Gospodarstvo

Ali se splača kupovati delnice?

Washington/Bruselj/Ljubljana, 19. 09. 2008 09.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na Ljubljanski borzi se je vrednost večine delnic povečala, tudi za deset odstotkov. Kaj se bo v prihodnosti dogajalo, smo povprašali finančnega analitika.

Tečaji delnic na Ljubljanski borzi so današnje trgovanje začeli z rastjo. Vrsta delnic se je podražila že za več kot devet odstotkov, pocenile pa so se delnice Zavarovalnice Triglav, ki je zjutraj sporočila, da ima v portfelju tudi obveznice banke Lehman Brothers.

Vrsta delnic se je podražila že za več kot devet odstotkov.
Vrsta delnic se je podražila že za več kot devet odstotkov. FOTO: Dare Čekeliš

Osrednji delniški indeks SBI 20 je v prve četrt ure trgovanja pridobil 5,46 odstotka in se trenutno giblje pri 6386,51 točke. Indeks t.i. blue chipov, SBI TOP, pa se je doslej zvišal za 6,12 odstotka na 1434,33 točke.

Delnice Luke Koper so se doslej podražile že za 9,38 odstotka, Krke za 9,27 odstotka, Aerodroma Ljubljana za 9,18 odstotka, Pivovarne Laško za 9,02 odstotka, Istrabenza za 8,82 odstotka in Pozavarovalnice Sava za 7,17 odstotka. Dražijo se tudi vse ostale pomembnejše delnice.

Po petih dneh premora zaradi odločbe Agencije za trg vrednostnih papirjev je danes na borzi v Ljubljani vnovič steklo trgovanje z delnicami Zavarovalnice Triglav, ki so se doslej pocenile že za 9,40 odstotka. Še pred odprtjem borze so iz zavarovalnice sporočili, da približno 0,25 odstotka njihovih portfeljskih naložb predstavljajo navadne obveznice banke Lehman Brothers v vrednosti okrog štiri milijone evrov.

Ohraniti trezno glavo

Sašo Stanovnik, finančni analitik iz Borzno posredniške hiše Publikum, je za 24ur.com komentiral finančno krizo in dvig tečajev na Ljubljanski borzi. Poudaril je, da se na borzi lahko v prihodnje dogajajo nihanja, vzponi in padci, pri sami vrednosti delnic, zato je potrebno ohraniti tudi trezno glavo. Je pa res, da so po njegovem mnenju slovenske delnice trenutno podcenjene (v lanskem letu so bile pregrete, predvem zaradi napovedanih prevzemov), kriza v ZDA pa je marikaterega vlagatelja v Sloveniji prestrašila, kar pa je vodilo k prodaji delnic in posledično k padcu tečajev.

Glede delnic NKBM, ki so jih kupili državljani in je padla pod ceno 27 evrov, pa je dejal, da se lahko zdi, da je bila napačna odločitev, vendar je potrebno gledati v prihodnost. Pomembno je predvsem, kako bo država, ki ima v lasti velik delež NKBM, v prihodnje gospodarila in upravljala s premoženjem. Če se bo vlagalo v investicije in razvoj, se cena delnice lahko dvigne. V prihodnje bi se splačalo kupovati pomembne slovenske delnice, med katerimi je zagotovo tudi Krka.

Na vprašanje, ali je smiselno, da mali vlagatelji najamejo kredit za nakup delnic, kot so to počeli v preteklosti, pa je dejal, da je to odvisno predvsem od vlagateljivih finančnih zmožnosti. Napake, ki so jih vlagatelji delai, so bile v tem, da so s kreditom kupili zgolj sveženj enih delnic in niso kapitala razpršili, saj bi s tem zmanjšali finančno tveganje.

Razprava o razrešitvi krize

Vodilne centralne banke so z novim dotokom likvidnostnih sredstev poskrbele za nekaj miru na borzah po vsem svetu.
Vodilne centralne banke so z novim dotokom likvidnostnih sredstev poskrbele za nekaj miru na borzah po vsem svetu. FOTO: Reuters

Centralne banke so sprejele dogovor, da bodo na trgu sprostile 247 milijard dolarjev, kar je dvignilo tečaje v Evropi in na azijskih trgih. Visoki predstavniki finančnega ministrstva, centralne banke in nadzornikov kapitalskih trgov so na srečanju za zaprtimi vrati v četrtek zvečer v Washingtonu razpravljali o "vsestranskem pristopu"k preprečitvi sistemskih tveganj na finančnih trgih.

