za družbeno ekonomski razvoj in socialni mir.

V Slovenski škofovski konferenci so pozvali vse politične, gospodarske in finančne institucije, da usmerijo napore v ukrepe za blažitev negativnih posledic finančne krize in ohranijo zaposlitve delavcev.

"Iz želje po takojšnjem in nerazumno visokem dobičku so finančniki ločevali finančne tokove od realnega gospodarstva in načel zdrave pameti. To je bilo mogoče tudi zaradi politike cenenega denarja, ki so jo vodile centralne banke, in s kreditno ponudbo dodatno omogočale hitro rast premoženja na kapitalskem in nepremičninskem trgu," so zapisali.

Veliki padci vrednosti delnic so zmanjšali privarčevana sredstva prebivalstva in podjetij, zaradi negotovosti na finančnih trgih se je zmanjšala likvidnost bank, posojila, zlasti dolgoročna, so postala težje dostopna in dražja. Zmanjšana kupna moč vseh porabnikov vpliva na zmanjševanje naročil, zato se v nekaterih panogah že zmanjšuje proizvodnja, delavce pa odpuščajo. Po mnenju Komisije za pravičnost in mir je potrebno okrepiti mehanizme, ki lahko preprečijo slabšanje položaja in zagotavljajo mir in stabilnost v družbi.

Pozvali so še vse politične, gospodarske in finančne institucije, da usmerijo napore v ukrepe za blažitev negativnih posledic finančne krize in ohranijo zaposlitve delavcev. Poudarjajo še, da naj institucije sodelujejo z EU pri oblikovanju sprememb, ki bodo preprečevale nerazumna tveganja, zlorabe in špekulacije.