Po srečanju v ameriškem kongresu je ameriški finančni minister Henry Paulson dejal, da je potrebno sprejeti nov načrt, ki bo premagal finančno krizo. Poudaril je še, da je vzrok velikih pretresov na finančnih trgih prav 'padec cen na nepremičninskem trgu'.

Udeleženci so razpravljali o spremembi zakonodaje, s katero bi se banke lahko znebile slabih posojil in drugih tveganih naložb. Podrobneje naj bi načrt oblikovali konec tedna. Kot je po srečanju izjavil ameriški finančni minister Henry Paulson, je v ospredju pogovorov način, kako obvladati sistemska tveganja in pretrese na ameriških kapitalskih in finančnih trgih.

Dvig tečajev na azijskih borzah


Tečaji na azijskih borzah so si danes opomogli predvsem zaradi napovedane možnosti, da bo ameriška vlada poskušala pomagati bankam pred tveganimi nepremičninskimi posli. Tečaji delnic na vodilni azijski borzi v Tokiu so se danes zvišali. Indeks Nikkei, ki ga izračunavajo na podlagi vrednosti 225 najpomembnejših delnic, je pridobil 3,3 odstotka.

Vrednosti delnic na največji ameriški borzi so se v četrtek rahlo dvignile. Delniški indeks Dow Jones je pristal pri 3,86 odstotka več kot v sredo. Tehnološki indeks Nasdaq pa je pridobil 4,78 odstotka.

Vrednost ameriškega dolarja se je zaradi optimističnih napovedi ameriške vlade okrepila na 106,94 jena v tokijskem popoldanskem trgovanju. Ameriška valuta je bila v četrtek vredna 105,37 jena. Evro je zabeležil padec vrednosti in sicer z 1,4348 dolarja na 1,4180 dolarja, obenem pa se je v primerjavi z jenom okrepil s 151,21 jena na 151,63 jena.


Trgovanje z delnicami po svetu


Vodilne centralne banke so z novim dotokom likvidnostnih sredstev poskrbele za nekaj miru na borzah po vsem svetu. Vendar so nervozni vlagatelji hiteli unovčevati dobičke, zato so se tečaji vrednostnih papirjev v Evropi tudi v četrtek večinoma znižali. V Londonu se je borzni indeks FTSE 100 znižal za 0,66 odstotka, potem ko se je med trgovanjem okrepil za več kot odstotek. V Parizu je indeks CAC 40 izgubil 1,06 odstotka vrednosti.

Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) je napovedala, da bo v sodelovanju z nekaterimi drugimi centralnimi bankami zagotovila 180 milijard dolarjev kratkoročnih likvidnostnih sredstev. S finančno injekcijo naj bi centralne banke prispevale k umiritvi finančnih trgov. Fed bo likvidnostna sredstva trgu zagotovil v okviru usklajene akcije z Evropsko centralno banko (ECB), švicarsko, angleško, japonsko in kanadsko centralno banko.

Pomoč propadlim podjetjem

Evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Joaquin Almunia se je izrekel proti uporabi "finančnega socializma" pri reševanju podjetij, ki jih je kriza na finančnih trgih najbolj prizadela. Uporaba davkoplačevalskega denarja v te namene se mu zdi smiselna le, če bi propad podjetij ogrozil globalno gospodarstvo.