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
25. 11. 2008 15.05
DEJTE SE SPOMNIT ZGODOVINE, v vsaki krizi,in v vsem hudem so preživeli ta pridni,in to bo tako tudi sedaj,tak pa ki samo joka,pa naj joka,ker si nič ne zasluži,nima nič,kar je tudi prav če ni dela,je treba pa njive delat, v gozdovih sadeže pobirat,gobe,vse je to denar
Buena Vita
25. 11. 2008 15.02
gospakatja vedno ponavljam vaše in moje besede dela je dovolj,več kot preveč,MANJKA DELAVCEV ampak,v social-komunizmu so bili navajeni imet stalne službe,brez migat,večino časa prebit v oštarijah ti cajti so pač šli,adios hja,ŠPICELJ,SEDAJ BOŠ ŠPECAL SOSEDE,TO TI GRE OD ROK,IN TVOJI MAFIOZOTI TE BODO DOBRO NAGRAJEVALI,ZATO NE JOKAJ
strojo
25. 11. 2008 10.07
SPICELJ sej te bo Kresalova vozila z zasebnim letalom v Milano na šoping.
SPICELJ
25. 11. 2008 09.42
Kar je Janša zakuhal v 4 letih,bomo sedaj jedli...
Dejan Krk
25. 11. 2008 09.12
Ja kriza je tu ni kaj. Moja sestra je od 1.12 na zavodu. Pa še dost njenih sodelavk. Pr skoraj vseh podjetjih je napovedano odpuščanje delavcev. @gospakatja kar se hoferja tiče ne vem od kod vam ta podatek 950 bruto za 4 ur na dan. Plača prodajalke je 400-450e neto na mesec prevoz katerega plačajo komaj polovico realnega zneska. Ena prjateljica je en cajt delala tam in dala odpoved po 3 mesecev. Včasih delala od 8 do 20 zvečer. To je 12 ur na dan ne pa 4. Nadure v dobrem. :)
Ranunculus
25. 11. 2008 08.49
izbruh Bravo, fajn komentar. Ne moreš verjet, kako majhna družba ljudi je skeptična do kazalcev, ki zadeve samo napovedujejo in kako se potem, ko udarijo vsi zavzemajo za rešitve ali pa le sklepajo roke in se smilijo sami sebi, naredijo pa nič. In potem danes poslušam s strani znancev o ogroženosti okolja zadeve, s katerimi sem jih dolgočasil 10 let nazaj, medtem ko sami očitno v to, kar govorijo ne verjamejo, ker imajo v stanovanju z galerijo pozimi 25 stopinj in vozijo avto s porabo 12 l na 100 km. Ko bi vsaj bili konsistentni s svojim življenjskim slogom in rekli, da zagovarjajo teorijo o topli gredi kot neodvisnem cikličnem naravnem pojavu - ne, govorijo, da je treba rešit svet, vendar pa bi naj ga drugi rešili zanje medtem, ko se sami zarad kratkovidnosti trudijo zadeve še poslabšat. Kar se pa Cerkve tiče je pa Stres najboljšo prijavil. Pohlep je kriv. Ja, to je eden od smrtnih grehov in dejansko ima opravka s krizo. Ampak Cerkev je do dovolj velike mere izgubila moč, da z razglasitvijo smrtnih grehov ne more toliko vplivati na ljudi, da bi si pridobila ekskluzivne pravice... Ljudje smo (se ne bom izvzemal, ker sem obupal) res ovce...
izbruh@gmail.com
25. 11. 2008 08.36
Patetično je, kako zdaj vsi pišejo samo o krizi, kako so vsi pametni, kaj je do nje privedlo, ipd. Poglejte 3 mesece stare časopise: pisalo se je samo o tem, kako čim več zapravit, kaj vse je \"trendy\", pelo se je hvalnice liberalizmu, ipd. Cerkev je takrat skrbel Islam, splavi in pornoidustrija, o norostih na področju ekonomije pa ni nihče niti črhnil. Isto je bilo s podnebnimi spremembami: dokler ni bila to \"vroča\" tema, je nihče niti omenil ni. Ko je postala pa ema št.1, so bila pa vseh polna usta samo o tem. Cerkev okolja niti omenila ni, dokler niso vsi pisali o njem. Potem je pa piskerček pristavila. Cerkev zanimajo samo \"krščanske vrednote\", karkoli že to je, medije zanimajo samo senzacije, folk pa vse to požre brez grizenja in se pusti furat kakor veliki hočejo. Še malo, pa bodo našli \"demokratičen\" način za zažiganje čarovnic - če se ne bo ta civilizacija prej sesula sama vase...
gospakatja
25. 11. 2008 08.16
v italiji ni služb, pač pa delo. to pa je tudi v sloveniji. v hoferju stalno visijo plakati, s katerimi vabijo delavce in delavke ( za 4 ure ponujajo 950 euro bruto, regres, božičnico in kasneje stalno zaposlitev!), na vhodih v zavode za zaposlovanje so celi snopi povpraševanj po delavcih, isto v časopisih. res je, da to niso (verjetno) službe, je pa delo! in kje so delavci? na zavodu!
ISTTRA
25. 11. 2008 04.03
Mislim, da je vsaka kriza za nekaj dobra.Žalostno je samo to, da so nekatera področja v Sloveniji,kjer zaposlitve sploh ne moreš najti, tudi če hočeš.Primorje rešuje Italija, saj množica ljudi dela preko meje.Sploh pa je v tem času hudo preživet. Je pa res, da bo ta kriza počistila nekatera podjetja, ki bi morala že davno zapreti svoja vrata.Žal...nihče niti zase ne ve,kaj bo jutri.
smeh-lol
25. 11. 2008 00.07
Evropa bi morala centralizirati gospodarstvo do take mere, da bi lahko v primeru svetovne krize reševale sebe in ostala tik nad recesijo na 0% gospodarski rasti. To bi bilo zelo težavno narediti ampak nič ni nemogoče!
srecnii
24. 11. 2008 23.58
Ekonomska kriza: \'Najhujše šele prihaja\' za podjetja. Delavci že od nekdaj nimajo \"nič\". Zgubit nimajo, kaj ???
fuksel
24. 11. 2008 23.11
LOL in s takimi izjavami še krepijo krizo.... :) da bodo razni magnatorji prišli do enormnega bogastva še ceneje.... ne se hecat....
contra-potentes
24. 11. 2008 22.54
cerkvene visoke živine najbolj skrbi za zmanjševanje darov vernikov,ne pa posledice, ki jih že in jih še bomo zaradi krize doživljali.duhovniki naj pa molijo k bogu za boljšo zdravstveno oskrbo.ko so škofije kasirale milijone davkoplačevalskih evrov od države in dobivale v last nepremičnine, posestva,gozdove in npr. po prevzemu Pokljuke odpuščale zaposlene na GG Bled_ zakaj takrat ni nihče omenjal catch the cash?
srecnii
24. 11. 2008 22.48
Balon je počil, prav je tako. Monopoli so do danes imeli XXX % dobičke, sedaj pa jim naj gre vse v franže. Drugače pa novinarji samo preveč napihujejo vse skupaj in strašijo ljudi. Če bo res, kdo na zgubi bodo to tisti, ki so do danes se basali z denarjem. Razna podjetja, ki so se z dolgovi vlekla bi se pa mogla zapret že pred leti so se pač šele danes, žal pa tud zapolseni izgubijo službe, ampak taki so dobival, minimalno plačo. MENIM, DA JE TO VSE NAPIHNJENO.
Epi
24. 11. 2008 22.20
Ma to je \"kao\" finančna kriza.
johndoe35
24. 11. 2008 22.19
Seveda bo kriza. Predvsem v Sloveniji zaradi komunistične vlade
Dragon_13
24. 11. 2008 22.03
Vsi po vrsti napihujete krizni balon, ko bo počil, krize kar naenkrat ne bo več, jaz osebno pa vem da krize ni, dogaja se periodično globalno striženje ovac.
Indeks
24. 11. 2008 22.02
Pa se res strinjam! Če smo Yugo preživeli, bomo pa še to, če ne bo hujšega! Malo optimizma, pa bo!
caps1
24. 11. 2008 21.58
Normalno, da bo kriza! Krizo bo težko reševat iz fitnesa in lepotnega studija..
temnolasec30
24. 11. 2008 21.46
Menim, da podjetja pridno zlorabljajo to kao \"finančno krizo\"...samo poglejte, še vatikan se oglaša-pa vedno govorijo o skromnosti...