"Socialisti, kot sem jaz, smo proti finančnemu socializmu," je dejal Almunia, ki je bil v obdobju 1997–2000 generalni sekretar španskih socialistov. S tem se je obregnil ob ukrepe ameriških oblasti, ki so z javnim denarjem pred stečajem na različne načine rešile investicijsko banko Bear Stearns, finančni podjetji Fannie Mae in Freddie Mac ter največjo ameriško zavarovalnico AIG.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Navihanko
19. 09. 2008 22.40
tist ki sedaj kupuje padajoče delnice ima kvečjemu preveč denarja in se mu ne bo poznalo če kakkih par 10.000 € mimi vrže
Jozsef
19. 09. 2008 18.46
Kupuj ko padajo, prodaj ko rastejo.
Dragon_13
19. 09. 2008 16.23
@trstenjak Js sm svoje že vložil in sicer v zmernih količinah, zato tvojega nasveta nebi upošteval, ker pohlep zahteva previsok davek, kar se pa tiče mojega nasveta, pa prihaja iz zelo zanesljivih virov, ter se ga splača upoštevat.
Jozsef
19. 09. 2008 16.12
@Yohnzy Mislim, da si narobe razumel. Vidis zaradi takih nesporazumov padajo borze....
njanez43
19. 09. 2008 14.38
Ravnokar sem prodal hišo in kupil delnice saj borzniku Milanu verjamem, da se bo zgodil veliki pok! Miran bo rastural na borzi! Prihodnje leto vas bom pozdravljal iz vile v Portorožu!
slosap@yahoo.de
19. 09. 2008 14.30
@jozsef: hahaha, bravo!
trstenjak
19. 09. 2008 14.17
@dragon ker si tako dobro obveščen, ti predlagam, da na hitro prodaš stanovanje, vložiš v Krko, in po treh tednih npr. iz 200.000€ dobiš 275.000€. Kupiš stanovanje nazaj in profitiraš. Samo predlog.
milan.k
19. 09. 2008 13.26
Kupovanje delnic se je do letos zelo izplačalo (osebne izkušnje), trenutno je situacija na videz nekoliko zmedena, vendar se na dolgi rok nakup delnic še vedno izplača. Kam pa je presoja in poznavanje vsakega posameznika, tveganje zmanjšujemo če kupujemo razpršeno...
Lucas Ranri
19. 09. 2008 12.18
učeri bi mogli kupit. ju3 pa prodati :) ... milo rečeno
Dragon_13
19. 09. 2008 12.10
Dobroobveščeni vlagatelji napovedujejo rast delnic krke na 110€ v naslednjih treh tednih. Torej vam po današnji rasti na 80€ ostaja še dovolj maneverskega prostora za nakup in dobiček ob prodaji, slednji bo seveda večj, če se ne boste predolgo obirali.
morski_sadez
19. 09. 2008 12.02
@Koordinator Se strinjam s tabo. Velika večina \"povprečnih\" vlagateljev zagrabi panika ko gre nekaj navzdol. Če niso sposobni kdaj pa kdaj videti rdeče cifre na svojem portfoliu, naj rajši čuvajo denar v nogavici ali pa si kaj kupijo.
Yohnzy
19. 09. 2008 12.00
Jozsef je pa zelo optimističen ampak čist nerealno.
DarthRevan
19. 09. 2008 11.31
Trend je še vedno navzdol. Matematika pravi da je padec v procentih hujši kot porast v procentih. Če nekaj pade za 50% se mora nato povišati za 100% da pride na prvotno raven
Koordinator
19. 09. 2008 10.59
Lastovke, ki danes preletavajo Ljubljansko borzo, žal ne pomenijo prihoda pomladanskih, optimističnih časov na naš trg vrednostnih papirjev. Pri nas je namreč vse preveč panikov, ki svoje delnice prodajajo krepko pod ceno. Razumen lastnik delnic teh ne bo prodal, dokler ne bodo dosegle vsaj 2 kratnik aku 2,5 kratnik knjigovodske vrednosti. Pri delnici Save, na primer, bi to pomenilo nekje med 590 do 750 Eur za delnico. Toliko za tiste, ki ste s panično prodajo v zadnjih 15-ih mesecih znižali vrednost delnic dobro stoječih podjetij za 50% in tako poskrbeli, da bodo bogati slovenski janičarji in tajkuni ter bogati tuji kapitalisti pod ceno pokupili vse, kar se še pokupiti da.
Jozsef
19. 09. 2008 10.22
Ameriski borzni strokovnjaki budno spremljajo dogajanje na SLOVENSKI BORZI in so si oddahnili, ker je SBI porasel, to bo namrec imelo optimisticen vpliv tudi na svetovni borzni trg, predvsem pa na ameriski in azijski.